torsdag 22 november 2007

Trött sexhandelsdebatt i Expressen

Ännu en "jag säljer sex"-artikel i Expressen, med efterföljande debatt om prostitution. Samma gamla trötta argument om lyckliga vs. olyckliga horor, misshandel, trafficking osv ältas om och om igen. Några få försvarare för individuell frihet sticker ut hakan men mals ner av den trångsynta majoritetens argument om att artikeln är påhittad, ett lobbyinlägg från hallickfacket, att författaren inte kan vara lyckligt gift och att själva anonymiteten eliminerar all chans till trovärdighet. Pöbeln hävdar att om det nu är så fint med prostitution behövs väl ingen anonymitet och fyller i nästa andetag på med hur viktigt det är att sexhandeln kriminaliseras och förespråkarna hängas ut offentligt.

Jag blir alltid lika ledsen och besviken när jag läser liknande debatter. Pöbeln har åsikter om hur andra ska leva och känna och om någon har avvikande preferenser ska de lillas och avmyndigas eftersom de uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa. Pöbeln kan som vanligt inte skilja på (sex)slaveri, trafficking, misshandel å ena sidan och frivilliga sextjänster å andra sidan. Enligt ett inlägg kan en manlig hora inte trivas med sitt jobb eftersom han måste ta potensmedel för att klara av det, eller för den skull vara "lycklig". Men vem har sagt att man måste vara lycklig på jobbet, det handlar ju alltid om en avvägning mellan ansträngning och lön - oavsett om man är taxichaufför, börs-VD, undersköterska eller hora. Om man kan livnära sig på sin hobby krävs knappt någon lön alls, men om man hatar sitt jobb som fastighetsmäklare eller konsult så krävs miljonbelopp för att stå ut någon längre tid.

Jag undrar varför pöbeln i sitt ivriga försvar av svaga, utsatta, drogberoende mfl missar försvaret av rätten till frihet från tvång - i det här fallet frihet från tvingande lagstiftning om en ofarlig tjänst mellan vuxna individer; därtill en tjänst som förekommer gratis i sovrummet hos de flesta par (även om det ibland är så att den ena parten har det bättre ställt än den andra och kanske betalar för bostaden och oftare bjuder på restaurang och därmed i praktiken är sexköpare resp sexsäljare).

Inga kommentarer: