fredag 16 april 2010

Vulkanaska och Goldmanstrul

Det är inte rättvist och det fanns förstås inte med i analysen, men på kort sikt spelar vulkanutbrottet med dess effekter på flygbolag, resebyråer, turistintäkter, export osv. mig i händerna. Stämningen av Goldman Sachs verkar dessutom ha gett ännu större negativ påverkan på börskurserna.

Jag är förvånad över den stora reaktionen. Om det bara är så att Goldman i några fall sålde instrument vars enda syfte var att tillåta andra kunder att investera i instrumentets undergång och detta ska rättas till med ett skadestånd på några hundra miljoner till några miljarder USD så är det knappast värt 2-3% kursras för hela världen eller ens 10-15% för Goldman. Däremot kan det betyda att allmänhet och myndigheter blir ännu aggressivare i sin reglering av finansindustrin. Det skulle till att börja med väsentligt sänka värdet på 20-25% av börsvärdet och i andra skedet medföra större spreadar och dyrare lån, lägre tillväxt och lägre vinster för alla bolag.

Det låter dock långsökt så jag tror snarare att kursfallen betyder att marknaden helt enkelt var stretchad och redo för en korrektion vid minsta knuff. Frågan är om det blir en dag, två eller kanske tre eller t.o.m. början på något större.

Kanske blir det faktiskt något större. Grodan ligger ju redan i det allt varmare vattnet så det är bara en tidsfråga innan kraschen (Grodan är ekonomin, vattnet är den ökande lånebördan. Kraschen är när vattnet kokar och grodan dör utan att fatta vad som hände). DÄREFTER kan vi få en omstart och bli räddade av teknologi, befolkningstillväxt, entreprenörskap osv (se tidigare inlägg om teknopositiv framtidssyn). Jag är emellertid inte alls säker, därav min wishywashy positionering med en neutral portfölj kryddad med säljoptioner. Just nu ser det bra ut, men det kan lika gärna studsa upp igen på måndag för själva nyheterna (Goldman, vulkanaskan) är inte särskilt betungande i sig.

PIIIGS:en (tre 'i') däremot, och Japan, UK och t.o.m. USA däremot är på riktigt. Vem ska finansiera dem? Kina? Tyskland? Det måste inte ske nu (lånekatharsisen). Japan har om något visat att det kan dröja decennier och att skuldbördan kan nå 200% av BNP utan kris, men Greklands 10-årsbond antyder att vi är nära gränsen för obligationsköparnas tålamod. Inte ens inför ett lilliputtland som Grekland med bara 13% underskott och 100% statsskuld och med både EU och IMF som garanter kan de låna till en tillräckligt bra ränta och övriga "grisar" står på kö - alla med 10-12% underskott och 100% statsskuld.

/mer och mer baissig igen

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt att få höra av dig det jag läst och hört om länge. Ett tag trodde jag du helt övergivit detta scenario du nu beskriver igen.

Imponerande på det sätt du helt byter sida, från tokbull till envis bear. Det är bra att du är övertydlig. Ser med spänning fram emot del 2 av finanskrisen. (Bävar)
/Richard