måndag 12 november 2007

Svenskar reser mycket. Lyckligare?

Svenskars flygresor står för dubbelt så stor andel av deras totala koldioxidutsläpp som resten av Européerna (Aktuellt ikväll). Det kan bero på att vi släpper ut mindre på andra sätt (miljöbilar, fjärrvärme osv), men utan statistik så tror jag ändå inte att skillnaderna är så stora på den punkten.

Svenskar reser mer och längre än andra
Jag tror snarare att förklaringen finns bland de 400 000 som varje år flyger till Thailand vid jul. En flygresa dit för en person medför dubbelt så mycket utsläpp som en normalbil under ett helt år. En trebarnsfamiljs Thailandsresa medför alltså 10x så mycket utsläpp som familjens bil samma år. Om familjen har miljöbil sparar de 1/3 av sitt bilutsläpp eller 1/30=3% av vad de åstadkommer vid flygresan.

Om vi antar att svenskarna som inte är särskilt rika i en Europeisk jämförelse kan ta ansvar för sina egna val så har vi verkligen satt ner foten avseende vad som gör oss lyckliga: solresor till Thailand och vi gör det dubbelt så mycket som andra Européer. De senare har å andra sidan kanske tillräckligt med sol hemma så de kanske är lika lyckliga i alla fall och dessutom pengar över att spendera hemma... på billigare och bättre viner än vi stackars nordbor. Vi gör dock vad vi kan med våra begränsade medel. Härligt!

Inga kommentarer: