måndag 11 augusti 2008

Startskottet har ljudit

Den 8 augusti, 8/8/8 invigdes LHC (the Large Hadron Collider), världens största partikelaccelerator. Bland förhoppningarna finns att den snabbt ska identifiera Higgs boson samt snart också bekräfta förekomsten av Hawkingstrålning (då ett litet svart hål gå rupp i 'rök').

Vad den antagligen inte klarar av är lösa gåtorna med mörk materia och mörk energi och knappast heller verifiera bandloopteorins (looped ribbons) vinst över strängteorin. Enligt LR är inte partiklar åtskilda från rum och tid, snarare består de senare av loopar som kan trassla in sig i varandra och då ge upphov till oregelbundenheter/anomalier som uppfattas som partiklar.

Inte sedan 1983 har fysikerna upptäckt några nya partiklar. Nu kanske det kommer en eller två till jul och därefter med lite tur ett nobelpris till Hawking 2009 om man kan bekräfta Hawkingstrålningen.

Jag håller tummarna för att 080808 visar sig vara startskottet för en ny upptäckarperiod som krönes av nanoteknologiframsteg av stora mått om sisådär 20 år.

Inga kommentarer: