måndag 19 juli 2010

Signaltolkning

Hur vet man om en negativ utveckling i en variabel är ledande och signifikant för andra variabler eller om den utgör ett tillfälle att köpa eftersom den står ut som en anomali i jämförelse med de positiva variablerna?

Hur vet man huruvida negativa kursreaktioner på positiva kvartalsrapporter förebådar vidare kursfall för marknaden eller om kursfallen utgör möjligheter att köpa bra bolag billigt?

Mitt svar är att "det vet man inte, man får lita på sin intuition och chansa". Jag påstår aldrig att jag vet åt vilket håll en aktie eller hela marknaden ska gå. Jag litar definitivt aldrig på att en enstaka variabel pekar ut riktningen, oavsett om det är GMs och GSs vinstutveckling, guldpriset, ISM orders/inventories, Baltic Dry, marknadsbrevskonsensus, vinstrevideringsmomentum eller aktiemarknaden själv. Jag går mer på känsla, läser och studerar allt jag kommer över, utan konkret prioritering och styrd av intuition (=erfarenhet och förtroende att summan av tidigare beslut visats sig hygglig).

Häromdagen gjorde jag en farlig kovändning då jag, strax efter att ha deklarerat min intention att ligga lång länge, plötsligt sålde ned fonden till neutralläge - till synes endast baserat på en negativ kursreaktion på några positiva bolagsrapporter. Jag vet inte hur eller varför, men plötsligt fick jag en illavarslande spindelkänsla att något var fel, att jag inte var särskilt unik i min tro och förhoppning om stigande kurser, att marknaden var sårbar efter misslyckade försök att bryta igenom 1100 på S&P och 2750-2800 på Eurostoxx 50, att de fyra (!) bottnarna 10% ned snabbt kunde bli nästa mål för den volatila marknaden...

Den här gången hade jag tur och undvek att följa med index 3% ned bara de närmaste timmarna efter beslutet. Det "tursamma" beslutet sätter spår i det undermedvetna och inverkar på framtida beslut - förhoppningsvis både på uppsidan och nedsidan.

Just nu är jag fortfarande ambivalent - det kan komma en lika kraftig bounce och ett kraftigt utbrott uppåt genom nämnda nivåer (det är ju billigt och räntorna är låga, stimulanser lär fortsätta om myndigheterna tror det behövs osv). Å andra sidan bla bla bla (bankreglering, sparpaket, skuldsanering, sänkta vinstprognoser, minskad penningmängd).

Jag sitter still på neutral ett tag, läser en bok, kopplar av mer med min FT och Economist och njuter mer av vädret.

1 kommentar:

mr Bond 7% sa...

I vilken mån tittar du på räntemarknaden och utvecklingen av "the yield curve" samt andra signaler på räntemarknaden.

Du kan väl skriva ett inlägg om hur du hanterar detta i din beslutsprocess?