fredag 17 september 2010

blankar SEB

Säljer SEB också idag. Vidgar mitt blankningsimperium i Sverige : )
 
Grymt låg RoE, företagsutlåningen tar INTE fart som många tror, det lär bli marginalpress när RBS, alla nordiska mfl slåss om den lägre än väntade tillväxten

39 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kort ligger du nu totalt efter Swedbank och SEB?

Anonym sa...

Vad blir nästa svarta svan som vänder detta rally tror du?

Anonym sa...

Antalet blankade aktier totalt ökar.

Anonym sa...

I prövningens stund, som denna, behöver vi tröst. Tala, Peter!

Anonym sa...

Kanske har vi redan prisat in bra Q3:or nu. Frågan är när tron på QE sloknar och framtidsoron får göra sig till känna. Peter, du har oftast svaren...

Anonym sa...

Håller du i?

Anonym sa...

Situationen är absurd. Uppenbarligen har jag och marknaden markanta skillnader i definitionen av kort och lång sikt.

Anonym sa...

Marknaden känns likviditetsdopad igen. Hur länge tror det håller i sig?

b.hunter sa...

Vad har hänt, har du hoppat?

;)

Anonym sa...

Peter, dina mycket uppskattade kommentarer lyser med sin frånvaro. Vägled oss!

Peteer Eek sa...

Jag ber om ursäkt för min frånvaro. Inget har ändrats och jag har inte gett upp. Vi är många i marknaden som är förvirrade nu. Låga volymer, utflöden, kvartalsstängning, valutor, bailouts (Irland), QEII (idiotiskt!) mm. Det är mycket oro i luften och marknaden känns så manipulerad att jag nästan undrar om inte centralbankerna köper aktier på marknaden ;)

Jag tror kataklysmen är nära, men jag talar utifrån svaghet och egen bok. Jag håller i alla fall i, drygt mer än hälften av vad jag skulla kalla maxkort - men med dagens vol är det snarast MER än maxkort...

Tyvärr kan det dröja en liten stund innan jag kan skriva ett ordentligt inlägg igen.

Anonym sa...

Oerhört trevligt och vilken lättnad att höra av dig igen :-)

Anonym sa...

Skönt att höra att du lever. Vi var nog flera som var lite oroliga. Tack för den bästa bloggen. Alla kategorier! :)

Peter Eek sa...

Kul att ni saknat mig och jag ber åter om ursäkt för den plötsliga tystnaden.

Det finns en mångfald orsaker bakom som bara råkade samverka till två veckors vakuum och har inget med jobbet eller marknadssynen att göra.

Visst har marknadens (eventuella) irrationalitet stört och stressat mig, men det har varit för dumt för att ge upp nedsidan tycker jag. Hellre tar jag några tillfälligt besvikna kunder och gör det rätta än blir en i lämmelflocken.

Anonym sa...

Apropå inflation/deflation:
Råvaror har stigit i pris länge. Nu ser det ut som att USA, Japan och Kina börjat tävla i vem som kan sänka värdet på sin egen valuta mest. Börjar vi inte se rätt kraftiga inflationshot nu?

Peter Eek sa...

Svaret är ja och inflationen har vi sett tydligt i huspriser ganska länge även i Sverige. Frågan är när den manifesterar sig i konsumentpriser och räntor. I Japan gick man direkt till Deflation utan att passera Inflation.

Som jag har förklarat tidigare leder inflation till deflation och man hinner inte alltid gå igenom konsumentprisinflation på vägen dit.

Peter Eek sa...

som tidigare ligger jag kvar kort och tror (hoppas) att det nu vänt nedåt för en lite längre period (minst några veckor).

Riktigt svårt blir det om/när det fallit t.ex. 15% från toppen och jag ju fortfarande har kvar nästan alla argument för varför den negativa trenden ska fortsätta, men egentligen kanske borde inse att marknaden kommer studsa upp igen... Det är nästa problem och inget jag lägger onödig energi på nu

Peter Eek sa...

Livet är hårt ibland. jag är nära att stoppa ut mig, åtminstone delvis. jag är inte där ännu utan håller hoppet uppe, men nära är det.

jag ser orostecken överallt, men de är av "Big Picture"-slaget och kan lika gärna ta 2 år innan de uppmärksammas (solvency II, PIGS, underskott/skatter).

Det jag skulle behöva är nyheter om lägre vinster eller minskad likviditet, men med QE på gång i hela världen och åtminstone en stark Q3-säsong så verkar det inte saknas vare sig riskaptit eller pengar. NÅGOT måste man ju äga, särskilt i en inflatorisk QE-värld.

Peter Eek sa...

Från Goldman idag: Hedge fund community being ‘stopped-in’ driving equity market higher.

Tony Pasquariello yesterday: (i) hedge funds have been large and aggressive buyers via ETF’s with a bent towards the higher velocity parts of the market (EM, cyclicals, tech). this has a ‘stop-in’ flavor to it; round after round and we’re still seeing it up here. (ii) against this, real money accounts are better for sale. and, notably, their supply has been in the recent outperformers (telecom, tech, discretionary, energy). (iii) at the bottom line, the ratio of hedge fund buying to institutional selling is 4:1, so to this point fast money has been the stronger hand.

Jag vill INTE vara en i raden, och särskilt inte sist, av de som blir "instoppade"...

Anonym sa...

Hur hade du resonerat om du låg 100% cash just nu?

Peter Eek sa...

Bra fråga. Den ska man ställa sig så ofta man orkar.

Jag hade nog avvaktat för att se om det kom en blow-out på uppsidan. Det hade nog kliat i blankarfingrarna hela tiden för att initiera korta positioner, men jag hade försökt vänta och se om man åtminstone lyckades bryta upp först. Det gör det nu också trots den utsatta positionen.

Om/när det sen vände ned skulle jag nog snabbt hakat på och sålt så mycket jag hann utan att pressa marknaden för mycket.

Jag har väldigt svårt att tro på uppsidan dessa dagar. Blir det min svanesång?

Peter Eek sa...

Jag är uppenbarligen lite fel ute på sistone, men här är några tankar i alla fall:

G.S. påpekar att prognoserna inför Q3 förefaller lättslagna [vilket skulle kunna få marknaden att bryta ut på uppsidan]:

...Expectations for US 3Q earnings appear low. David Kostin: (i) Analysts have treated the positive 2Q earnings surprises as a one-off item, leaving 3Q expectations 2% below 2Q actual results for the overall market. US economic activity during 3Q was positive, albeit below trend, making it unlikely that S&P 500 earnings will decline sequentially in 3Q

Till mitt försvar står att europeiska aktier stått stilla/fallit något på en månads sikt (dvs från 10-13 september till idag 11 oktober)

På "dum"-kontot står att jag tagit kortposition mycket utifrån ett långt makrotänk och mindre utifrån detlajerad mikroanalys av företagen [vilket ofta slutar illa]. Jag tycker dock att makro ÄR viktigare nu och tänker stå mitt kast.

Ovanpå eländet med investeringarna är jag allvarligt orolig över vad som ska hända med världen när centralbankscheferna spelar rysk roulette med räntor, pengar och valutor.

Peter Eek sa...

Det är sannolikt att jag ger upp idag och går neutral, alternativt hakar på QE-vansinnet uppåt och faktiskt går lång.

Det senare är nog mer sannolikt än det förra när jag tänker efter.

[svordomar]!

Peter Eek sa...

Men, tusan vad många bullkommentarer jag får idag. Förutom från mäklartomtarna så är f.d. handelskamrater, numera också förvaltare, plötsligt haussade.

Det ÄR fel med QE, det leder inte till något positivt. Folk köper och är bull för att andra gör det. Statistik och sentiment har vänt ned. Det här är egentligen ett alll-in säljläge. Ändå sitter jag ännu en gång på pottkanten och kontemplerar stop-loss. [kort svordom på engelska, eller ännu kortare på svenska]

Det är fortfarande sannolikt att jag ger upp idag, men än lever hoppet.

Anonym sa...

Känns som QE är nästa bubbla efter IT och sedan lånen. Det kommer smärta att ligga kort med risk/reward förbättras för varje dag...

Peter Eek sa...

Det smärtar redan och har gjort ont ett tag, men jag ligger kvar.

Om jag bara inte hade gjort det så länge redan så skulle jag gått rejält kort idag i alla fall. jag har inte tagit stop loss ännu och hoppas fortfarande slippa.

Men, visst, QE hotar verkligen på uppsidan. 1.Folk tror på QE, 2.Fed tänker köra QE ända in i kaklet, 3.Alla bubblor går längre än man någonsin kan tro.


...så, jag kan verkligen ha helt fel och marknaden fortsätter upp 30%, 50%, 100% eller varför inte mer? Med ett mångfaldigande av papperspengar är det förstås rätt att köpa "realtillgångar" och aktier hör delvis dit, liksom fastigheter och ädelmetaller. Fed mfl verkar ha bestämt sig för att trycka pengar "tills det funkar". jag tror att det aldrig funkar, alltså kommer de trycka "oändligt" med pengar och då stiger alla tillgångar i värde snabbare och snabbare ända fram till kollapsen.

Det jag har hoppats på är att Fed skulle sluta i tid, att de skulle inse vad slutstationen är, men snart får jag nästan bara blunda och köpa och istället förbereda mig på den stora depressionen längre fram.

Anonym sa...

Det tuffa är man inte blir rik på att vara klok utan att välja rätt tidpunkt att vara klok. Frågan är om när valet i USA är passerat är rätt tidpunkt för FED att bli mindre poltiskt och mer nyktert med följden att de minskar QE och tänker på den nödvändiga avvecklingen.

Peter, tror du bättre makro skulle uppfattas negativt just nu?

Peter Eek sa...

