torsdag 22 maj 2014

Inga korrektioner i år, precis som 1988 och 2005...

Jag fick ofta frågan vad jag använde för input när jag funderade på dels ekonomin och den generella marknaden, dels enstaka aktier. Till slut kladdade jag ganska snabbt ned "några av de saker jag tittade på"; de faktorer som låg närmast till hands och som jag tidigare bara refererat till som "de vanliga" faktorerna som jag antar att alla tittar på.

I grund och botten är nedan bara enkla sammanställningar över resultat- och balansräkningar för hela ekonomin och enstaka företag och strukturerat efter de dataserier och andra informationskällor som finns lätt tillgängliga.

I korthet är det alltså minimal info över försäljning, kostnader och resultat för länder och för företag samt mått på hur mycket pengar och kapital som finns i rörelse. En del av serierna är faktiskt uppmätta data och en del är s.k. sentimentsundersökningar, dvs index över hur positiva eller negativa olika beslutsfattare är.

Under några år trodde jag faktiskt att sammanställningarna betydde något, men de senaste fem-sex åren kan de bytas ut mot två bokstäver: QE

Fundamenta har inte betytt någonting de senaste fem åren, värderingarna på börsen har dubblats och triplats, trots sämre vinstförutsättningar. Hittills är 2014 särskilt extremt; vinstprognoserna faller (vilket de i o f s gjort de senaste fem åren) samtidigt som kurserna stiger (inget nytt där heller) och börsen har inte ens haft en enda korrigering på -10% (vilket den haft minst en gång om året de senaste 15 åren, utom 2005, ofta flera och ofta större. Innan 2005 var senaste året utan korrektioner 1988!).

Samtidigt som nedan uppställda fundamenta tappat betydelse och investerarna som kollektiv räknat placerat allt sitt förtroende hos centralbankerna har förvaltarna fortsatt att diskutera varenda liten makroindikator som om den var viktig. Att varje dag kommentera olika börsrörelser och relatera dessa till dagens skörd av 5-10 makroindikatorer trots att jag visste att de inte betydde något blev till slut för mycket för mig. Inte nog med att det inte finns någon koppling melklan indikatorerna och börsen, dessutom betyder de första 1-2 rapporterna av respektive siffra nästan ingenting eftersom det kommer en justering någon månad (och ibland upp till två år) senare.

Till råga på allt behandlas alla siffror som lika mycket värda trots att de statistiskt skiljer sig åt i form av lead, lag, samtidighet med underliggande ekonomi och grad av korrelation på kort och lång sikt. Marknaden struntade glatt i detta och betedde sig som om siffran var viktig i upp till en halv handelsdag och sedan var den glömd nästa dag och fokus lades på nästa siffra.

 
 
Men till något helt annat: Jag lägger ner Fria Nyheter på allvar nu och flyttar över till min allmänna personliga blogg (SOG). Den är centrerad kring träning, näring och träningstips, men när jag känner för det skriver jag om finans och marknad också. Det är där det förr eller senare kommer konkreta aktienamn som jag personligen kommer köpa eller sälja (inte rekommendationer alltså, utan bara information om vad jag själv gör). Se dock upp för halvnakna spännbilder på mig :).
 
Jag har slutat som förvaltare i vår och har därmed större frihetsgrader att skriva vad jag vill samt prata om aktier eftersom jag inte längre är jävig på något sätt.

Ni hittar min personliga blogg här.

2 kommentarer:

Carl Samuelson sa...

Hej,
Fina mikro- makrokartor. Jag efterfrågar lite bättre rubriksättning, alt lite förklaringar i dem. X ger Y när Z är ... osv. Det jag förstår nu har varit väldigt lärorikt. Som en grand finale på din blogg.
MVH
Calle

Tyler sa...

Tack Calle och ursäkta det sena accepterandet av din kommentar. Vid det här laget har du kanske sett att jag trots allt fortsätter med lite finanskommentarer på Grofv respektive Improve.

Tyvärr planerar jag inga rubriker eller kausalitetspostulat i närtid, men det är inte helt omöjligt att något sådant kommer på Improve-bloggen i framtiden.