fredag 8 februari 2008

Persson: mina lögner, mina val

Jonung skriver idag i SvD om hur internationella forskare gått igenom orsakerna bakom och lösningarna till de ekonomiska kriser som drabbade Sverige och många andra länder de första åren på 90-talet.

Gamle lögnaren Göran Persson beskrev i sina memoarer hur han sanerade Sveriges ekonomi och räddade landet från ekonomisk kris. På ett liknande sätt har han också beskrivit hur borgarnas regeringstid var orsaken till krisen.

Objektiva forskare däremot har kommit fram till att krisen bottnade i Sveriges fasta valutakurs som inte stämde överens med inflations- och tillväxttakten i landet och att lösningen var övergången till flytande valuta. Ett naturligt steg i ekonomins tillfrisknande var ett ökat budgetunderskott. Persson säger sig ha räddat landet när han bekämpade underskottet med kraftiga besparingar. I själva verket bromsade han återhämtningen, men tack vare den underliggande styrkan hos näringslivet lyckades man ändå prestera viss tillväxt.

Alltså: sossarna låg bakom krisen, marknaden tvingade fram lösningen (flytande valuta), Göran Persson och övriga sossar försvårade tillfrisknandet och sen ljög Göran ihop en story om hur han hade räddat landet. Bra att sanningen kommer fram till slut, men synd förstås att det blir två spaltdecimeter om det efter ett decennium med spaltkilometer om sossarnas lögner, med Perssons memoarer på toppen.

Inga kommentarer: