fredag 5 december 2008

Hur snabbt kraschar Kina?

Kineserna har tusentals miljarder dollar i krigskassa som de kan lägga på inhemska infrastrukturprojekt för att hålla uppe sysselsättningen, konsumtionen och förhoppningsvis undvika upplopp. Om Kina växer långsammare än 7% skapas färren än 7 miljoner jobb om året och arbetslösheten ökar. De flesta prognoser pekar i dag på just omkring 7% BNP-tillväxt. Den kinesiska energiproduktionen ligger nu på -10% i årstakt. Visst kan det vara en enstaka blipp och att en positiv rekyl står för dörren, men jag har svårt att tro på en återgång till den normala rangen senaste tio åren på 10-15% energitillväxt inom kort.

Prognoserna om 7% tillväxt i BNP (och energi?) är snarast en komplott driven av manipulerad statistik från kinesiska regeringen, rädda västanalytiker som tror att sanningen blir annorlunda om man blundar för den och en hög värdelösa och lata analytiker som tar de siffror som serveras utan kritisk granskning.

Ett annat exempel på hur blinda många varit för nedgången är att oktober 2008 anses vara tidpunkten då världen plötsligt och oväntat stannade; orderingång, försäljning mm "gick in i väggen". Hur kan alla dessa företagsledare, analytiker och förvaltare ha missat vad som hänt sedan sommaren 2007? Nåja, det gör bara mitt jobb lättare. Mer pengar till mig, men jag är ändå förvånad över hur så många välbetalda människor inte har sett att kejsaren är naken.

Inga kommentarer: