torsdag 15 januari 2009

At least we are giving investors cash

-Ansvarig för Citigroups hedgefond där slutavräkningen för investerare blev -97%, dvs 3% av ursprungsinvesteringen var kvar efter likvidering av fonden Citigroup Special Opportunities

Jag undrar hur det går till när mer erfarna ledare och förvaltare än jag lyckas förstöra så mycket kapital och hur investerarna som ofta också har mer erfarenhet än jag misslyckas med att upptäcka förvaltarnas inkompetens och oförmåga att bedöma risk.

Under 2008 (och det lär inte bli bättre 2009) har de samlade hedgefonderna tappat 22% i genomsnitt och med hänsyn till uttag och nedläggningar har det förvaltade hedgefondkapitalet halverats. Jag tycker att det var så uppenbart det kunde vara inför 2008 att risktillgångar var dyra och att sentiment och momentum i ekonomin talade för att en normalisering av värderingarna var nära förestående. Därmed är det extra förvånande att så många ”smarta” och erfarna förvaltare och investerare gör så dåliga placeringar.

Några få lyckades exceptionellt bra istället, genom att t.ex. gå kort subprimepapper eller som jag kort aktier. Vi gjorde det genom en oberoende analys av världsläget och värderingsförhållandena. Vad gjorde alla förlorare? Jag förstår att bubblor och trender kan fortgå längre än man först tror. Alla som var med de sista åren på 90-talet har lärt sig den läxan. Men hur dum är man om man ökar investeringarna på uppsidan i den sista maniska fasen? Och hur oansvarig är man om man gör det med andras pengar om man faktiskt har erfarenhet från både 1987, 1989 och 1991-94, för att inte tala om 70-talet som många av hedgefondstjärnorna utomlands har?

Till råga på allt – hur kan man komma undan med att säga ”vi ger i alla fall någonting tillbaka i kontanter” och få det att låta lite positivt när man åstadkommit -97% avkastning? Och det rör sig inte om någon liten amatör som Radar, Systematiska Scirocco, Prior och Nilsson, Atlant, Gladiator, CSAT, Zaramant, DLG, Thenberg, Cicero, RAM (trots allt bara en liten svensk med endast 6 år på nacken), Aktia-ansvar, Midas eller Sentat (Thyra). De småspelarna och amatörerna hade kanske kunnat förlåtas en kollaps och en dumt uttalande, men nu var det typ världens största bank, CITIBANK och deras Special Opportunities hedgefond.

At least we are giving investors cash. Ja, tack så mycket då, herrn. God Jul också. Och gott nytt år.

Inga kommentarer: