fredag 8 februari 2008

Först kom mannen

En man
Först fanns endast en ensam man, Adam. Han jagade för föda, byggde för skydd. Han gjorde t.o.m. sina egna kläder även om de var fula och höll låg standard.

En kvinna
Sen kom en kvinna, Eva. Trots invandringen blev inte Adam arbetslös. Adam och Eva märke att Adam var starkare, snabbare och bättre på att sikta än Eva. Eva å andra sidan kom på metoder att göra spjuten vassare och mer hållbara, hon hittade ätliga örter och bär på sina långa shoppingrundor i terrängen och hennes flinka fingrar var mycket bättre på att sy kläder och skor av bytesdjurens skinn.

Specialisering
Ibland bytte de arbetsuppgifter, men Adam sydde långsamt, hittade alldeles för lite ätliga växter och även om han var fokuserad när han uppfann saker så var de sällan användbara utan mest intressanta i sig själva. Eva missade med spjutet pga sämre öga-hand-koordination och svagare muskler och när hon fällde ett byte förlorade hon det ofta till andra rovdjur eller orkade inte bära hem hela bytet till lägret. Med tiden bytte de inte så ofta längre utan accepterade att de var bra på olika saker och att den gemensamma välfärden blev som högst när de gjorde det de var bäst på.

föräldraledighet, barnarbete och komparativa fördelar
Barnen Kain och Abel var älskade, men i stort sett hjälplösa och kunde inte bidra materiellt till familjen. Adam och Eva jobbade desto hårdare för att hålla dem varma och mätta. Detta gjordes med glädje och av kärlek - helt naturligt för att inte säga instinktivt. Det krävdes ingen extra tanke eller aktivt beslutsfattande, särskilda incitament eller liknande för att få Adam och Eva att anstränga sig för sina barn. De gjorde det helt enkelt av fri vilja. De klarade dessutom detta utan barnbidrag, (könskvoterad) föräldraledighet, sjukpenning eller annan frivillig eller framtvingad hjälp utifrån. Nja, nu fanns ingen att få eftersom de var ensamma, men poängen är att de tog ansvar för sig själva och sina egna.

När Kain och Abel blev äldre ville de göra som sina föräldrar, de härmade deras jagande och letande och hjälpte snart till på riktigt. De var de första barnarbetarna, men som tur var fanns inga altruistiska organisationer som kunde tvinga dem att "bara vara barn".

Kain var bättre än Abel på allt. Han var starkare, snabbare, mer fingerfärdig, mer skarpsynt osv. På jaktturerna fällde han dubbelt så många byten, tände eld på halva tiden och sydde ett par skinnskor på samma tid som Abel tog att trä tråden. Trots detta kom de (Kain förstås) på att Abel var relativt sett bäst på att sy skor så det fick han göra hela tiden medan Kain jagade, plockade bär, byggde på hyddan och hönsgården, plogade åkern osv. På så sätt fick familjen fram maximalt med produkter.

Teknologi och arbetslöshet
En dag uppfann Kain en skomaskin som gjorde Abel arbetslös, fast på den tiden fanns ingen a-kassa eller ens förnedrande soc, så Abel fick hitta ett annat jobb. Trots familjens optimala arbetsfördelning var byggnaderna lite eftersatta och mycket av Kains tid gick åt till jakt och spannmålsodling. Abel skolade om sig till husbyggare och slapp gå arbetslös. Skönt för honom,, och för familjen eftersom all fick det bättre tack vare den teknologiska utvecklingen (Kains skomaskin) och flexibla arbetsmarknaden. Nu hade väl i sanningens namn knappast någon något riktigt val. Adam och Eva och Kain gillade ju Abel trots att han var lite efter så även om han hade varit ett lemlöst kolli hade de försörjt honom - för att de ville, inte pga tvång utifrån, märk väl.

Incest och regionalstöd
På något oförklarligt sätt växte släkten. Det kan ha varit fler saknade revben inblandade, sannolikt ett visst mått av incest och kanske t.o.m. full frontal nudity innan kl 8 på kvällen. I vilket fall som helst fanns snart några hundra människor bosatta kring platsen där Adam först materialiserades. Jaktlyckan var inte lika god längre och jordbruket räckte inte till för att föda alla. I normala fall hade här höjts röster för regionalstöd och välriktad energi hade lagts på demonstrationer för rätten att bo kvar på sin födelseort istället för på mat, värme och skydd. Nu fanns ingen att demonstrera för och alla ansträngningar måste läggas på att överleva snarare än på krav att någon annan skulle försörja dem.

USA
Några äventyrslystna flyttade över floden för att söka nya marker att bruka och jaga på. De kallade stället Nordamerika och där började de om, med bara sina utnötta djurhudar som kläder och skor som enda ägodelar.

Vattenkraft och elenergi. Öknen vaknar till liv
Ben som nästan sveptes med när de korsade floden kom på ett sätt att utnyttja energin som höll på att döda honom. Ett skoveldjul förmedlade rörelseenergi till en kvarn och ett bevattningssystem och fick de torra markerna att avkasta t.o.m. mer än amerikanerna behövde. Tack vare Ben kunde fler spjut slipas och kläder och skor tillverkas snabbare och av bättre kvalitet. Det blev tid över för filosoferande och lek och Bens son Benjamin uppfann en blixtmaskin efter att ha blivit träffad av blixten när han lekte med en drake. Blixtmaskinen bytte han senare namn på, men principen var densamma - vattenkraften användes för att få magneter att rotera i en spole och skapade därmed en elektrisk ström som kunde användas till lite allt möjligt, Benjamin visste bara inte riktigt vad ännu.

Frihandel
Det saknades mat i det gamla landet, Ojropa (från "Oj! Ropa!" som var den vanliga lösningen på problem där). Stavningen ändrades snart till Europa för att sopa undan spåren från områdets nödiga ursprung. Svälten var utbredd men det var allmänt känt att det fanns både duktiga jägare och filosofer och att många andra var arbetsvilliga eller villiga att sälja andra efterfrågade tjänster.

Ytterligare andra i Europa var bara villiga i största allmänhet och hängde i närheten av Ewings och Rockefeller när det serverades jästa bär och var inte sena att följa med till de privata grottorna efter några glas av den röda drycken. De ville synas i amerikanernas sällskap och var ofta genuint imponerade både av deras driftighet och fina fysik som kom av näringsrik mat och tillräckligt med sömn.

Amerikanerna hade mycket, men ville ha ännu mer och deras strävan ledde till idén att handla med européerna.

Det fanns en uppenbar möjlighet för ett sådant utbyte och arbetsfördelning mellan amerikanerna och europeerna. Några av de européer som var starka nog att hålla upp armarna för egen maskin höjde emellertid rösterna från sina sjukbäddar för att ställa krav på tullar som skulle skydda den inhemska ekonomin från dumpning av billigt kött och andra visserligen eftertraktade varor från USA - men ack så omoraliskt påtvingade. De mest sinnessjuka i Europa, kanske pga näringsbrist, utnyttjade sina medmänniskor, torterade, hotade osv och förberedde dessutom krig mot amerika. Amerikanerna, ännu inte nedslagna trots Europeernas våldsamhet och brist på vilja att utbyta varor och tjänster över floden, erbjöd mat och andra förnödenheter i utbyte mot tänkare och jägare till mat- och maskinverkstäderna som utvecklats. Dessutom ville amerikanerna att européerna skulle vidta vissa åtgärder mot sin våldskultur.

Fri handel
Vissa i Europa svalt hellre och införde handelsförbud än handlade med amerikanerna som glömt det gamla heliga landet. Absurt. Lösningen blev att de som ville fick handla fritt och de som inte ville fick införa fördyrande tullar för sig själva. Det gjorde ingen - för tanken hade hela tiden varit att någon annan skulle bära bördan för tullarna - aldrig den som försökte driva igenom förslaget.

Handikappade
Handeln möjliggjorde ytterligare specialisering och allt fler fick det allt bättre. De som hade lite sämre förutsättningar av naturen gjorde sitt bästa för att tjäna sig ett uppehälle och tack vare det allmänna välståndet kunde de alla ha det bättre än Adam och Eva hade det, trots att Adam var en riktig karlakarl och Kain inte stod sin far långt efter (snarare före). Tillgången till verktyg, exempel på bästa sätt att sy, baka, jaga mm gjorde livet långt enklare även för de med allra klenast begåvning och det fanns (nästan) alltid någon som förbarmade sig över "bollarna". Bollarna kallades de som hade särskilt grava funktionshinder och inte kunde överleva för egen maskin. ingen tvingade någon att ta hand om bollarna, men många ville - ibland för att det bara kändes bra i hjärtat, ibland för att bollarnas leende kunde smälta is, ibland för att imponera på brudar och ibland utan att tänka efter eller för att maninte visste var man skulle göra av bollarna annars. Bollarna hade aldrig klarat sig innan uppfinningarna eller frihandeln, så det var tur att inte Abel och hans likar fått som de ville.

Än så länge fanns inga skatter, tullar, bidrag eller andra kollektiva lösningar med tvång som viktig ingrediens. Allt baserades på frivilliga, fredliga avtal. Hot hade emellertid förekommit. Griniga typer som trodde att deras problem berodde på andra hade velat begränsa teknologisk utveckling och frihandel och hade krävt att någon annan skulle försörja dem (skatt och bidrag) om de inte själva kunde eller t.ex. ville flytta dit bättre förutsättningar fanns.

Fortsättning följer:

Börshandel
Patent
Prostitution
Reklam
Yrken
Förbud
Skatter
Polis

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vansinnigt roligt!

Sprezzaturian sa...

Kul att du tycker det. Det kommer mera - ofta ofrivilligt humoristiskt, men icke desto mindre