tisdag 31 januari 2012

Det ser inte bra ut

Jag är rädd

 

Guldpriset är högt och stiger (varnar för turbulens och inflation)

Oljepriset är högt och stiger (varnar för turbulens och inflation, alternativt signal om brist på olja eller tillväxt i ekonomin. Tror du på tillväxtargumentet? Inte jag)

LTROn spekuleras öka med 1 Tn euro i februari (En del tar det som något positivt, men det bidrar bara till att låsa fast osunda ekonomiska strukturer)

5-årsräntan är på all time low (0,74%) i USA (signal om mycket låg tillväxt under mycket lång tid)

Portugals räntor rusar (PIGS-problemen stannar inte vid Grekland)

VIX är låg och med tendens att bottna (Falsk säkerhet. VIX brukar vara låg innan kriserna slår till. Complacency är det farligaste som finns för långinvesterare)

Citi US Economic Surprise Index toppade den 6 januari och har fallit 31% sedan dess (Slut på de positiva överraskningarna)

Baltic Dry fortsätter att rasa (-60% i år till 702 per igår. All time low var 554 i juli 1986 och next time low 663 i maj 2008. Förra januari [2011] föll Baltic Dry 38 procent. Motsvarande period 2010 föll Baltic Dry 5 procent). Det är i ljuset av denna mycket svaga tillväxtsignal som det höga olje- och guldpriset ska ses.

 

Som enda motkraft är de asiatiska börserna positiva och Kina befinner sig i en cykel av monetära lättnader. Räcker det när resten av världens ekonomi är så dysfunktionell?

 

Jag kämpar vidare med kortspåret. Det är det som är rätt, men visst känns det hopplöst ibland när man slåss mot de sjuka krafter som politiker sätter i rörelse utan en tanke på framtiden.

fredag 27 januari 2012

Amerikansk BNP föll med 1% i Q4 (typ)

Real BNP presenterades som +2,8% (väntat 3,0%).
 
Av detta var lageruppbyggnad 1,94 %-enheter (antagligen pga generösa avskrivningsregler som tas bort i år, så exklusive en del av detta var den reala tillväxten kanske 1-2%)
 
Deflatorn som användes för att justera nominell BNP-tillväxt till real tillväxt föll från 2,6% till 0,4%. Det må vara hänt att "inflationen" faller trots det intensiva penningtryckandet, men OM deflatorn egentligen var korrekt på 2,6% så var den reala tillväxten i själva verket en recession på 0-1 procent.
 
Vi får se under 2012 hur verkligheten utvecklas...

torsdag 26 januari 2012

Var är krisen?

VIX har fallit i en nästan rak linje från knappt 36 till 18. Under tiden har EuroStoxx50 under minskande volatilitet stigit från 2090 till 2465 (+18 procent). Under tiden har visserligen USAS makrostatistik blivit bättre (pga engångsfaktorer), men i Europa har det bara blivit allt tydligare att krisen saknar lösning. Hur kan då marknaden uppfatta det som att världen blir tryggare, säkrare och med mer gedigen uppgång framför sig?
 
Just nu suger det att vara jag, men jag misstänker att det blir desto värre att vara vissa andra längre fram.
 
 

Fortfarande baissad

...som jag skrev till en branschkollega idag när han pekade på det positiva i ekonomin:
 

 

USA har väl bara sett starkt ut för att de har en liten strong patch efter problemen i Japan och tack vare avskrivningsreglerna 2011 (100% direkt skattemässig avskrivning på investeringar), andra (skatte)stimulanser samt det varma vädret i vinter?

 

Nu är det över och all medvind H2 2011 vänds till motvind 2012 (Europa går in i recession, amerikanska konsumenter kan inte sänka sparkvoten mer, vädret normaliseras, Japan-poppen är över, skattestimulanserna och avskrivningsreglerna blir hårdare istället för lättare och Bernanke et al varnar för detta genom att säga att räntan ska vara låg jättelänge). Det ser riktigt tungt ut för USA i år och det ser Fed.

tisdag 24 januari 2012

Känns det här lugnt för dig?

VIX-index har fallit till en nivå som indikerar att inget oväntat kan hända. Så här låg var VIXen i slutet på april 2011 också samt strax innan Lehman hösten 2008 och innan flashkraschen i maj 2010.
 
Innan rallyt 2009 var tvärtemot VIXen hög. Det här är faktiskt en riktigt bra kontraindikator och nu kan det vara hög tid att köpa billiga säljoptioner... eller bara blanka rakt av.
 
Vågar du lita på att eurokrisen är över?
 
 

måndag 23 januari 2012

Baltic Dry opålitlig

Det här shippingindexet är knappast någon pålitlig konjunkturindikator. Man kan ändå konstatera att det föll kraftigt i inledningen av 2011 också samtidigt som börsen var stark. Sen kom Japankatastrofen och resten av 2011. Jag ligger i position för en rejäl nedgång så jag talar verkligen i egen bok. Striden står mellan ett system i obalans, extremt känligt för yttre påverkan, och diverse myndighetsåtgärder - inte minst från centralbankerna. Jag tror att risken på nedsidan överväger och att känsligheten är asymmetrisk till nackdel för möjligheten till ett positivt utfall.
 
 

torsdag 19 januari 2012

P/E-tal

Här är en uppdatering av värderingen av S&P 500. Dataserierna är hämtade från Shillers egen webplats.
 
Det går förstås inte att använda till kortsiktiga placeringar (t.ex. så korta som bara ett år), men det ser onekligen fortfarande dyrt ut. Tolkningen av serien kompliceras förstås av att lågkonjunkturåren 2002 och 2003 snart försvinner ur serien, men samtidigt kan 2012 och 2013 också bli riktiga bottenår.
 
 

tisdag 10 januari 2012

Bob's World - kort Q1 fr o m 13 januari (!), lång Q2, kort Q4 ca

Länk till Bob janjuahs senaste marknadskommentar. Target på 800 (nu 1290 ca) för S&P 500 under 2012 gäller fortfarande, men se upp för kraftigt rally på QE i andra kvartalet.

fredag 6 januari 2012

Köper tillbaka lite - maxkort

Jag passar på att köpa tillbaka extraexponeringen (marstermin Eurostoxx50 ca 2290) som jag lade till (kortade) på uppstället 2-4 januari och plockar hem sisådär 75 punkter per kontrakt (drygt 3%). Ligger därmed maxkort igen, till skillnad från "lite mer än maxkort". Alla små bidrag räknas.

onsdag 4 januari 2012

Reservvalutor håller inte för evigt

Från Zero Hedge: