torsdag 2 februari 2012

Positivt (bättre arbetsmarknad)

Jobless claims, dvs nyanmälda arbetslösa den senaste veckan, fortsätter att trenda nedåt. Dagens siffra blev 367 000 (371k förväntat). Jag har lite svårt att förstå hur det kan vara så här positivt och stabilt när t.ex. BNP-siffran för Q4 var så svag, men om det inte är engångseffekter som ligger bakom (tex pga stimulanspaket 2011) så är det klart positivt för ekonomin (USA) i längden. Väntan på nedgången är lång och svår.
 
Observera dock att claimssiffran var nästan lika låg i april 2011, precis innan börsen började sin nedgång på 35% (EuroStoxx50).
 
När det är som ljusast blir det snart lite mörkare...
 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men om vi nu ska se det från ljusa sidan, antag att potentiell BNP börjar ta ut sin rätt i USA (japan har ju trots allt problem med demografin). Skulle inte satsa på det på den här nivån, men om vi får verklig tillväxt så kommer nog skuldberget att inte kännas lika övermäktigt, och vi kanske får en spiral uppåt.

Tyler sa...

Se forskning från Reinhart/Rogoff, Bergh/Henrekson och Checherita/Rother som visar på svårigheterna att växa i skuggan av en skuld (se mitt inlägg från 24 juli 2012)