torsdag 17 maj 2012

Eurokrisen

Eurokrisen blir nog en EU-kris om Grekland går ur.
 
När ett land har visat att euron inte är EN ENDA likvärdig valuta då kan alla euro ifrågasättas. När det står klart att Grekland går ur startar en bank run först i Grekland, sedan omedelbart i Cypern och sprider sig sen mer eller mindre snabbt till Portugal, Spanien och Italien. Det är bara i Tyskland man kan känna sig ganska säker för där kommer man få en ny tysk Mark för varje euro man råkar ha där, om de skulle välja att hoppa av.
 
OCH Grekland KOMMER hoppa av. Det finns liksom ingen annan utväg om inte tyskarna ska stå för hela notan.. Visst blir det dyrt för Tyskland oavsett, men de vill i vilket fall inte fortsätta göda euromissbrukarna i söder i all oändlighet. Det sänder fel signaler.
 
Och utan euron blir det svårt att hålla ihop ett EU. Morgan Stanley beskrev detta ingående i en analys i febrauri och har att göra med svårigheterna med frihandel, kapitalrörlighet mm i en regim med volatila växelkurser.
 
Bank runs ger bankrutta banker vilket orsakar en credit crunch (dvs stöd till konsumtion och investeringar försvinner när bankerna inte kan eller vill låna ut), statsövertagande med maximal utspädning, allmän osäkerhet (vilket ger ökat sparande och mindre animal spirits hos företag och entreprenörer). Tillgångspriser faller och ger negativ förmögenhetseffekt. Sämre ekonomi på alla plan ger lägre skatteintäkter och ännu större åtstramningsbehov på statsnivå. Protektionism och valutakrig minskar handel, effektivitet och tillväxt ytterligare. Svaga länder får svårt att låna (höga räntor) och måste balansera budgeten trots credit crunch och ökat sparande hos individer och företag. Det här är priset man får betala efter årtionden med kredittillväxt och bubbelekonomi...och nu får ännu en generation lära sig att man inte ska låna till konsumtion (ja, det gäller bilar, hus, klockor, båtar, resor och kläder också).
 
Och glöm decoupling. Världen är mer globaliserad än någonsin; alla länder dras med ned, inte minst det extremt exportberoende Sverige.
 
Fast det går förstås inte ned i en rät linje och det kan bli utdraget som i Japan som kämpat i 20 år. Myndigheterna kommer försöka med mer eller mindre desperata åtgärder då och då och rallyna kan bli intensiva. Investeringsreceptet blir att köra med små positioner, fokusera på nedsidan men försöka tillfälligt neutralisera portföljen när penningtryckande lyfter marknaden... och absolut inte använda hävstång (dvs investera lånade pengar)
 
Realt tror jag marknaden kan falla 50%. Beroende på hur mycket pengar som trycks under tiden kan det bli vad som helst.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra att du tar upp din syn på framtiden. Har tänkt fråga dig om följande: Har fått ärva en bit skog och tvekar mellan att behålla skogen (inflationsskydd och "Buy land, I´ve heard they don´t do them anymore.") eller att sälja biten och för pengarna göra mig skuldfri (deflationsskydd och okänslig för räntechocker).

Jag tolkar ditt inlägg som att du argumenterar för att sälja och betala av skuld. Tolkar jag dig rätt?

Tyler sa...

Hej och kul att du läser bloggen

Se inte det här som ett råd, bara som en diskussion.

Jag kan precis ingenting om skogsfastigheter - inte mer än att de sannolikt finns kvar om 100 år.

I mina mörkaste tankar funderar jag själv på att köpa skog (realvärdebeständigt och bättre än guld eftersom man faktiskt kan bo, odla, elda och jaga i skogen)

Jag hör emellertid från bekanta i branschen att skog har gått upp för mycket i pris just pga att folk som jag köper skog i panik. Eftersom jag inte kan skogspriser eller skogsvärden kan jag inte avgöra detta, men att ha skuld är bara bra om det gäller en vinstgivande rörelse.

Jag förstår att du tvekar. Det skulle jag också göra. Tyvärr kan jag inte avgöra balansen mellan SKULD(hur mycket, vilken ränta, hur bunden, bara rörlig, relaterad till skogen eller tagen på bostadshus?) och REALINVESTERING(vad kan du få betalt för skogen idag, är det för mycket givet skogens avkastning, bonnitet?)

När jag är mindre mörk tänker jag att lite skog är alltid bra att ha som försäkring och i SVERIGE tror jag inte på penningtryckande och hyperinflation. Lågkonjunktur, fallande bostadspriser, arbetslöshet - absolut, men inte stora budgetunderskott och inflation.

En sista fundering är att jag tror att det kan komma ett superläge att köpa på börsen inom 24 månader. Då vill åtminstone jag vara likvid och redo att investera. Jag tror att det skulle bli många gånger bättre än att äga skog tex 2015-2020.

Hoppas tankarna hjälper.

Anonym sa...

Diskuterar gärna ett varv till.
Intresant att du har skogsfolk som tror att skogsfastigheter trissats upp för mkt. Funderar själv i dessa banor eftersom det tycks vara en allmänt vedertagen sanning att skog inte kan gå annat än upp i värde och anses vara en riskfri placering.

Har cirka 1 miljon i skuld, ½ bundet och ½ rörligt, bundet i bostadsrätt som är i princip fullbelånad (har ett fritidshus utan skuld, värde c:a 600 000).

Efter de första samtalen med LRF verkar min del av skogen vara värd ungefär 1 miljon. Det finns en hel del skog som är redo att slutavverka, dvs hög avkastning närmsta året/åren.

Om jag plockar valda delar av dina resonemang så borde ett alternativ vara att sälja idag, behålla pengarna (och skulden) för att köpa mig lång på börsen 2015-2020.

Känns som att det är svårt att avgöra vad som är bäst. Kanske är det så att det blir bra fördelar vilket jag än väljer?

Tyler sa...

Jag tycker att du har en rimlig total belåning och behöver egentligen inte betala av lånen.

Att tajma börsen är alltid svårt.

Några tankar:

Jag tror att om man köper svenska aktier idag får man någon, några procent avkastning per år kommande tio år. Om du lyckas köpa aktierna 35% längre ned blir årsavkastningen snarare mer normala 7% per år, vilket jag tycker är rimligt att förvänta sig när man tar aktierisk.

För att inte missa helt brukar det vara bra att sprida ut köpen snarare än försöka hitta ett enda perfekt köptillfälle.

När börsen faller 10-20% som senaste månaden brukar det vara ett ok köpläge, men just nu tycker jag att det är för dyrt och för negativt ekonomiskt läge.

Jag skulle tro att det bästa för dig är att

1. sälja skogen nu (eller kanske hälften, eller kanske slutavverka - jag kan som sagt inte skog)

2. sikta på att köpa hälften av aktierna under perioden maj-december 2012 och andra hälften sommaren 2013

2b) implicit i punkt två ligger att du kanske borde köpa en del just NU eftersom det nyss har rasat. Jag tror att det ska mycket lägre, men jag har ibland tagit gruvligt fel. Om man köper för 10% nu så kan man sälja de aktierna om det av oförklarliga anledningar trots allt skulle gå upp i mellanperioden.

2c) hur mycket du ska köpa aktier för beror på din risktolerans och tidsperspektiv, eventuellt din ålder. Kanske ska du trots allt ta hälften av skogspengarna och betala av lån med och placera resten i aktier eller fonder.


OBS: jag ger inte exakta eller konkreta råd - dels för att det är för svårt och dels för att jag tror att man egentligen inte får ge aktieråd hursomhelst när man jobbar med förvaltning som jag.