Svenska genomsnittliga huspriser, ej storleksjusterade (eller andra "mixeffekter" ), har ökat med 3,4% från sista oktober 2008 till sista oktober 2009.
Statistiken är insamlad med en månads eftersläpning, så egentligen är det septemberdata.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
På Avanza var det en intressant diskussion häromdagen med anledning av att en medlem av Riksbanken varnat för effekterna för husägare om räntorna höjs. I diskussionen fanns två läger: de som säger att RB inte KAN höja räntan nu när svenska folken belånat sig upp över öronen och därför är det lika bra tt själv låna så mycket man kan komma över. Sedan finns andra lägret som säger att RB inte bara tar hänsyn till svenska husägares intressen utan kan bli tvugna att höja när omvärlden börjar få inflation, denna grupp varnar därmed för att belåna sig.
Jag antar att du, Peter, hör till den andra gruppen. Minns att du tidigare varnat för att låna mer än man kan betala tillbaks inom en snar framtid.
/Richard
Jag har nog glidit över mot grupp 1 med tiden. Låneprocessen och låga räntor har nästan gått för långt så man inte längre KAN höja räntorna - i alla fall inte så långt som man BORDE.
Det kan göra att RB bara höjer halvvägs, men att det blir det sämsta av två världar: för låg ränta för att stoppa inflationen och ändå så hög ränta att ganska många hushåll går under, eller i alla fall nästan.
Jag tror i vilket fall inte längre på att RB kommer höja räntan till t.ex. 10% även om det egentligen skulle krävas. Därmed kan man nog som privatperson låna så mycket man bara törs, givet att man kan hantera 10% bruttoboränta inom några år (knappt 8% i nettoränta).
Värre än så tror jag inte att det blir även om inflationen kommer.
Hur många av dem som köper hus idag räknar med att hantera 10%? Här i Malmö-Lund regionen är det vanligt att pytsa upp 3-4 miljoner för villan. 3 miljoner i lån och 8% nettoränta ger 20 000 kr i månaden i ränta. Låter inte som något som medel-Svensson är intresserad av.
/Richard
Skicka en kommentar