lördag 9 februari 2008

Aktieskolan I

Vad är ett aktiebolag

När företag blir för stora för enstaka personer eller när man vill avskärma verksamheten och dess risk från personen bakom företaget driver man verksamheten i t.ex. ett aktiebolag.

Antag att Jens vill tillverka MP3-spelare, men inte har tillräckligt med pengar. Han går samman med 4 andra och de sätter in 20 000 var i bolaget. Dessa 100 000 är aktiebolagets egna kapital, EK. Jens & Co väljer att fördela kapitalet på 100 aktier med ett (nominellt) värde om 1 000 kr per styck. Bolaget lånar dessutom 100 000 av SEB och har därmed 200 000 att satsa i utveckling och konstruktion av musikspelarna. De kallar bolaget JC Musik AB.

Vad är en aktie?

En aktie är en andel av ett företag. I JC Musik AB, ovan, representerar en aktie 1/100 av företaget. Det betyder att den som äger en aktie har rätt till 1% av företagets nettoförmögenhet och årliga resultat (som utgör grunden för utdelningar till aktieägarna).

Vilken risk tar en aktieägare?

Egentligen ingen alls, förutom priset han betalat för aktierna. Om bolaget går i konkurs blir aktien värdelös, men aktieägaren behöver inte dras med några "prickar" eller ta över bolagets skulder eller liknande. Antag att JC Musik AB utvecklar spelarna men inte säljer några. I slutändan står bolaget med 0 kr i kassan och 100 000 i skulder till SEB. Bolaget går i konkurs (egentligen händer det tidigare... men i alla fall) och om Jens och de andra hade drivit verksamheten direkt hade de stått för skulden till banken, men nu gjorde JC Musik AB det och där finns inget att hämta.

Vad gör egentligen ett företag?

Ett företag försöker tillfredsställa ett behov hos andra företag eller personer. Om företaget lyckas skapa produkter och tjänster som andra anser sig vinna på att betala för så finns en marknad för produkterna. Om bolaget kan tillverka produkterna billigare än kunderna på marknaden är beredda att betala - och det inte finns andra företag som gör samma sak billigare eller bättre - så kommer företaget göra en vinst.

Antag att det kostar JC 500 kr att tillverka en MP3-spelare och i genomsnitt 250 kr ytterligare per spelare i löner (200), marknadsföring (10), transporter och lokalhyra (40) för att få den till kunden. Om priset är 1 000 kr + moms så gör JC 250 kr i vinst per spelare. Om JC säljer 2 000 spelare om året gör JC 500 000 i vinst om året. Dessa 500 000 kan sägas motsvara det överskottsvärde, eller överskottsglädje, som JC skapat genom sina sköna spelare.

Varför ska man betala (straff)skatt på vinsten?

Nu är det så att staten kräver massa skatter av JC. Vinsten beskattas med 28%, dvs av de 500 000 får företaget bara behålla 360 000. De 140 000 i skatt kan ses som en bestraffning för att företaget bedriver verksamhet i Sverige, för att företaget anställer människor, för att det bidrar med livsglädje till köparna osv. På ett sätt kan man anse att företaget betalar skatten som en kostnad för polisskydd från staten så helt bortkastade är inte pengarna, men dyrt skydd är det.

Dessutom betalar företaget arbetsgivaravgift (av lönekostnaderna på 400 000 utgör arb.avg. 100 000) och den anställda betalar löneskatt (ca 100 000 av bruttolönen på 300 000), så när Jens och hans aktieägarkompisar får 360 000 att dela på tar staten 140 000+100 000+100 000=340 000 kr.


Hur handlas aktier?

Man kanske ska börja med varför aktier handlas. När en ägare inte längre tror på företagets utsikter eller ser bättre möjligheter någon annanstans eller inte orkar vänta på framtida utdelningar eller uppdelning av företaget kan han sälja aktierna till någon som har mer tålamod eller större tro på företaget.

Från början möttes köpare och säljare av en slump eller som vänner eller kanske som förlorare och vinnare, där den med pengar kvar i en lågkonjunktur köpte aktierna billigt av en misslyckad företagare med brist på kontanter. Mötena blev alltmer organiserade och på 1800-talet träffades industrialister, finansiärer, aktieägare och andra relevanta personer regelbundet under klubbliknande eller kartellliknande former för att göra affärer. Aktiebreven som faktiskt bestod av papper med vattenstämpel mm bytte fysiskt ägare mot betalning.

Med tiden ökade mötena i frekvens från månadsvis till veckovis till dagligen till flera gånger om dagen. Handeln utvecklades från rena ad hoc avtalsförhandlingar till mer auktionsliknande förfaranden där alla intresserade möttes i en lokal och ett företags aktier i taget avhandlades.

Numera görs den mesta aktiehandeln elektroniskt och aktierna utgör, precis som pengarna på ett bankkonto, bara av en elektronisk anteckning.

Vilka handlar med aktier? Hur ser aktiemarknadens struktur ut? Det skriver jag om i nästa inlägg.

Inga kommentarer: