tisdag 23 december 2008

God Jul!

Börsåret är inte riktigt över. Halvdag imorgon och sedan har vi dagarna nästa vecka innan nyår, men det går ändå att summera i stora drag.

Jag har haft ett mycket bra år, med stora finansiella vinster och på det stora hela ett utvecklande år personligen. Jag hoppas att de flesta som läst mina inlägg om börsen också har tjänat riktigt mycket pengar i år även om ekonomiska framgångar bara är gräddet på moset i livet och mer en bieffekt av att man är en bra person än något som krävs för att man ska må bra.

I allt väsentligt har världsekonomin och börserna rört sig enligt (min) plan. Jag har förstås missat en del rallyn och inte varit med fullt ut i alla nedgångar, men överlag har jag tjänat ungefär lika mycket som om jag legat 100% kort på börsen hela året. Ett skönt slag i ansiktet på alla trötta klantar därute. Gamla segrar kommer man dock inte långt på och nu närmar sig 2009. Vad blir min plan då?

Jo, jag kommer fortsätta jobba mot något slags mål om subjektivt ekonomiskt oberoende, just nu definierat som 10m euro i kontanta medel utöver rimlig bostad och transportmedel - även om någon läsare tidigare påpekat att mina då 5m USD var tillräckligt. Som sagt, det är subjektivt och jag ska inte bara klara livhanken; jag ska ha kul också. Dessutom vill jag ha en buffert för nära och kära och för missar i planeringen i framtiden (pengar i madrassen är t.ex. inte värda mycket om det blir hög inflation).

Egentligen är nog siktet inställt på ca 250m SEK, mest för att man då på ett rimligt sätt kan uttrycka det i termer av miljarder (en kvarting) och för att det är rimligt svårt att nå dit inom överskådlig tid (5 år). Samtidigt kommer jag spendera mina pengar huvudsakligen utanför Sverige så målet beror i slutändan på hur valutorna rör sig och vilken valuta som ska anses vara en bra referenspunkt.

Nu är knappast mina personliga finanser det intressantaste för er utan hur ni ska ta er mot samma mål via arbete och finansiella placeringar.

Till att börja med tycker jag inte att man ska ha finansiella mål som något övergripande i livet, men som ett kul spel vid sidan av det riktiga livet kan det vara stimulerande med mål och delmål för att hålla sig i rörelse.

2009: Vi har inte sett slutet på börsnedgången. Alldeles för många är för köpsugna för det. Alldeles för få har insett att vi ser slutet på en exceptionell era av "enkla" vinster genom belånade köp av hus och aktier. Visst, den teknologiska utvecklingen och produktivitetshöjningen kommer fortsätta och i framtiden får vi alla det bättre, men på 1-2 års sikt måste vi först rensa ut slaggprodukterna av överansträngningen de senaste 10 åren.

Först tror jag börsen blir än mer volatil än under 2008 och under uppvisande av fortsatt lägre bottnar. Efter några utbrottsförsök uppåt som lockar in de sista dårarna, tror jag att omsättningen och volatiliteten avtar och ger börskurvan från 2006-2010 ett L-liknande utseende där intresset för börsen liksom dör. Daytraders får det svårare att överleva i den låga omsättningen, nya och gamla amatörer slits ut psykologiskt och ger upp "det där med börsspel" och institutionernas mandat vrids om till lägre andel aktier. I bakgrunden blir ekonomin allt svagare och arbetslösheten ökar mer eller mindre hela 2010.

