tisdag 27 juli 2010

Neutral

Resultatrapporterna är starka, marknaden är stark, banker är extra starka (UBS +9% idag t.ex.), amerikanska tioåringen har krupit över 3%-strecket och signalerar viss riskvilja och minskad oro för deflation, S&P har brutit upp genom 200-dagars, liksom europeiska bankindexet SX7P efter presentationen av de löjeväckande urvattnade Baselreglerna som presenterades igårkväll och likaledes löjeväckande stresstesterna i helgen.

Jag är fortfarande högst ambivalent inför utvecklingen och ligger kvar neutral. Jag hade tänkt skriva att jag ändå blir bearish (en contrarianreflex?), men fingrarna vill inte hacka ut orden på tangentbordet så jag låter bli. Ändå gnager det inom mig att det när som helst kan vända nedåt eftersom alla problem finns kvar. Problemen är dock av långsiktig och makroekonomisk karaktär och kan alltid skjutas lite till på framtiden. Här och nu gäller snarare att A) det finns gott om pengar, B) räntorna är låga och C) aktier är billiga på gällande prognoser. Jag gillar dock inte att springa med lämmelflocken mot stupet och hoppas att jag ska hinna vända i tid.

Neutral tills vidare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att du på lite längre sikt är bear har jag förstått, men har du nu börjat gå från bull till bear även i det kortare perspektivet? Eller är fortfarande ditt huvudscenario att det ska upp mer före det rasar?

Peter Eek sa...

Just nu är jag ganska vilse, därav neutral. Jag lutar åt det positiva hållet på kort sikt precis som innan, när jag funderar på värdering, momentum, historiska marknadsbeteenden mm.

Samtidigt har den extremt ryckiga och negativa marknaden under 2010 på verkat mig, så jag har blivit rädd för plötslig nedsida och framför allt att förlora pengar om det faller. Då väntar jag hellre och ser om det går upp medan jag är neutral så får jag sälja där istället.

Jag tror nog att det ska upp först, men jag våga rinte riskera mitt track record och kundernas pengar i det här läget. Jag skulle se ut som en idiot om besparingspaket och svag ekonomi eller bara en naturkatastrof knuffade ned marknaden och jag då förlorade pengar. Hellre missar jag en uppgång.