fredag 30 november 2007

Inatt faller domen

En lärare i Sudan står inför spöstraff eller fängelse och utvisning för att ha kallat en nallebjörn för Muhammed. Det är nästan bra om hon blir dömd för då har muslimerna ännu en gång tydligt visat vilken våldsälskande och trångsynt religion de har. Hälften av världens muslimer heter Muhammed eller något liknande och det anses inte vara en avbildning av profeten, men när en nalle heter Muhammed då ska snabbt spöstraff delas ut.

Domen faller och det är Islam och muslimerna som förlorar på den. De lär knappast komma närmare vare sig fred på jorden eller frid i himmelriket som en följd av nallestraffet.

måndag 26 november 2007

Lahde Capital +1000% i år

Problemen med amerikanska huslån till personer med svag ekonomi, s.k. subprimelån, har bidragit till Lahde Capitals 10-faldigande i år. Lahde tror nu att det är dags för mer kreditvärdiga kommersiella fastighetslån att haverera och positionerar en ny fond för det.

Frihet, analys och innovation gör att några blir väldigt rika när andra har tagit ogenomtänkta risker för att bli förmögna utan egentligt arbete. Och... inte för att kommentaren egentligen behövs, men som Fredrick Federley säger: "det är aldrig något problem att folk blir superrika, problemet är om folk blir superfattiga. Klyftor har ingen betydelse".

fredag 23 november 2007

De fattiga har mycket mer än vad som krävs för att överleva

FT Magazine idag: "The poor [in the US] have much more than it would take to keep them alive", eller med andra ord: the "inequality extraction ratio" is low. I Tanzania är inkomstfördelningen mycket jämnare (rättvisare enligt socialister) än i USA, men den är samtidigt maximalt orättvis, dvs precis så ojämlik den kan vara utan att de fattiga ska hamna i massvält.

torsdag 22 november 2007

Trött sexhandelsdebatt i Expressen

Ännu en "jag säljer sex"-artikel i Expressen, med efterföljande debatt om prostitution. Samma gamla trötta argument om lyckliga vs. olyckliga horor, misshandel, trafficking osv ältas om och om igen. Några få försvarare för individuell frihet sticker ut hakan men mals ner av den trångsynta majoritetens argument om att artikeln är påhittad, ett lobbyinlägg från hallickfacket, att författaren inte kan vara lyckligt gift och att själva anonymiteten eliminerar all chans till trovärdighet. Pöbeln hävdar att om det nu är så fint med prostitution behövs väl ingen anonymitet och fyller i nästa andetag på med hur viktigt det är att sexhandeln kriminaliseras och förespråkarna hängas ut offentligt.

Jag blir alltid lika ledsen och besviken när jag läser liknande debatter. Pöbeln har åsikter om hur andra ska leva och känna och om någon har avvikande preferenser ska de lillas och avmyndigas eftersom de uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa. Pöbeln kan som vanligt inte skilja på (sex)slaveri, trafficking, misshandel å ena sidan och frivilliga sextjänster å andra sidan. Enligt ett inlägg kan en manlig hora inte trivas med sitt jobb eftersom han måste ta potensmedel för att klara av det, eller för den skull vara "lycklig". Men vem har sagt att man måste vara lycklig på jobbet, det handlar ju alltid om en avvägning mellan ansträngning och lön - oavsett om man är taxichaufför, börs-VD, undersköterska eller hora. Om man kan livnära sig på sin hobby krävs knappt någon lön alls, men om man hatar sitt jobb som fastighetsmäklare eller konsult så krävs miljonbelopp för att stå ut någon längre tid.

Jag undrar varför pöbeln i sitt ivriga försvar av svaga, utsatta, drogberoende mfl missar försvaret av rätten till frihet från tvång - i det här fallet frihet från tvingande lagstiftning om en ofarlig tjänst mellan vuxna individer; därtill en tjänst som förekommer gratis i sovrummet hos de flesta par (även om det ibland är så att den ena parten har det bättre ställt än den andra och kanske betalar för bostaden och oftare bjuder på restaurang och därmed i praktiken är sexköpare resp sexsäljare).

onsdag 21 november 2007

Fuck Army

Berth Milton från porrimperiet Private har köpt in sig i AIK. Han närmar sig 10% och får med det betydande inflytande över solnatattarna.

Framtida hejaramsor från motståndarklackarna blir intressanta: "...för han har sålt sig som en hoooora!" och titelmusiken för AIK blir väl från Army of lovers med Alexander Bard i spetsen.

Tydligen har vissa något emot det och tycker att hans ägande ska begränsas. Det är bra att det inte går om man inte köper ut honom och då krävs nog bra mycket högre kurser än han gått in i aktien på. Jag gillar marknaden. Den är rättvis och jämlik.

tisdag 20 november 2007

Germania.nu

Bland livets positiva nyheter idag står fyndet av Germania.nu högst på listan - en fet, mörk, liberal satir. Citatet från socialisten Herr Leijonmaahn i första kapitlet slår an tonen:

"Ty livets goda var något man hade all rätt att njuta av, ansåg herr Leijonmaahn, så länge man samtidigt ständigt beklagade sig över västerlandets dekadens och resursslöseri."

USD når nya lågvattenmärken mot euron idag och världen verkar för varje ny dag komma närmare balans. Excesserna på amerikansk bolånemarknad var tvungna att påverka realekonomin förr eller senare. Det tog åtminstone 5 år längre än väntat, men till slut kom verkligheten ikapp. Det är bra. Bara inte för mig tex.

Fattiga konsumenter med osäker eller ingen inkomst har lånat till bostäder och därefter successivt ökat belåningen för att finansiera en hemelektronikköpfest utan dess like. En del av överskottet har gått in i aktiemarknaden och drivit på kurserna uppåt vilket ytterligare ökat självförtroendet i USA. Då negativt sparande har orsakat spekulation i aktier och bostäder har byggbolag, banker och hedgefonder gjort rekordvinster. Detta har i sin tur ökat risktoleransen hos finansiella institutioner som lånat ut allt mer till allt lättare villkor och finansierat inte bara husköp utan enorma företagsköp och investeringar både direkt i de undermåliga huslånen och derivat på de senare.

När de första svaghetstecknen manifesterades i fallande huspriser var en lavin i de närmaste oundviklig. De svagaste bolånen gick omkull, vilket fick de mest belånade bostadsobligationerna att bli värdelösa, vilket fick paket av liknande bostadspapper att falla kraftigt i värde, vilket fick vissa högt belånade hedgefonder som investerade i de senare att gå omkull. Alla nämnda faktorer fick banker att göra förluster och minska sin egen utlåningskapacitet pga sämre likviditet och soliditet. Därmed minskar utlåningen till hushåll och företag - även de starkare som fortfarande skulle förtjäna att ta lån. Det får till slut till följd att den reala ekonomin tappar fart, eftersom konusmenterna har mindre lånade pengar att röra sig med, lägre självförtroende och vilja att göra av med de pengar de faktiskt har till förfogande samt lite lägre anställningsgrad eftersom företagssektorn tar det försiktigt med att anställa när ekonomin verkar sakta in.

Lägre företagsvinster leder till lägre aktiekurser om inte räntan sänks eller riskviljan ökar. Tyvärr ser det just nu ut som om inflationsimpulser från Asien hindrar stora räntesänkningar samtidigt som riskviljan minskar pga all finansturbulens. Lägre vinster och lägre värderingar betyder mycket lägre aktiekurser -först för husbyggare och -mäklare, sedan banker, konsumenter och därefter verkstadsbolag (om inte efterfrågan i Asien har frikopplat från Europa och USA och har egen styrka att driva efterfrågan på tex kullager och gruvutrustning)