Nu till det riktigt svåra: Vad gör man i januari och februari samt första halvåret och kanske även andra halvåret?

januari: Ligg kort. Novemberbotten var bara en försmak. När Q4-rapporterna presenteras vill du inte äga svenska aktier, inga andra heller för den delen.

februari: Om det blev lite panik under januari kanske man kan minska kortpositionerna i februari, men om det fortsatte smyga nedåt under ordnade former som det gjorde andra halvåret 2008 så är det bättre att bara ligga kvar kort och invänta de mycket svaga Q1-rapporterna då det nya årets budgeteffekter på allvar gör sig gällande

Första halvåret: Beroende på hur snabbt det går kan möjligen en börsbotten nås i juni när rädslan är som störst inför Q2-rapporterna. Jag skulle därför inte vilja ligga fullt kort över sommaren och kanske inte över Q2-rapporterna. Det är förstås alldeles för tidigt att säga något om stämningen och kursnivåerna i juni 2009 idag, men frågan jag tror jag kommer ställas inför är följande: Jag tror att Q2-rapporterna blir fullständigt usla, men det kommer många andra tro då också och börsen sannolikt vara på en ny botten vs november 2008 och januari 2009. Risken för en sommarrekyl i extremt låg omsättning är då ganska hög. Å andra sidan kan det vara då insikten till fullo görs på bred front att det inte är någon vanlig lågkonjunktur. Å tredje sidan känns det lite senkommet att komma med det DÅ, ett år för sent. Därför blir min bästa gissning att vi når en botten sent i juni och sen får fyndköp över sommaren då det gäller att inte ligga kort längre.

Andra halvåret: Det här är det svåraste callet som jag ser det. Dels är det en evighet dit och både börsen och ekonomin kan gå hur som helst. Jag kan ätas upp av svarta svanar i Central park eller något annat osannolikt men möjligt. Dels är det kanske då vändningen sker, men det beror förstås också på hur långdragen recessionen ser ut att bli. Med Japan som modell är det inte rimligt att idag tro på en linjär process ned i avgrunden (om vi nu ens ska dit) utan snarare att vi får se väsentliga uppgångar i perioder (bear market rallies som ibland varar hela år). En sådan period kan mycket väl börja redan i juli 2009 eller kanske oktober när varningarna för helåret duggar tätt (och därmed kanske ger en sista kataklysmisk utförsäljning och en skarp V-form på börskurserna).

Om man vågar köpa under denna "sista" chock så kan det mycket väl bli den vinnande traden för 2009-2010. Först därefter finns det anledning att fundera på hur en värld med nollränta, quantitative easing, synkroniserad recession, fallande löner och huspriser ser ut i börsperspektiv på lite sikt. Vi vet redan hur det gick för Japan som är på omkring 30-årslägsta och -75% på 20 år. Får vi det bättre eller står vi om 10 år 75% under 2000-toppen? (sen ska vi förstås fundera på om det är i reala eller nominella termer men de flesta aktienissar brukar inte bry sig och Aktiespararnas devis att det alltid går upp på lång sikt bryr sig knappast om såna småsaker)



Jag vet i alla fall vad jag ska göra:

Dricka julglögg eller kanske något annat starkt och gott
Njuta av solen och exotisk mat och dryck över årsskiftet
Låta mina korta positioner ligga kvar i minst en månad till
Fila på något nyårslöfte om att behandla folk ännu mer som de förtjänar

God Yul

onsdag 17 december 2008

Halvmånadsresultat och year to date

15 dec 2008
Futuris omräknat till kr 6,6% 49,1%
Lynx 1,6% 41,0%
Futuris i euro 0,4% 27,9%
Arbor Market Neutral x3 0,6% 25,8%
Health Invest -2,7% 11,2%
Archipel -1,0% 7,9%
Helios -0,2% 7,6%
Manticore 2,3% 2,0%
Helios 2xL 0,9% -0,6%
Tanglin 3,3% -5,1%
Nektar -4,7% -7,7%
Zenit -0,3% -9,3%
Avenir 0,8% -9,4%
Thenberg Nordic Hedge -0,4% -12,8%
DLG 3,5% -26,0%
Thenberg Hedge -1,0% -28,0%

Futuris ägare har verkligen gynnats av att fonden är noterad i EUR. Lite oförtjänt kanske, men som ägare kan man ändå inte klaga så länge euron är en starkare valuta än kronan. DLG har fått ny fart, men året är ändå förlorat och precis nu när de kommit in i långbenet kanske det är dags för börsen att rasa på allvar. Lynx ångar på som om deras trendmodeller är helt felfria. imponerande och skrämmande.

