fredag 16 april 2010

Möjlig baisse...

Den här grafen kan vara nyckeln till en större baisse i år. Greklands 10-årsränta stiger igen – trots EU-löfte om backstop, vilket betyder att de inte (själva) kan emittera egna obligationer för att rulla sina skulder och täcka upp för underskotten i budget och balans.
De måste alltså utnyttja EUs och IMFs stöd för att få låna billigt nog (ca 5% ränta istället för 7+). Det betyder att enbart löftet/garantin från EU inte räcker för att investerarna ska låna ut pengar till Grekland på lång sikt. Det gör också att övriga grisar (PIIGS-länderna samt UK) inte heller kan räkna med att deras räntor hålls i schack så enkelt, utan de måste också låna från EU (i praktiken Frankrike och Tyskland i slutänden) snarare än själva med hjälp av en EU-garanti.
DÅ börjar det bli riktigt dyrt för EU och frågan är om Tyskland verkligen har råd (och viljan) att stötta så stora länder som Spanien och Italien för att inte tala om UK. Kommer Kina till undsättning?.. och hur går det då för USA som ju lever på Kinas välvilja? Inte ens Kina har oändligt mycket pengar - särskilt inte nu (se senaste månaden då Kina hade handelsunderskott) då de vill skruva om landet mer mot inhemsk konsumtion och kanske ska tillåta en starkare valuta.

Inga kommentarer: