Bankerna lyckades öka sina vinster de senaste decennierna genom att låna ut alltmer byggt på en allt tunnare kapitalbas. Bara de senaste tio åren har bankernas hävstång dubblats (och sen förra sekelskiftet har kapitalbasen minskat till en tiondel, dvs hävstången har ökat 10x), vilket trots lägre marginaler medfört allt högre avkastning på kapitalet. Så här i efterhand vet vi att lånen dessutom gjordes till spekulativa köp av aktier (Private Equity) och bostäder samt till (spekulativ) företagsverksamhet som byggde på den allmänna ekonomiska tillväxten (som i sin tur byggde på tillgången till billiga lån). Vi vet hur det gick för bankerna när korthuset började rasa.
En del av kalkylen som jag inte tagit upp förut är de vanliga företagen. De senare har både lånat pengar av bankerna och sedan själva agerat bank mot sina kunder. En maskintillverkare underlättar för sina kunder genom att sälja produkterna på avbetalning, dvs man ger bort maskinen i utbyte mot löfte om periodvisa avbetalningar (som förstås är beroende av att affärsverksamheten för kunden går bra). Nu när tillväxten tappar tempo blir det allt svårare för många företag så de får lämna tillbaka maskinerna till tillverkaren eller defaulta på lånen. Detta syns hos maskintillverkaren som kreditförluster eller negativ försäljning, vilket mycket snabbt kan ge upphov till förluster snarare än bara lite svagare försäljning och lägre marginaler. I vissa fall kan storföretag som Volvos kapital hotas om tillräckligt många av deras kunder får problem med avbetalningarna.
Vendor financing känns väldigt trevligt i uppgång för både köpare och säljare, men när det vänder nedåt blir det jobbigare. Idag har många industriföretag RoE på 15% och EBITA-marginaler på 15%. Analytikerna tror att företagen kanske tappar 1-3 procentenheter på dessa mått under lågkonjunkturen, men sen snabbt vänder upp igen. Historiskt har det dock varit så att när BNP tappar tempo så faller marginalerna med 3-5 procentenheter per lägre real BNP-tillväxt. I en recession, även så lite som -1%, kan snittmarginalen bli negativ. Det förklaras lättast med reversering av försäljningsavtal och kreditförluster på kunder i konkurs. Då går det snabbt även om 80% av kunderna klarar sig och sköter sig och bara bromsar lite.
Ta en extra titt på Volvos balansräkning så fattar ni vad jag menar, men det finns många fler syndare. Rapporten kommer den 6 februari. SKF rapporterade precis nu.
När jag ändå är igång och baissar... Banker är dyra, industriföretag är dyra och tillväxten och sysselsättningen på väg ned. Därmed blir förstås tjänsteföretag (Falck/Securicor, Manpower) också dyra och företag som bygger på transport av produkter och människor (flyg, rederi mm) eller annonser (media, papper mm) eller byggverksamhet (Skanska, JM) osv. Alla företag är dyra. Luras inte av låga P/E-tal på helt felaktiga prognoser, eller sirenernas rop om en V-formad snabb återhämtning (hur ska det gå till när bankerna går på knäna och företag och personer måste spara för att fylla hål i sina balansräkningar och optimismen/animal spirits ligger under en våt filt). Låt er inte luras av de typiska korta rallyna som marknaden alltid uppvisar. Spela dem gärna i begränsad omfattning, men gå inte lång på allvar och absolut inte med lånade pengar.
Vad Aktiespararna än säger kan inte alla bli rika genom att köpa och hålla i på aktiemarknaden.
torsdag 29 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det finns faktisk några aktier/företag som borde kunna betraktas som billiga: de som sänker kostnaderna för andra företag.
För övrigt borde aktier/företags vinster på sikt gå bättre än en riskfri ränta. Varför skulle man annars starta/driva ett företag om man inte såg en chans att tjäna mer än den riskfria räntan. Det finns och kommer alltid finnas folk som ät kreativa och ser möjligheter där andra ser kriser, tex genom att sänka kostnader för andra företag och samtidigt ta bra betalt för det.
Så tror man att folk kan starta företag som genererar högre vinster (och på sikt utdelningar) som är högre än bankräntan är det klokt att köpa aktier. Men Eek du har rätt ang tajmingen. Den kan man aldrig veta i förhand. Men det är troligen större chans att du köper i rätt läge om börsen har fallit med 50% än om den stigit 200% på kort tid.
Skicka en kommentar