Det positiva är att världen balanseras, förnuftet segrar och flaskhalsar hinner arbetas bort så fortsatt tillväxt kan ske utan risk för inflation. Det gäller bara att inte paniken tar ett fast grepp om företag och konsumenter så tillväxten allvarligt försämras på lite längre sikt för då blir det självuppfyllande. Just nu är det bara finanssektorn och någon procent av hushållen som påverkats men snart riskerar verkstadssektorn att tappa tempo. Som tur är finns det fortfarande extremt mycket pengar i rörelse och företagen har stora kassor så investeringsviljan är ännu inte allvarligt nedtryckt... bara lite avvaktande. En ny Twin Towers-händelse skulle dock kunna knäcka ekonomin ordentligt.

måndag 19 november 2007

Fallandekänsla

Jag sitter och stirrar på börsen med ett svagt hopp inombords. Hoppet blir allt svagare i takt med nya, lägre nivåer på aktiemarknaderna. Hoppet återvänder fort vid minsta lilla hack i kurvan, men när säljarna får nytt övertag känner jag ofta en fallandekänsla - att det blir alldeles tomt inombords och jag nästan mår lite illa. Nick Leeson har beskrivit känslan i boken om hur han sänkte Barings Bank genom spekulation i japanska indexterminer och den är inte angenäm alls.

Det är lite som bakfylla i det att när man väl klarat sig helskinnad vill man "aldrig hamna i samma sits igen", men snart nog gör man det i alla fall för om "kung i baren" är najs så är "kung på marknaden" supernajs och få saker är så sköna som att ta motsatta positioner mot alla andra, genomlida en kort svår period och sen skörda stora vinster när "alla andra" måste reversera sina investeringar.

Dollar/eurokursen, dollar/yen, S&P500-terminen, Eurostoxx50-terminen och i viss mån oljepriset styr mitt humör de här dagarna. Ibland hamnar enstaka bolag eller andra råvaror inom min börsradar, men som indikation på hur marknaden beter sig är det de stora skeendena som gäller. Det här är inget värdigt liv och ska inte påverka mitt jobb, men just nu gör det det.

Investera inte mer än du kan förlora...

Jag håller tummarna.

Annars då? Positiva nyheter?

Spice girls är tillbaka. Britney Spears har släppt en kanonskiva. Victoria visar hemligheterna precis som varje vinter. Kreditmarknaderna håller på att rensas från orenheter, dålig praxis, ounderbyggda värderingsmodeller osv. tack vare att osäkra huslån i USA till sist fått sig en knäck. En långsiktig uppgång för världsekonomin, demokrati och fred kan inte byggas på kvicksand, därmed är det bra att de som tagit för mycket risk straffas. Positiva nyheter. Tyvärr är jag en av dem.

fredag 16 november 2007

Svartjobb är inte fusk

Björn Wellhagen skriver i dagens Di att det är farligt att kalla svartjobb för "fusk" eftersom fusk anses delvis accepterat i dagens samhälle (han drar paralleller till att fuska lite i Fia med knuff) och att det därför bagatelliserar [det allvarliga brottet] svartjobb.

Jag håller med om att svartjobb inte är fusk, men i betydelsen att det borde vara ok att själv välja om man vill bidra till den systematiska konfiskation som staten ägnar sig åt (skatt). Till att börja med borde åtminstone småjobb som gräsklippning, väggmålning, barnpassning mm vara helt skattebefriat. Det skulle bespara samhället mängder med byråkrati och dessutom bara stadfästa ett redan accepterat beteende. Varför får sonen klippa gräset skattefritt men inte grannsonen?

Därefter kan vi fundera på att göra all skatt valfri, precis som andra allmosor och bidrag till de lata, sjuka och odugliga.

måndag 12 november 2007

Svenskar reser mycket. Lyckligare?

Svenskars flygresor står för dubbelt så stor andel av deras totala koldioxidutsläpp som resten av Européerna (Aktuellt ikväll). Det kan bero på att vi släpper ut mindre på andra sätt (miljöbilar, fjärrvärme osv), men utan statistik så tror jag ändå inte att skillnaderna är så stora på den punkten.

Svenskar reser mer och längre än andra
Jag tror snarare att förklaringen finns bland de 400 000 som varje år flyger till Thailand vid jul. En flygresa dit för en person medför dubbelt så mycket utsläpp som en normalbil under ett helt år. En trebarnsfamiljs Thailandsresa medför alltså 10x så mycket utsläpp som familjens bil samma år. Om familjen har miljöbil sparar de 1/3 av sitt bilutsläpp eller 1/30=3% av vad de åstadkommer vid flygresan.

Om vi antar att svenskarna som inte är särskilt rika i en Europeisk jämförelse kan ta ansvar för sina egna val så har vi verkligen satt ner foten avseende vad som gör oss lyckliga: solresor till Thailand och vi gör det dubbelt så mycket som andra Européer. De senare har å andra sidan kanske tillräckligt med sol hemma så de kanske är lika lyckliga i alla fall och dessutom pengar över att spendera hemma... på billigare och bättre viner än vi stackars nordbor. Vi gör dock vad vi kan med våra begränsade medel. Härligt!

Sverige globaliseras mer än USA

Sverige har bara tappat en plats på rankingen (Foreign Policy/AT Kearney) över mest globaliserade ekonomier, medan USA har tappat 4 platser. Därmed kan man dra den positiva slutsatsen att Sverige har förbättrat sig relativt förebilden USA, vilket kanske visar att alliansen har fler positiva effekter på svensk ekonomi än man enkelt uppfattar utan djupare analys.

Singapore och Hongkong står förstås i särklass på 1a och 2a plats. Holland har klättrat från 7e till 3e plats och ser till att Europa har någon företrädare bland de positiva krafterna i världen.

Investeringarna ökar snabbt... mest i Indien och Kina

Den brittiska regeringen publicerade idag sin "2007 R&D scoreboard". Världens 1250 största företag ökade sina investeringar under 2006 med 10%, jämfört med 2005, till 348 miljarder euro. I förra undersökningen var tillväxten 7% (2005 över 2004).

USA fortsatte att dra ifrån Europa med en R&D-tillväxt på 13,4%, jämfört med Europas 8%. Kina och Indiens företag ökade sina investeringar med över 30%. I UK ökade investeringarna med knappt 12%.

Det är tråkigt att Europa sackar efter, men det är positivt att USA som redan står för 40% av världens forskning fortsätter att investera. Kina och Indien lär bli fredliga demokratier inom 10 år, men tills dess är det bäst för världen om den fria världens försvarare USA håller i innovationstaktpinnen. Tänk om en diktatur med mer eller mindre onda avsikter fick tillgång till högt utvecklad nanoteknik innan USA... Det skulle kunna vara värre än om nazityskland uppfunnit atombomben.

lördag 10 november 2007

Mona Sahlin tillåter betyg

Från Aktuellt ikväll: Flera välkända socialdemokrater, inklusive ungdomsförbundets Jytte Guteland, tycker att svenska barn klarar sig bra helt utan betyg. Jytte menar tex att det bara stämplar barn som redan vet med sig att de halkat efter. Hon vägrar helt se fördelarna med mät- och styrmedel. Kanske tycker hon att handeln klarar sig helt utan priser också. Femårsplaner för produktionen i samhället och samma levnadsstandard till alla är kanske hennes mål...

Som tur är har Mona (S)ahlin och f.d. skolministern Ibrahim Baylan insett att betyg behövs och är t.o.m. beredda att komma överens med alliansen om nationella prov och betyg längre ned i åldrarna. Det här ger förutsättningar för en mer långsiktig betygsskala och bättre möjligheter för våra ungdomar att tidigt få veta hur de ligger till och därmed kunna anpassa sina ansträngningar på rätt sätt och rätt områden. Socialdemokraterna är inte helt borta utan försöker härmed kopiera alliansens strategi, dvs härma motståndarnas politik för att inte tappa kontakten med väljarna.

Regeringen gör bra ifrån sig

Medan vänsterkanten och alla dess journalister ondgör sig över barnvakter och renoveringsjobb men i stort ignorerar HSBs (Göran Persson) bedrägliga beteende där han uppbär statlig lön samtidigt som han drar in hundratusentals kronor i arvoden för att hålla tal så har den borgerliga alliansen fått sån fart på Sverige att EU lagt märke till framgångarna. Allt det sossarna har förstört sedan Olof Palme tog ett stadigt tag om skattehöjarspaken försöker nu de nya moderaterna återskapa. 4 år är ingenting, men tänk om alliansen skulle få 4 år till. Då kanske Sverige kan hänga med i avsocialiseringen av Östeuropa och de ryska randstaterna.

Dagen industri skrev igår följande:

"Lägre skatter, löneökningar och fler i sysselsättning har under året drivit på den svenska tillväxten"

...

"Den nya regeringens så kallade arbetslinje får ett gott betyg i prognosen, enligt vilken årets arbetsutbud ökar med två procentenheter samtidigt som arbetslösheten sjunker med en procentenhet. Och arbetsmarknadsutvecklingen väntas förbli stark även under 2008 och 2009, men arbetslösheten tros inte sjunka särskilt mycket mer då arbetslinjen ökar utbudet av arbetskraft."

Rika demokratier

Jacob Lundberg (blogspot) påpekade i somras att nästan alla stater med en BNP per capita på över 12 000 USD är demokratier. Lundberg skriver dessutom att inga demokratier någonsin har gått i krig med varandra. Det här kan bero på att de som har det tillräckligt gott ställt inte vill riskera allt, eller så är det nästan bara länder med demokrati som blivit så pass "rika". Oavsett grund är det uppenbart att demokrati och fred är eftersträvansvärt.

Lundberg avlutar sin kommentar från den 21 juni 2007 med att påpeka att rika människor är fredligare, kulturellt aktiva, ledigare, bryr sig mer om andra och miljön samt är lyckligare:

"I Star Trek har mänskligheten tack vare de tekniska framstegen lämnat kapitalismen och penningsystemet bakom sig. I stället för att tjäna pengar kan människorna ägna sig åt djupare, andliga och filosofiska behov. Människornas hemska förflutna representeras i stället av de fula ferengierna, som lever i ett rått frimarknadssystem och bara bryr sig om pengar.

Dessbättre finns det ingen motsättning mellan att bry sig om mjuka, icke-materiella frågor och att tjäna pengar – tvärtom, det är rika människor som har råd att se till något annat än bröd för dagen. Rika begår mindre brott, är mer kulturellt aktiva, arbetar mindre, bryr sig mer om familjen, tänker mer på miljön och är lyckligare. Även människor i en avlägsen framtid med högre välstånd kommer att vilja ha ett lite bättre rymdskepp, en lite bättre skola för barnen eller kortare arbetstid. För det behövs pengar."

fredag 9 november 2007

Facket på väg utför

3 av tio ungdomar vet inte vad facket gör. 7 av 10 tycker inte att facket är särskilt viktigt. Det här är verkligen positiva nyheter. Ungdomar litar till sin egen förmåga och vägrar lockas av kollektiva lösningar.

Sluta vara negativ

Jag kan inte sluta vara negativ när jag hör all skit som vräks ut i media. Jag pratar inte om schlager och rutin-pop utan om Aftonbladet och Expressen och inte minst nyheterna på kommunistteve och TV4.

Var hittar de alla människor som blir upprörda på riktigt över att politiker har anlitat barnvakter, hantverkare och annan servicepersonal och i några fall passat på att undvika skatter? Mer än hälften av alla i Sverige har betalat "svart" för barnpassning, gräsklippning och renovering i större eller mindre skala. Antagligen många fler än så men de skyldiga kommer säkert i många fall inte ens ihåg vad de gjort eller att de skulle betala arbetsgivaravgift och dra löneskatt för barnvakten som kom två gånger i veckan.

Positivt är att fler har fått jobb och högre reallöner än på mycket länge. Det här borde alla vara glada över, men istället gnäller man över att regeringen sätter dit "de som har det sämst" istället för att belöna alla sjuka, lata och svaga med allmosor som staten har exproprierat från de som bidrar med värdeadderande arbeten.