"All QE, all the time" skrev någon strateg häromdagen. jag börjar så sakteliga glida över till den mörka sidan och inse/tro/förstå effekterna av QE:

Fed ger aldrig upp, de bara SKA reflatera USA. De kommer pusha QE på alla sätt de kan mer och mer intensivt. Andra centralbanker kommer göra detsamma (fast Fed vinner för de har vidast mandat vad jag förstår) så valutakurserna ändras inte så mycket trots allt. Därmed uppnås aldrig någon ekonomisk lättnad, vilket också betyder att QE-knarkandet fortsätter. Det enda som då justeras i pris är realtillgångar.

Även om ekonomisk katastrof blir följden i slutänden så blir aktier billiga i förhållande till mängden pengar under tiden. Guld kanske bäst mäter penningvärdets försämring (och folks vilja att skydda sig mot det) så aktieindex kanske borde indexeras mot guldpriset.

Som svar på frågan så verkar åtminstone svag makrostatistik leda till mer tro på QE2 och därmed stigande aktiekurser.
Samtidigt verkar även positiva siffror tas emot positivt eftersom det antas betyda att ekonomin redan har lite lyftkraft och att QE2 kommer ovanpå det och därmed "helt säkert" kommer fungera.

Tills vi får någon slags QE-relaterad besvikelse verkar det här fortsätta uppåt. JPY nära 81 trots interventions kring 83-84, USD 1,41 mot euron (Fed vinner), US10yr 2,417 trots dålig auktion igår, guld 1380, koppar 8466...

Det är uppenbart att QE driver allt just nu, men eftersom det INTE KAN fungera, att trycka pengar skapar ju inget annat än mer problem och obalanser, så har jag svårt att se att rallyt ska kunna fortsätta mycket längre och det är därför jag håller kvar vid mina förlustaffärer som den envisna åsna jag är.

Peter Eek sa...

many learned persons have read themselves stupid...

Anonym sa...

När får vi dina kommentarer lite mer kontinuerligt igen Peter?

Anonym sa...

Sura reaktioner på IBM och Apple-rapporterna, är det en ny trend månne?

Peter Eek sa...

Jag har tyvärr enorma problem med internet så jag får inte inläggseditorn att fungera. Kanske till helgen...

Idag höjer Hedgeye sin kassa från 46% till 64% på bl.a. temat "Quantitative Guessing". Jag håller med, även om jag kör lite hårdare (snarare -60% än +34% netto). Poängen är dock densamma.

Peter Eek sa...

Bara hoppet kvar

Min tro: skuldberget måste hanteras och det bör göras med sparande, avbetalningar, minskad konsumtion, lägre försäljning, högre relativa lönekostnader, lägre marginaler, lägre vinster, lägre tillväxt, lägre värderingsmultiplar. MEN, det tar för lång tid för detta att synas nu när marknaden bara har en månads planeringshorisont. Kvantsnurror, CTA-fonder mm driver marknaden under ovanligt låga volymer. ”Riktiga pengar” fortsätter att ta ut eller placera om från aktier till annat

Min rädsla: inflöden, omallokeringar till aktier, QE-läckage till riskfyllda tillgångar, tro på reflation, allmänt köpande inför QE-vågen som oavsett nivå kommer lyfta tillgångar ytterligare ett snäpp oavsett då befintlig nivå

Mitt hopp: marknaden har nu diskonterat alltför stora effekter av QE i förväg och minsta miss i val av storlek, timing, genomförande, presentation vänder flödena nedåt istället för uppåt.

Min tur: Har jag sådan tur att marknaden vänder ned just nu, precis innan jag ger upp?

Peter Eek sa...

Martin Wolf i dagens FT: ”The UK has launched a remarkable policy experiment”.

Han syftar på att britterna ska försöka spara sig ur krisen istället för slösa ännu mer än tidigare.

Budgetplanen kommande fyra år är att minska budgetunderskottet från 10% till 2%, dvs nästan skapa budgetbalans. Det är det som är det ”remarkabla experimentet”, medan status quo, med stora underskott, av Wolf anses vara det sunda och normala.

Världen är verkligen galen när FTs tongivande ekonom hävdar såna dumheter.

Anonym sa...

Har du kvar ditt svenska blankarimperium?

Peter Eek sa...

Allt blankat är kvar, inklusive SEB och Swedbank. Det svider idag, men totalt sett har jag ändå kommit in i positionerna hyggligt.

Tysk PMI lyfter börsen, liksom all tysk statistik gör (oj vad förvånad man blir varje dag över att det fortfarande ser bra ut för tysk export).

Att UK uppvisar svaga tal gång på gång (retail sales idag tex) eller att UK och Spanien gör rejäla budgetnedskärningar verkar helt ointressant för trendföljarsnurrorna.

USD tar ännu ett kliv utför stupet, men trendsnurrorna verkar bara tycka att det är bra. Annars kan man ju tycka som simpel människa att svag dollar inte borde innebära stark europabörs hur länge som helst. SKF mfl ska inte må bra av en USD på 6,60 men kurserna rusar ändå.

Frågan nu är om jag har några kunder kvar när det vänder ned. Och snart är det ju dags för QE och då ska väl kurserna upp på nyheten i sig också... [uppgiven, nedslagen, mentalt slut]

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.