torsdag 2 februari 2012

Claims vs Eurostoxx50 i en bild

Korrelationen är låg, så det är uppenbarligen något annat som styr, men observera att låga claims, eller fallande claims eller claims på just den här nivån inte hindrar börsen från att falla.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kommer nog belöningen snart......Tar också ett litet short bet nu

Anonym sa...

Baserat på vad?

Anonym sa...

Lättare att vända på det tycker jag. Vad ska ge fortsatt bränsle åt rallyt?

Fortsatt positiva makro signaler från USA, Kina?

Fantastiska rapporter med stigande vinster och prognoser?

Grekland och övriga krisländer under kontroll?

Tell me

Anonym sa...

Räcker med icke-recession, låg aktieandel hos fonder och fortsatt wall of worry...

Anonym sa...

Rubrik från artikel på Avanza:
Hushållens börssyn
på väg att tina upp


Dags för nergång då, va?

Tyler sa...

Som jag ser det är det alltid bara efterkonstruktioner. Jag har jobbat med det här i 20 år (och erhållit en del stora internationella priser för resultatet) och jag ser det så här:

1. börsen går upp eller ner
2. därefter hittar man på vad det berodde på
3. sen reviderar man synen till att det var något annat egentligen
4. ytterligare senare reviderar man synen igen, ibland beroende på vad börs och ekonomi gjort sedan (3)
5. sen hittar man på ytterligare förklaringar

Slutsats: börsen kan alltid gå upp eller ner och det finns inga kraftfulla ledande indikatorer - varken tekniska, sentimentsbaserade eller fundamenta.

Momentum funkar tills det inte gör det längre. Bull/Bear Put/Call kan ha förklaringsgrad för någon dag. CAPE kan funka i snitt över tioårsperioder, men inte alltid och är helt värdelöst på 1-2 års sikt osv osv.

Man kan pricka in saker som att IT-bolag var överprisade 1997, men du var tvungen att vänta ut en uppgång på några hundra procent för Nasdaq innan du fick rätt.

2009 borde varit ett nedår, men extrema myndighetsåtgärder fick det att bli ett kanonår på uppsidan istället. Man kunde inte veta, borde inte anta att dessa åtgärder skulle genomföras i sådan omfattning, men de gjorde det.

Jag vet att jag ofta bollar med alla möjliga variabler som pekar på att det är på väg upp eller ned. Det kan tom låta smart ibland, men ändå har jag så fel som jag har.

Jag trodde t.ex. att Grekland mm skulle sänka marknaden 2011 (ingen brydde sig jan, feb, men jag fick tillfälligt rätt pga en tsunami i mars), men halvvägs in i året gav jag upp det negativa spåret, sen hoppade jag på det negativa spåret igen på hösten, men då slutade marknaden bry sig om de tilltagande problemen och steg istället. LTRO och bättre tillväxt ansågs vara skälen, kanske även positionering (alla var underviktade sades det, vad det nu betyder).

Och nu? Börserna är upp 20% sen november. Varför? Och varför ska de fortsäta eller tvärtom vända nedåt? Ingen av oss vet och ingen av oss kan ge bättre argument än den andre. inte ens en svag rapportperiod har fått ned marknaden. Är det QE som trycker upp börserna på något sätt? Kanske, men hur får det oss att ta rätt investeringsbeslut IDAG?

Jag kör vidare på att försöka fånga de långa skeendena, men det är ungefär som att börja blanka IT 1997. Det tar tid, det gör ont, det kan gå för långt, men om man lyckas hålla ut tills fundamenta kommer ikapp så ger det riktigt bra betalt över tiden.