torsdag 29 september 2011

Marknadsindikatorer ser bättre ut

Här är 13 av mina favoritindikatorer för marknaden. Ingen och alla är viktiga/oviktiga, men de är ibland intressanta att följa och kan åtminstone i efterhand ge en liten fingervisning om var vi har varit eller möjligen är i marknadsstämningen.
 
På lite längre sikt pekar det mesta nedåt (observera att vissa indikatorer är reverserade - typiskt spreadar, volatilitet och liknande där höga tal normalt är negativa. Ränteyields har jag dock inte reverserat för idag är det positivt med högre räntor resp inflation), men de senaste 5 dagarna kan man ana en generell vändning till det bättre. Kopparpriset, spreadar, vix och euron är dock fortfarande i negativ trend.
 
 

tisdag 27 september 2011

Intradagrörelser september

Det här har varit en av de mest volatila månader jag har varit med om. Vilken resa! Om man inte haft risken under kontroll den här månaden är det lätt att bli utstoppad.
 
 
 
 

måndag 26 september 2011

Vinstrevideringar på väg att vända?

Momentum i europeiska vinstrevideringar är mindre negativt. Om det fortsätter åt det hållet så kan det vara en signal på att vi sett det värsta för börsen - åtminstone tillfälligt. Det finns åtminstone en antydan till att EPS revisionsmomentum är ledande snarare än laggande.
 
 

Upp 7%, sedan ned 4% mellan halv nio och kl fyra

Marknaden fortsätter att kastas mellan hopp och förvivlan och gör mitt jobb svårt. Det är inte lätt att handla vettigt när Eurostoxx50 skapar eller raderar en hel årsavkastning på några timmar utan egentliga nyheter. Striden står mellan hur allvarlig systemkrisen och efterföljande recession blir och hur mycket som kan räddas med politiska beslut.
 
Jag tycker att en hel del aktier har rimliga eller t.o.m. attraktiva värderingar i ett femårsperspektiv, men högst sannolikt ändå kommer falla väsentligt i en recession 2012. Om man köper nu får man kanske 5-10% årlig avkastning kommande 5 år, men om man köper relativt trygga kvalitetsaktier först i en tänkbar panik sommaren 2012 kanske man startar med 50-100% avkastning första året. Börsen som helhet är kanske rimligt värderad, men finansaktier stökar till det eftersom de kan bli hur billiga som helst om oron fortsätter.
 
 

fredag 23 september 2011

Långsiktiga köpidéer

Jag har åkt av banan i år. Det är bara att erkänna att jag gjort helt fel. Vissa tycker att det är ok att tappa 5% när marknaden ser ut som den gör i år, men det tycker inte jag. Det är USELT! Alla förluster är oacceptabla. Året är dock inte slut och jag sätter fortfarande hoppet till ett relief rally.
 
På en helt annan, mycket långsiktigare, bog har jag och några vänner börjat fundera på vad och när man ska köpa privat om det blir riktigt illa. "När blod flyter på gatorna".
 
De vanliga kandidaterna är företagsobligationer, aktier och fastigheter. Alla tre kan vara nog så bra och kanske bör man kombinera dem, men hus har jag redan och företagsobligationer och aktier är ungefär samma sak så för min del blir frågan mer vilka branscher jag ska köpa om det rasar rejält kommande året och var och till sist vilka specifika aktier jag tror det kan handla om om pricet är det rätta.
 
BRANSCHER
Olja: brist på olja tills dess att alternativen utvecklats om 10 år. Om majors är billiga är de intressanta och det lär de bli i en recession
Oljeservice: säkrare än olja och blir ännu billigare i en recession. det gäller att hålla koll på vilka som överlever
Kapitalvaror: gruvutrustning kommer behövas länge än. Även ett långsamt växande Kina och indien behöver råvaror
Detaljhandel - kläder: om alla Kineser ska ha H&M-byxor...
Detaljhandel - mat o dyl: Detaljhandel är nästan det enda som verkligen funkar över tiden. Jag gillar't
Detaljhandel - verktyg och hemmafix: Kan funka
Konsumtion - bilar: överetablerat
Konsumtion - lyx: kan funka, men vilken häst vågar man satsa på
Tjänster - säkerhet: inget att hålla i när det blåser. personalen tar vinsten eller startar eget. inte min kopp té
Tjänster - restaurang: ej uthålligt
Tjänster - resor: ej uthålligt
Tjänster - personal: ej uthålligt
Tjänster - inspektion: ser ut som bra sekulär tillväxt. Intressant
Transport - shipping, express mm: ökar i takt med världshandeln. Har potential inom rätt segment.
Teknologi - mjukvara: bra skyddad verkstad för de stora och alla produkter innehåller alltmer intelligens och mjukvara
Teknologi - PC, lagring och nätverk: hmm, lagring behövs i exponentiell takt. kan vara nåt. EMC?
Teknologi - halvledare: tuff konkurrens, jobbig investeringscykel. Säkert bra, men inte för mig.
Teknologi - ny teknologi, robotar, solceller: spännande krydda. Jag tror robotar blir framtidens iPhone - din oumbärliga följeslagare, eller först framtidens sport/lyx-bil dvs något man visar upp
Läkemedel: patentproblem, intrång, godkännande mm är jobbigt och branschen blir allt billigare, men de sitter på bra kanaler, bra forskning och snart kan det smälla till rejält igen. En slow burner inom genteknik och stamceller
Hälsovård: tveksamt. Regeringar måste spara under lång tid framöver, men om det blir inprisat kan allt vara intressant
Bioteknik: jag gillar tanken på fungerande kosmetik, stamcellsforskning och biobränsleproducerande bakterier
Bygg - anläggning: klart det ska byggas i framtiden, rätt bolag till rätt pris funkar alltid
Bygg - bostadshus: klart det ska byggas i framtiden, rätt bolag till rätt pris funkar alltid
Telekomtillverkare: Jodå, kan vara nåt
Telekomoperatörer: jobbig balans mellan konkurrens, nationell stolthet, fragmentering, myndighetstillstånd mm, men de blir ofta riktigt billiga och med hög direktavkastning
Basvaror - byggmaterial: jag kan för lite om detta
Basvaror - kemi: jag kan för lite om detta
Basvaror - gruvbolag: metallerna behövs, gruvbolag behövs. Rätt pris i en recession så kan det här bli riktigt bra. Det gäller att se upp för klåfingriga regeringar bara.
Basvaror - skog: kan vara bra på rätt pris
Bank: helt out of favour just nu, men någonstans bildas en botten då de har mycket kapital, fina balansräkningar och kan växa med ekonomin. Starten kan bli explosiv när de bottnat, men ett gäng kommer gå omkull också. Alla de stora nordiska ser bra ut till rätt pris.
Försäkring - liv: läskigt med livförsäkring när räntorna är låga, stater sparar, livslängden ökar osv
Försäkring - sak, åter: det här är bra business, både motorförsäkring och återförsäkring/naturkatastrofer mm. De mår bättre när räntan är hög, men en låg ränta ger alltid möjligheten att räntan stiger med tiden varför de kan vara billiga när man går in.
 
GEOGRAFI
Sverige - känns tryggt. Välbekanta, välskötta, väl genomlysta företag, tex H&M
Norden - ganska nära och bekant, inte minst norska oljeserviceföretag
Västeuropa - same same, but different. Då vi saknar teknologisektor i Norden kan alltid SAP och Dassault vara intressanta
Östeuropa - lite läskigt. Potentialen kan vara stor, men jag kan ha svårt att lita på att jag får tag på kvalitet. Fördomsfullt av mig, men ändå.
Ryssland - värre än Östeuropa
USA - här finns det bra företag, bra människor, bra företagsmiljö. Många bolag kan vara intressanta. Microsoft är redan billiga, men det kan bli ännu bättre läge.
Sydamerika - kanske något gruvbolag, gärna listat i Europa eller USA
Asien - Kina: kanske. Men då ska det vara riktigt billigt
Asien - Vietnam etc: inte dumt alls, men jag gillar inte att kommunisterna börjat vansköta landet igen just när de verkade öppna upp för kapitalism
Asien - Japan: snart deras tur kanske. Robotar kan bli riktigt stort och Japan ligger riktigt bra till
Asien - Indien: hmmm
Afrika - Sydafrika: relativt civiliserat och kan dra nytta av resten av kontinentens återkomst
Afrika - Nordafrika: lite för osäkert område, jag vill hellre ha trygga kvalitetsinvesteringar än osäkra raketer
Afrika - Ekvatorialafrika: värre än nordafrika
Mellanöstern - aldrig!
 
BOLAG jag hoppas blir billiga nog för mig att gå in långsiktigt privat
SAP
Microsoft
Oracle
EMC
IBM
Google
Dassault Systèmes
Nordea
DnBNOR
Danske Bank
Sampo
Zürich Financial Services
FedEx
H&M
Inditex
LVMH
BHP Billiton
Rio Tinto
Swedish match
Oil Service Holders Trust ETF
Transocean
Statoil
Atlas Copco
Volvo
Intertek
Bureau Veritas
Hufvudstaden
Skanska
 
Sen behöver jag göra mer research på intressanta företag i t.ex. Sydafrika och Japan - särskilt inom robotik och afrikansk infrastruktur
 
Fyll gärna på med fler idéer och motargument bland kommentarerna
 
 
 
 
 
 
 
 

tisdag 20 september 2011

Svensk strateg ser snabb uppgång följt av djup nedgång

"Så vart lämnar det här oss nu? Börsen diskonterar ett EPS fall på 28% från toppen med OMXS stängning igår. Vinsterna faller som bekant mellan 44-65% i lågkonjunkturer (se nedan) . Det kanske inte blir en lågkonjunktur - men eftersom varken du eller jag vet det MEN framför allt att givet att så många indikatorer pekar på att vi står på brytgränsen, så måste vi diskontera en lågkonjunktur tror jag innan risk/reward blir riktigt bra på börsen - fram tills dess är det kortsiktiga gissningar/flöden/paintrades och inte en solid värderingsplatta vi står på."
 
 

fredag 16 september 2011

USAs ekonomiska utveckling ungefär som väntat

USAs BNP-bana är ungefär som genomsnittet för länder som gått igenom en finanskris. Kanske lite sämre hittills.
 
 

torsdag 15 september 2011

ännu en vanlig vecka i euroland

Ned och upp 10% är vardagsmat nuförtiden. Jag hörde att gårdagen var den värsta dagen på flera månader för många fonder så många är korta nu. Vem vågar köpa - mer än jag förstås?
 
Olivetree: "And consistent feedback from many funds was that y/day was one of worst days of performance for months"
 
 

onsdag 14 september 2011

Bra om makroekonomi från ZeroHedge

Grice:
 
Those advocating the creation of inflation, or fiscal stimulus are doing so because that's what the system of logic known as 'theoretical macroeconomics' teaches. Yet this system of logic with its deeply flawed epistemological foundations is what brought us here in the first place! The macroeconomic body of knowledge represents no such thing – a cacophony of faiths would be more accurate. The instruments and gauges it recommends policy makers rely on – CPI, trend growth, output gaps, NAIRUs, budget deficits, debt/GDP – are subject to such wide conceptual ambiguity, not to mention estimation error, as to render them utterly meaningless. The fact is the captains of our ship have no reliable gauges. They have no understanding of what a yank of this lever, or a push on that button will ultimately achieve. They just think they do. Intoxicated by trumped up notions of what they know and understand, the drunk driving of macroeconomists is what led us to where we are today.

Positiva tankar från Citibank

1 - where is that recession again?  Don't get me wrong.  De-leveraging consumers AND governments are NOT a prescription for growth.  Many European governments are technically bankrupt.  It is tough to see how Italy can refinance, but only last month the same was said of Spain, whose CDS now trades almost 100bps below Italy........  It is tough to see why the West should see recovery when swathes of consumers have been de-franchised by tighter credit.  However, this has been true since the depths of 2009.  Hopeless though the outlook may seem, it is not so much the economy that changes, as investor sentiment towards it.  Many "economists", but also investors were happy to invest on a basis of 3.5%-4% US GDP growth as late as this January or February.  All-time highs in many cyclicals were being dismissed as the "different this time" this time.  Now sentiment is 200% consensual recession.  Before we have any evidence other than some consumer and business surveys....

 

Not only have the airlines reported strong trading.  US railroads report little change in railcar traffic.  The ATA reports little change in US truck tonnage being moved.  The SOX index of early cyclical semi stocks is showing signs of life??? (see chart below)   Where are the profit warnings at the Frankfurt Motor Show?  Did you read the Cummins statement and long-term outlook?  Steel Dynamics goes UP on a profit warning.....What happens if US ISM jumps to 52 or 53 next month???? CIti's US economic surprise index has been improving for weeks now......If volumes of traffic / freight are unchanged, has the whole business world missed the coming recession, again?  Am i just too early to question the consensus?  Or are we forecasting the recession we have just been through?    This in many ways is NOT 2008.  Absolute credit levels remain too high, but credit standards are not tightening as in late 2008 (in fact US commercial loans are GROWING - at least for now).  Western consumer end-markets have hardly recovered from their 2009 lows - with US car sales still at less than replacement 12m levels for the 2nd year in 100, and housing activity at 100-year per capita lows.   Many European economies have already collapsed.  In contrast, EM consumers and capex investment are at record levels, supporting global demand, and offsetting lack of growth in the West.  Inventories in most businesses are not extended as they were in 2008.  Corporate debt and liquidity is still fully prepared for a closed credit market, even at July all-time low costs of credit.  Many corporates have improved pricing power, as higher 2010 raw materials costs, and tight capacity post 2009 cuts leave utilisation in many industries above 100% (of a much smaller capacity base).   Western labour has zero pricing power,supporting margins further.  Western currencies continue to devalue, further driving local currency profit margins, and interest rates remain (as they will) at record lows.

 

Thus, consumer continue to de-lever very slowly, as they were.

Governments will de-lever only when they are forced to (hitting the same construction, defence, low-end consumer markets they were already hitting).  But none of this has changed.  GDP growth is already slow - and it will stay that way.  However, unless we assume a collapse in EM demand, as well as that in the West, it is tough to see where the consensual global earnings depression comes from just now.

 

2 - how can earnings be so divorced from GDP?  Investors continue to associate their GDP views with the S&P. However, the S&P trades on earnings, the multiple driven by risk appetite but also by rates and bond yields, both close to zero. If earnings hold up, markets are actually very cheap relative to bonds.  How is a sub 2% yield on US/German government bonds (both blighted by liabilities not even accounted for yet) a safer investment than a 4-5% dividend yield from a global cyclical / industrial / consumer leader benefiting from EM growth and low developed market costs and interest rates?  Are S&P earnings really still driven by US GDP? For banks, construction, retail maybe yes.  But for the other 80% of the S&P constituents, growing EM markets, high commodity prices, falling labour costs, rising rents, low int rates, and a low USD all drive high earnings, almost completely divorced from US GDP, and in the case of int rates and USD, actually helped by it.  On this basis, the winners of 2010 should continue to be the winners.  Exporters and global leaders with strong balance sheets and pricing power will continue to benefit.  Japanese investors saw the same in the 1990s,as exporters to the US boomed, whilst Japan-dependent companies languished.  As in 2010, this points to industrials, materials, and China / EM consumer plays.  Where would you rather be? Earning 1.9% in USTs?

 

Conclusion

Global extreme recession consensus is providing some buying opportunities in global leaders in industrial and consumer markets.

Of course forecasts will come down, especially from overly extrapolated 2012 margin expectations.  But that is priced in.  Autos have given up 80-90% of their 18-month outperformance versus defensive pharmas in just a month.  Are they at trough in a full-blown recession, of course not, but the relative risk reward has shifted sharply.

torsdag 8 september 2011

Hoiward Marks förklarar augustikraschen

Howard Marks om Augusti, så som han citerades på Zerohedge:
 
Oaktree's Howard Marks once again cuts through what he perceives is the market's irrationality to explain what, to him, was the cause of the historic market collapse in early August: "Markets usually do a pretty good job of coping with problems one at a time. When one arises, analysts analyze and investors reach conclusions and calmly adjust their portfolios. But when there's a confluence of negative events, the markets can become overwhelmed and lose their cool. Things that might be tolerable individually combine into an unfathomable mess whose extent and ramifications seem beyond analysis. Market crises are chaotic, not orderly, and the multiplicity and simultaneity of contributing causes play a big part in making them so. It's my sense that it was the simultaneous nature of these occurrences – in addition to, or perhaps rather than, their force individually – that rendered the markets so incapable of maintaining their equanimity.Certainly that was the case in early August. For the first time in history, the Dow Industrials either rose or fell by at least 400 points four days in a row... Importantly, we saw the onset of one of those negative feedback loops where intelligence is imputed to market developments. We're told the falling prices reflect problems lying ahead, and thus investors sell in response to the message being provided by . . . investors who're selling. Again, I think it was the collective force of these things that convinced people the world was a scary place. What could be worse than the convergence of a number of major worries whose extent, interaction and solution seem beyond comprehension."
 
Alltså: det blev för många orosmoment på samma gång, snarare än att de var så himla farliga. Dessutom tolkades marknadsnedgången som om den innehöll relevant information om kommande negativ ekonomisk utveckling.

tisdag 6 september 2011

Förklaring, utredning... Tappat det? Varför är jag lång?

Jag hade fel halva hösten, läste marknadens reaktion på QE2 helt, men kom tillbaka rejält på slutet. Jag hade rätt negativa inställning i inledningen av året, utnyttjade Japankatastroferna och återsvinget i det närmaste perfekt, men sedan dess har jag vandrat i Golgata i fyra månader och september ser just nu ut att bli en femte månad i rad då jag ser ut att vara helt i otakt med marknaden och helt enkelt är en bluff, en idiot, inte mer värd på marknaden än vem som helst som kliver in från gatan, antagligen mindre. Förstår jag ingenting? Hur tänker jag egentligen?

USA är till 99% sannolikhet på väg ned i recession eller åtminstone en djup lågkonjunktur och mycket långdragen återhämtning. Orsaken är höga skulder och budgetunderskott vilket tvingar fram publika besparingar. Se nedan för detaljer eller hoppa över några stycken till hur jag kan komma fram till en långposition.

RECESSION

Publika besparingar sänker BNP ("aggregate demand"), vilket både minskar konsumtionsutrymmet för offentliganställda, bidragstagare, pensionärer, skattebetalare och minskar konsumtionsviljan hos de som har råd att konsumera men väljer att spara pga osäkerhet om framtiden. Företagen har gott om pengar, mer än någonsin faktiskt, men väljer att hålla igen på löner, på nyanställda, på investeringar eftersom alla andra (staten och konsumenter och andra företag) håller igen och väntar på bättre tider. Det slår i sin tur på löntagare/konsumenter och på statens skatteintäkter, vilket får ekonomin att sakta in ytterligare eller rent av ta ett kliv till nedåt i recession.

Storleksordningarna är sådana att USA mycket snart har ca 100% statsskuld/BNP och fortfarande 10% budgetunderskott. För att bara upprätthålla en sårbar balans med 100% statsskuld vid en ränta på 2% (1% reell, 1% inflation) skulle USA behöva gå till 3% nominell tillväxt (t.ex. 2% reell och 1% inflation) och 1% underskott. För varje procentenhet högre tillväxt landet klämmer ur sig kan de antingen tillåta sig 1%-enhet större underskott, klara av en procentenhet högre ränta om långivarna började knorra, eller allra helst betala av på statsskulden (på 20 år kan de då vara nere i 75-80% statsskuld och åtnjuta både lägre räntesats och mindre underskott. Då vore de på rätt väg på allvar).

För att nå denna ömtåliga balans måste underskottet omgående ned till 1-2% medan räntan stannar på 2% (dvs Kina måste fortsätta köpa USAs skuldpapper, vilket de faktiskt kan antas vara intresserad av om USA får ned sitt underskott). Att minska underskottet med 8-9 procentenheter utan att andra (konsumenter eller företag) är redo att fylla luckan (snarare tvärtom) kan medföra förlorad tillväxt i storleksordningen 8-10%. Om detta genomförs på 2 år (2012-2013) faller den nominella tillväxten sannolikt till 0-1% från 4-5%, vilket innebär negativ real tillväxt, dvs recession . Statsskulden kommer fortfarande öka något i detta scenario, men inte mer än att balansen ovan avrundat kan upprättas 2014 och framåt. Detta förutsätter samtidigt radikala åtgärder avseende Medicaid, medicare och pensionssystemet.

Det ser ungefär likadant ut i större delen av Europa (värre för PIIGSen, bättre för Tyskland och Norden, ganska illa för Italien, Frankrike, Spanien, UK) och riktigt jobbigt ut för Japan som har värst situation av alla om invånarna börjar konsumera, investera istället för spara i japanska statsobligationer. Det senare är dessutom snarast oundvikligt av demografiska skäl.

Det är mer sannolikt att ett, flera eller alla ovanstående länder misslyckas med uppdraget att på ett kontrollerat sätt ta sig till balans - särskilt när de alla försöker spara samtidigt och det kinesiska dragloket stramar åt för att undvika liknande problem.

Recession kommer dessutom leda till ytterligare kreditförluster, bankkollapser, minskad kredittillgång, ytterligare avmattning osv som dessutom gör den efterföljande återhämtningen desto långsammare då en hel generation både konsumenter och företagsledare lärt sig att undvika skulder, risk och överdriven konsumtion.

LÅNGPOSITION

Vi känner alla till ovanstående s.k. "debt arithmetics". Vi vet också att de europeiska ledarna, representanter för EU, för Tyskland, för IMF mfl har väldigt svårt att komma överens om hur problemen ska lösas. Vem ska ta risken för Greklands skulder? Kan Tyskland acceptera s.k. eurobonds där landets skattebetalare i praktiken står risken för att slösaktiga sydeuropéer fortsätter precis som förut? Marknaden har också tagit hänsyn till mycket av detta genom att sänka europeiska aktier med över 30% sedan toppen i april.

Jag tycker inte att det fallit tillräckligt givet att vi kanske står inför 2 års recession i USA (i ett sådant scenario ska vi garanterat ned under bottnarna från 2008-2009), men nedgången har tillfälligt diskonterat mycket sämre makrosiffror och företagsresultat än vad som sannolikt kommer presenteras i t.ex. Q3 och Q4. Dessutom upplever jag att det mer och mer har blivit "självklart" att aktier ska falla, att strateger, analytiker, förvaltare och journalister ska visa att de förstått dynamiken och således är negativa. Det tycker jag är en bra grund för en rejäl rekyl, katalyserad av mindre dålig ekonomisk statistik och pådriven av short covering och kanske tillfälliga överenskommelser i Europa som minskar den akuta finansiella stressen och sannolikt dessutom ytterligare kvantitativa lättnader av den amerikanska centralbanken.

Jag tycker att detta är värt att investera/spekulera i. jag tycker t.o.m. att det är min plikt att ta denna position, denna risk. Jag tror dessutom att det är ovanligt att ha den hållningen just nu, men det är inte för att jag vill vara contrarian, utan för att jag tror att marknaden har överreagerat och att den sällan faller i ett rakt streck hela vägen till sin botten.

En heltvanlig vecka på jobbet

En helt vanlig vecka på jobbet glider förbi... Inget konstigt alls, förutom att man kan få psykiska men för livet av den här branschen.
 
Jag är i alla fall fortfarande opportunistiskt lång, dvs jag gick lång kortsiktigt och hade fel, men vägrar sluta tro på en rekyl. Nu tillhör jag den onda Keynesiansidan som ropar på myndighetsåtgärder (trots att jag vet vart det leder i slutänden).

torsdag 1 september 2011

CITIs index över makroöverraskningar

Det hade varit farligt att lita på detta index för tidigt, men nu ser trenden ganska stabil ut. Jag köper mer idag, men dansar nära utgången för det här är prostitution på sund analys.