Deflation, ZIRP

Några snabba tankar nedklottrade i ett mail som svar på en mailfråga om nollränta:

Tjoba,

Vad händer om det blir noll-ränta?




1. Du får sannolikt billigare huslån, men bankerna ställer högre krav på egen insats (förr 0-15%, nu kanske 25-50%)
2. Du och alla andra börjar räkna med låg inflation och blir prismedvetna i affärer och accepterar låga löneökningar
3. Butiker säljer sämre. Arbetsgivarna skär i kostnader, säger upp folk, håller igen på lönerna
4. Alla får svagare köpstyrka pga avsaknad av löneökningar och högre arbetslöshet
5. Minskat överskott av köpstyrka och färre anställda med lön gör att priser på hus och andra tillgångar faller
6. Allt fler får successivt högre lån på huset i förhållande till värdet (pga att huspriset faller men lånet består)
7. Dålig fart i ekonomin pga minskad dynamik när antal arbetande, löner, inflation och huspriser avstannar
8. Nr 6 och 7 gör att färre får jobb och fler missar betalningar på sina lån
9. Bankerna gör kreditförluster och blir allt försiktigare att låna ut pengar. Räntan är låg men få får låna
10. Nr 9 gör ekonomin ännu svagare och bankerna ännu mer restriktiva med lån. En ond spiral börjar som är precis motsatsen mot det vi sett senaste tio åren (då ökade lån gav ökade huspriser, ökade aktiepriser, ökad tro på framtiden, fler i arbete, högre löner, högre priser på aktier, hus, olja och mat, mer släpphänta banker, lättare att få lån, mindre prismedvetenhet)

Nollränta är RIKTIGT dåligt pga varför man kommer dit. Orsaken är normalt att ekonomin i grunden är mycket svag och överansträngd. Det är då redan upplagt för en recession och möjligen depression/deflation. När eller OM det inte är så dåligt i grunden, blir resultatet istället en positiv BOOM som den vi såg 2003-2006 efter de stora räntesänkningarna 2001-02.

2003 fanns en positivism hos både låntagare och långivare (bankerna) som gjorde att de låga räntorna fick effekt. Den här gången tror jag att den positivismen saknas. Bankerna vill inte låna ut pengar för de har redan gjort för stora kreditförluster på gamla lån. Kunderna vill inte heller låna eftersom de redan är så pressade av gamla lån och negativa framtidsutsikter. En del måste och visst finns det alltid ett positivt gäng som lånar, men den stora massan drabbas av uppsägningar på Volvo, fallande huspriser och liknande och vill faktiskt inte låna närmaste åren.

Som du ser är det ganska illa om räntan går mot 0. Ett av de värsta problemen med det är dessutom att man inte kan sänka räntan för att stimulera ekonomin från den nivån eftersom räntan redan är på 0. Därmed är alla vapen tomma och man är fast i den negativa spiralen i punkt 10 ovan. Det här är vad som har hänt i Japan. Deras aktieindex är på 30-årslägsta…

Vi hörs,



Tack för denna fina presentation. Låter som om framtiden ser kanonljus ut… Det sägs att vi skall köpa oss ut ur eländet? Om ingen konsumerar så blir det heller ingen snurr på pengarna. Eller?


Det är helt korrekt. Alla måste konsumera för att det ska vara någon poäng med att tillverka saker. Om inte Robinson Crusoe på sin öde ö ville konsumera så fanns ingen anledning att odla vete och fiska heller. Ingen konsumtion, ingen snurr på ekonomin.

Frågan är bara hur folk ska orka konsumera. Man har liksom redan tömt ut sina möjligheter. Inte du och jag kanske, men sjuksköterskorna i Skövde och bilarbetarna i Volvo har det svårare. De kan inte låna på huset (priset har fallit), de har inga aktier eller så har de fallit med 50%, många av dem blir av med jobbet och ovanpå alltihop är bankerna extra stränga med att låna ut. Vad gör man då för att få upp efterfrågan på bilar, TV, Stereo, sportutrustning och kläder?

Svaret är

1. Trycker pengar och hoppas att man kan lura systemet att kickstarta sig självt
2. Väntar (tills vi har jobbat i fatt så det både finns sparpengar och ett uppdämt konsumtionsbehov)

måndag 15 december 2008

Det börjar bra


Den här veckan börjar i positiv anda. USA avslutade mycket positivt i fredags och Asienbörserna har följt med upp inatt. Marknaden skakar av sig såväl bruset kring biltillverkarna och Madoff som Japans mycket svaga Tankanrapport (se graf).


Jag är förstås skeptisk till börsstyrkan, men ändå lite orolig att man ska lyckas dra marknaden vidare. När jag måste sätta ned foten blir det ändå med riktning nedåt. Jag tror de senaste månadernas sidledes rörelse fortsätter under extrem volatilitet. Nu när vi gått upp närmare 20 procent från botten är det då i mina ägon mer sannolikt med 20 procents nedsida än fortsatt uppgång.


Marknaden har INTE tagit hänsyn till de försvunna Madoffpengarna, inte till Tankan, inte till 50% lägre vinstprognoser framöver, inte till Japans finansministers uttalande om recession 2009/10, kollapsande supply-chains (lagerneddragningar) osv. Det i sig hindrar inte ett börsrally mot slutet av året. Marknaden har knappast något rykte om sig som rationell i det korta perspektivet, men jag chansar ändå på att uppgången blir tillräckligt begränsad för att jag ska orka hålla exponeringen negativ genom och förbi den (om uppgången ens fortsätter efter morgonen)

fredag 12 december 2008

Historiens största hedgefondbluff. 50 miljarder USD borta

Pyramidschema avslöjat I hedgefond. Andra investerare hade legat på SEC i 9 år om att kolla upp Madoff men utan åtgärd från myndigheterna – precis som i fallet Einhorn/Allied Capital

Both complaints say Mr. Madoff told his sons he believed losses from his fraud exceeded $50 billion.

An executive in the securities industry, Harry Markopolos, contacted the SEC's Boston office in May 1999, urging regulators to investigate Mr. Madoff. Mr. Markopolos continued to pursue his accusations over the past nine years, he said in an interview on Thursday, and according to documents he sent to the SEC that were reviewed by The Wall Street Journal.

Läs Wall Street Journal idag

Bernard L. Madoff, a former chairman of the Nasdaq Stock Market and a force in Wall Street trading for nearly 50 years, was arrested by federal agents Thursday, a day after his sons turned him in for running what they said their father called "a giant Ponzi scheme."

The Securities and Exchange Commission, in a civil complaint, said it was an ongoing $50 billion swindle, and asked a judge to seize the firm and its assets. "Our complaint alleges a stunning fraud that appears to be of epic proportions," said Andrew M. Calamari, associate director of enforcement in the SEC's New York office.

Madoff hittade på stabil positiv månadsavkastning och utnyttjade inflöde i fonden för att betala till kunder som löste in andelar. I verkligheten gjorde han förlustaffärer eller inga affärer alls men tog performance fee på den fejkade avkastningen. Det verkar som om alla pengarna är borta, vilket innebär 50 miljarder dollar för kunderna och vore historiens största pyramidbluff (Ponzi)

torsdag 11 december 2008

Sentimentet är positivt

Claims i USA (nya hos a-kassan) kom just in på 573 000 (525 000 förväntat). Continuing claims (långtidsarbetslösa) accelererade till 4 429 000 (4,1m väntat). Ändå håller marknaden. Jag är förvånad, tror att det ska rätta till sig, men det är svårt att neka till att köparna är starka i den här marknaden. 1975 och 1982 förekom en handfull readings i samma nivå, men annars är det värsta cont claims-siffran sedan jag har data (1967).

Jag står kvar på short-sidan.

onsdag 10 december 2008

Dagens skämt

Har ni sett DLGs uttalande i Affärsvärlden på nätet?

Det måste vara dagens skämt när en av årets största förlorare går in och fyndköper igen. Redan. De "gav upp" marknaden för omkring två månader sen för att vänta på en normalisering och nu går de redan in i marknaden igen. De borde läsa om Galbraiths beskrivning av den stora kraschen på 30-talet:

"Just när det verkade normalt och som om det hade stabiliserats, volatiliteten minskat och kurserna vänt upp så började raset på nytt. Det hade inte kunnat konstrueras bättre för att ge maximal mängd förlust åt största möjliga antal spekulanter" ungefär, fritt översatt.

Nu inte bara tror jag, utan verkligen hoppas att det ska rasa snart igen.

Inget marknadspris för cancer

"There is no market price for cancer" sa de på CNBC idag. Det går inte att sälja cancer. Det är lätt att slänga ur sig sådana kommentarer, men han hade lika gärna kunnat säga att det inte går att sälja njurar. Det finns marknadspris för både cancer (om det gick att inympa) och njurar (trots att man varken får köpa eller sälja). Det är klart som tusan att det finns en farfar i ett u-land som gärna säljer sin kropp (till cancer) mot att hela hans familj får ett drägligt liv istället för misär i slummen.

Nu var det inte det jag tänkte kommentera utan att jag inte kommenterat särskilt frekvent eller bra på sistone. Marknaden är helt enkelt tråkig. Det är bara brus och ingen riktig information eller riktning. På det temat skrev jag följande till en förvaltarbekant nyligen:

Jag håller med om att det är svårt att tro att vi ska väsentligt lägre på aktiemarknaden. Ibland tänker jag att min bästa gissning är att perioden oktober-december fortsätter hela 2009, dvs extrem volatilitet utan några nya väsentliga bottnar eller toppar, men en trading range på 30-40% på index och mycket mer på enskilda aktier. Om man är kall skalpar man avkastning på toppar och bottnar, men då gäller det att undvika att få panik när det drar/rasar lite extra mycket. Tills vidare håller vi dock fast vid strategin att vi ska få se i alla fall EN ny botten och då kanske vi går mer neutrala till lätt långa. Orsaken till vårt negativa börstänk är att trots räntor, stimulanspaket, olja mm så försvinner ännu mer pengar pga minskad hävstång på alla punkter i systemet (individer, företag, hedgefonder, banker) och ökad volatilitet medför minskad risk att hålla full exponering (full relativt din normala expo) mot aktier, vilket leder till lägre lägre multiplar än vanligt (vad nu än vanligt är i en global recession). Dessa ”låga” multiplar ska användas på banker som gör nyemissioner pga kreditförluster och reglering av kapitalkrav samt verkstadsföretag med kraftigt fallande marginaler och lägre omsättning.

Jag är den första att hålla med om att det inte finns några självklarheter i vart det ska den här gången. Jag tycker bara att det marginellt väger över till fördel för en ny botten innan det vänder upp. Däremot är jag inte alls lika säker på att det blir en väsentligt lägre botten. Det krävs dock ett leap of faith för att det blir värre den här gången än många andra konjunkturnedgångar. Jag skulle trots allt nästan lika gärna kunna köra din strategi med buy on dips, reduce on highs som min egen som är stay slightly short a bit longer.

fredag 5 december 2008

US Payrolls, -533k

Lettland höjer räntan till 30 procent. Snart kommer devalveringen också. Om inte så blir det en depression till följd av räntan. Hursomhelst kommer Swedbank inte få många kronor ur sina låntagare. Vem vill teckna emissionen på 48 kr nu? Folksam har garanterat emissionen så för dem blir det jobbigt. Är det ens lagligt för dem att placera så stor andel av portföljen i Swedbankaktier?

Antal arbetande i USA föll med 533 tusen i november. Det är den näst sämsta månaden på 50 år, bara 70-talet var värre. Marknaden tar det ändå ganska lugnt. Var är paniken?
En julklapp till kan bli konkurs för de stora bilföretagen i USA. God jul till er alla från Peter Eek - i år universums mästare.

Hur snabbt kraschar Kina?

Kineserna har tusentals miljarder dollar i krigskassa som de kan lägga på inhemska infrastrukturprojekt för att hålla uppe sysselsättningen, konsumtionen och förhoppningsvis undvika upplopp. Om Kina växer långsammare än 7% skapas färren än 7 miljoner jobb om året och arbetslösheten ökar. De flesta prognoser pekar i dag på just omkring 7% BNP-tillväxt. Den kinesiska energiproduktionen ligger nu på -10% i årstakt. Visst kan det vara en enstaka blipp och att en positiv rekyl står för dörren, men jag har svårt att tro på en återgång till den normala rangen senaste tio åren på 10-15% energitillväxt inom kort.

Prognoserna om 7% tillväxt i BNP (och energi?) är snarast en komplott driven av manipulerad statistik från kinesiska regeringen, rädda västanalytiker som tror att sanningen blir annorlunda om man blundar för den och en hög värdelösa och lata analytiker som tar de siffror som serveras utan kritisk granskning.

Ett annat exempel på hur blinda många varit för nedgången är att oktober 2008 anses vara tidpunkten då världen plötsligt och oväntat stannade; orderingång, försäljning mm "gick in i väggen". Hur kan alla dessa företagsledare, analytiker och förvaltare ha missat vad som hänt sedan sommaren 2007? Nåja, det gör bara mitt jobb lättare. Mer pengar till mig, men jag är ändå förvånad över hur så många välbetalda människor inte har sett att kejsaren är naken.

I Kasakstan går det bra

Citat från en bankkonferens igår:

Only one speaker was optimistic about the state of the world today (but this Kazakh CEO spent his presentation talking about the need for "positive energy" and his debt collection strategy was to use sexy girls on the phone for first 30 days and then aggressive men between 30 + 60 days!) - every one else thought their market was in a mess.

onsdag 3 december 2008

Mortgage applications


Är det verkligen därför det går upp sedan lunch? Ansökningarna om bostadslån är upp 112 procent sista veckan i november. Uppenbarligen vill folk låna sig ur krisen nu när räntan kommit ned och regeringen har beordrat finansinstituten att bevilja bostadslån. Dessutom vet man att om lånet surnar kommer staten hjälpa till med mer pengar, lägre räntor och kanske även nedsatt lånebelopp för att avvärja foreclosure (typ exekutiv auktion). Och, ja just det ja, basen i beräkningen är låg så det är lätt att komma upp i en dubbling utan att det betyder något.
Att Challenger job cuts är upp 148 procent sedan samma period förra året betyder förstås ingenting...
Se upp för dårarna. Nu ska de förlora sina pengar.

Hedgefonderna i november

Länk till Gekko som redovisar fondresultaten.

Bäst i år är Lynx (+38,7%), Futuris (+28,4%), SEB Asset Selection (+26,0%) och Thenberg Macro Hedge (+23,3%). Sämst är Carnegie Worldwide L/S (-30,8%) och DnBNOR Primus (-24,7%).

I november isolerat var SEB Asset Selection i topp, med Thenberg och Lynx som 2:a och 3:a. Sämst var Thenberg Nordic Hedge, följt av Carnegie Worldwide L/S och DnBNOR Primus.

Gekko har dock missat att Radar var sämst med ned 8,3% i november, -35,75% på året och att Gladiator var bäst i november med +12,1%, men ned 31,5 procent på året. Prior & Nilssons Idea var ned 4,3% i november och sämst i år med -41,6%.

En liten fågel viskade också att om man räknar om Futuris euroavkastning till SEK för att bli jämförbart med övriga fonder så hamnar Brummer Futuris i topp med +42,6% i år.

Consepio var för övrigt -1,57% i november till +20,38% på året (femte plats)
Hur mycket minus var RAM? De ligger redan på -21,8% i år per oktober och ska helst inte tappa så mycket till...