fredag 30 april 2010

Hur arbetar en förvaltare?

Vad krävs för att bli en bra förvaltare?

1. förmåga att ha rätt (eller är det toleransen att ha fel som är det viktigaste. jag blir aldrig säker på det)
2. uthållighet och magstyrka att invänta att "andra" ska förstå vad som är rätt, dvs man måste uthärda att ha fel ett tag (alternativt måste man ha den onaturliga instinkten att ta sin stopp loss i tid när man har fel. det är extra svårt eftersom man naturligt bara ser stödjande information när man aktivt borde söka motsatsen)
3. Med tanke på ambivalensen i de första två centrala punkterna krävs att man a) anpassar storleken på sina investeringar så man alltid får "spela" nästa omgång även om man först förlorar och b) tar sin stop loss förr eller senare även om man är övertygad om att man har rätt - också det för att få spela igen i nästa omgång

Ovanstående hjälper förhoppningsvis precis INGEN, utan är självklarheter. Vad kan det då vara som krävs egentligen?

Det kan faktiskt vara så att det är punkterna ovan som gäller trots allt, men på ett högre plan. Att "ha rätt" som i punkt 1 innefattar ett system för att insamla och behandla information så att summan av vinsterna blir större än förlusterna samt att det tillräckligt ofta är värt att uthärda initiala förluster eftersom man oftare har rätt än fel, samt tar bets med rätt size givet risknivån i investeringen. I korthet blir det:

I: Samla och bearbeta information - all relevant information (jag gör det intuitivt och ad hoc snarare än systematiskt, men jag gör det hela tiden så mängden information är i linje med min maximala mentala kapacitet)
II: Never go fo gold (alltid liten size på alla investeringar - ta inte genvägar)
III: Belåna dig inte mer än 100% och blanka inte mer än 50%. Det ger utrymme för 100% fel innan kapitalet är utraderat.

Det svåraste verkar vara (I). Alla gör olika, ingen har en helt säker metod och framför allt är många skeptiska inför min metod. Den som läst om Dirk Gentley och hans holistiska detektivbyrå förstår lite hur jag tänker och det skrämmer en del investerare och lockar andra.

Jag kör inte club deals och jag är isolerad mot group think och hype. Jag kan dock missa en del uppenbar allmän och offentlig information eftersom jag inte söker eller skannar systematiskt, men i gengäld hittar jag andra datapunkter och samband. Så, vad gör jag? Jag tror jag har beskrivit det förr, men här är "metoden" igen.

1. gedigen ekonomisk utbildning (för att förstå termer och inte minst vilka samband andra tror på)
2. grundmurat intresse för naturvetenskap, matematik, fysik, filosofi m.fl. grenar som syftar till att hitta sanningen
3. läs mycket, både vad andra läser och vad andra inte läser, t.ex:

Financial Times varje dag för att vara on-line med andras tänk
The Economist varje vecka av samma orsak, men lite djupare och med helikopterperspektiv
Böcker i ekonomisk historia ("Bull", "Tomorrow's Gold", "The Great Crash", "Lords of Finance" osv)
Andra böcker i finansmiljö ("Liar's Poker", "City Boy", "Hedgehogging", "The big short")
"läs" grafer över alla variabler du kan komma på: valutor, räntor, spreadar, aktier, index, inflation, arbete, produktion, fraktpriser, råvaror.
Marknadsbrev och kommentarer av sådana som Mauldin, Faber, Hickey, Roubini, Buffett
Analyser och makrorapporter från analyshusen (Goldman, Deutsche, Morgan Stanley, Nomura mfl)

4. bearbeta översiktligt och intuitivt informationen du kommer över: Fundera över hur variabler och skeenden hänger ihop. Rita mind maps över "samhället", "världen", "ekonomin", fundamentalt oljepris, oljeproduktionskostnad, guldpris, guldproduktion osv. Rita, tänk, diskutera. Börja från början. Hur gjorde Robinson när han byggde sin ekonomi. Kunde han använda Keynes modeller om han hamnade i recession? Blev det annorlunda när Fredag dök upp?

5. bearbeta infon ännu mer detaljerat: bygg BNP-beräkningar, koppla till aggregerad bolagsvinst, huspriser, inkomster, konsumtion, lån. Bygg bolagsmodeller och räkna på intäkter, kostnader, vinster, rörelsekapital och kassaflöden. Fundera över vad de faktiska drivkrafterna bakom raderna i RR och BR är. Varför har Ericsson sina intäkter och hur kommer de utvecklas? (telefonföretagen vill serva sina kunder med bra nät, men Ericsson har också konkurrenter. Intäkterna fördelas på produkter och tjänster och hur ser Portersituationen ut för respektive typ ut.). Hur ser kostnadssituationen ut (energi, personal, råvaror)? När du byggt modeller vill du alltid veta mer om inputvariablerna och då går du naturligt tillbaka till punkterna 3 och 4 med nförnyad läsinspiration.

Punkt fem syftar endast delvis till att förstå verkligheten och beräkna absoluta värden, men mycket viktigare är att lista ut vad andra tror och tänker. Framför allt ger det inspiration att läsa mer, tänka mer, hålla hjärnan i form och ge det undermedvetna impulser att agera på. Det är inte meningen att du ska beräkna värdet på Ericsson med en DCF-modell och sen investera i aktien om ditt värde är högre än analytikernas och marknadspriset, eller om din vinstprognos ligger 5% över genomsnittet. Tanken är istället att du samlar och bygger och läser för att det är stimulerande och att din storhjärna, det undermedvetna, intuitionen ska få en bas att ge dig andra investeringsidéer ifrån.

Sen får man kompletterat allt "stor"-tänk med lite triangulering mellan analyser, marknadspriser, informationssläpp, värderingsmultiplar, prognoser, aktielånenivåer, kvartalsrapporter, analytikermomentum osv inför de faktiska investeringarna...

2 kommentarer:

R sa...

Rekommenderar "The Road To Excellence" av Anders Ericsson och "Talent Is Overrated" av Geoff Colvin om du inte har läst dem redan. En hel del intressanta forskningsresultat om processen för att bli riktigt bra på någonting.

Sen ett par frågor om Greklandskrisen:

* Hur ser du på sannolikheten att PIIGS krisen kommer att förvärras under den närmaste tiden?

* Känns som att Tyskland kommer mest troligt att gå med på utlåningen i veckan och därmed trycka upp kurserna temporärt. Därför bättre att vänta med att gå kort tills det har hänt?

* Vad är ett bra sätt för en privatperson med Avanza och ett par hundra tusen att spekulera i en nedgång. XACT Europe Bear och nån EFT för guld eller?

Peter sa...

Hej, lite sent svar nu...., men jag tycker (tyckte) att man gott kunde ligga kort innan Tysklands omröstning. Idag rasar det ordentligt och jag tror att det bara är början.

Jag tror griskrisen förvärras. För inspiration kan du läsa Mauldins genomgång av ett nyligen släppt dokument från BIS, eller läs BIS-dokumentet direkt.

2010-11 kan mycket väl bli som 2007-8 med skillnaden att istället för att banker har subprimeproblem så har stater problem att finansiera sina underskott och skulder.

xact Europe bear (om det finns, jag har ingen aning) och tex en guld-etf låter som utmärkta verktyg för en privatperson.