måndag 21 januari 2013

Penningmängden i Kina kommer inte rädda dig

En makrobekant på Nomura påpekade förra veckan (och idag) att kraftigt stigande M2 i Kina räddade oss alla 2009. Det var dock ett av Kinas största policymisstag någonsin (det blev en penningmängdsbubbla som skapade inflationstryck och extremt dålig tillgångskvalitet i Kina, dvs framtida kreditförluster) och det gör de inte om.

Det betyder att 2012-2013 är något helt annat än 2009-2010, dvs hopp om samma slags makroförbättring som då är ogrundade.

Just nu är det extrema inflöden i EM-fonder, implicit pga hopp om stigande tillväxt i Kina efter bara ett kvartal med något högre tillväxt (men fortfarande låg). Observera att det kvartalet är den nya politbyråns första kvartal vilket gjorde det självklart att det skulle komma in bättre.

VIX föll under 12,5 i fredags. Sjukt! Tydligen ställer makrofonder ut stora mängder calls vilket skapar ett säljtryck i VIX och ytterligare stop loss-tryck i VIXen, vilket ger intrycket av totalt lugn i världen och på börserna. Det här liknar 1987 mer och mer, eller åtminstone 1998.

Inga kommentarer: