måndag 6 september 2010

ISM, PIGS, svenska hedgefonder, HQ

ISM non manufacturing var svagare än väntat, inte minst jobbkomponenten. Tjänster (=non manufacturing, till skillnad från just tillverkning=manufacturing) står för en mycket större andel av USAs ekonomi och borde vara viktigare, men det verkar vara uppochnedvända världen på marknaderna nuförtiden. I gengäld föll volymerna i fredags och visade återigen att det saknas riktiga köpare, men finns gott om nervösa kortpositioner. Jag tillhör ju själv i någon mån de senare även om jag inte agerar lika nervöst.

 

FT story om PI(G)S bond issues i september. Det är visserligen helt naturligt eftersom man alltid har högre aktivitet på allt i  september än augusti. Icke desto mindre ska dessa bonds ut på en tveksam marknad och kan få det att skaka till igen. Även Japans skulduthållighet ifrågasatt inför valet. Med deras statsskuld på över 200% av BNP går de en svår balansgång mellan stimulanser och sparpaket/skattehöjningar och klarar det bara så länge invånarna köper statsobligationerna. Men, om, om, om Mr och Ms Watanabe tappar aptiten för japanska bonds då finns inga andra tagare. Ja, om inte Kina ställer upp förstås – fast då är ju USA kört istället.

 

Är folk överviktade/underviktade? Är konsensus negativt eller positivt? Kommer stimulanser tas emot positivt eller negativt? Svåra frågor och jag har som vanligt inga svar. Svenska hedgefonder klarade sig sådär i augusti, men bättre än man kunde befarat så kanske är "alla" inte så långa som jag trott. Vissa gick dock på en nit, t.ex. HealthInvestoch DLG, medan t.ex. Tanglin (mer räntor och valutor än aktier) och Brummer (främst Lynx, Arbor MN och Manticore, men även Nektar och Futuris) lyckades riktigt bra.

 

Övrigt: vansinnet i HQ (6,75 sek) fortsätter. Det ska bli intressant att få se förklaringen på köpen i efterhand. Kanske är det jag om sitter på läktaren och inte förstår att 60 miljoner och (kostnaderna för) en börsplats är värt 200 miljoner.

 

Det är väl knappast någon nyhet om jag säger att jag ligger kvar kort och hoppas på sundare marknader : )

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad är det som händer? Vi har sett korten ändå synar ingen bluffen. Säg mig vem i hela världen kan man lita på?

http://www.ft.com/cms/s/0/e6a6e508-bb1a-11df-b3f4-00144feab49a.html