måndag 11 augusti 2008

USAs uppgång och fall - inte så illa ändå

I en liten krönika från Pequot Capital Management med Byron Wien i spetsen, fritt sammanfattad och kommenterad:

Det började med första världskriget och immigrationen av inte minst intellektuella judar från Europa.

OK då, egentligen kanske det började med att smarta, starka, desperata och ambitiösa européer (inte minst svenskar) emigrerade till USA och hjälpte till att skapa ett nytt och fritt land. Tyvärr marginaliserade de urinvånarna på samma gång, men processen kan ha bidragit till att ge USA en genpool och omgivning/kultur som gav landet ett försprång gentemot andra nationer. USAs fria och rättvisa författning fick en kick av invandringen både på 1800-talet och den i samband med andra världskriget.

Rymdkapplöpningen med Sovjetunionen fokuserade USAs krafter ännu en gång och bidrog till att USA behöll sin teknologiska och ekonomiska ledning i världen fram till 80-talet. Då började emellertid Europa och Japan komma på fötter igen efter kriget, medan USA påbörjade sin avindustrialisering (textilindustri till Mexiko och Asien, tillverkningsindustri till Kina och t.o.m. tjänster till Indien) kombinerad med starten på flera decenniers överkonsumtion finansierad av såväl privat som offentlig skuldsättning.

USAs resa ned från toppen började för länge sedan och borde egentligen ha börjat ännu tidigare (om inte WWII och rymdkapplöpningenkommit emellan). Det gör det desto svårare för landet att vända utvecklingen och om det mot förmodan skulle lyckas tar det sannolikt längre tid än de flesta anar.

Å andra sidan.... UK hade sin globala topp 1912 och de har det ändå ganska bra där.... och Holland toppade 1617 och det är helt OK bland trätofflorna och ölen i alla fall.

Inga kommentarer: