fredag 15 juni 2012

Grekland, Frankrike, QE, börsen.

Saker på agendan
 
Greklands val i helgen
Frankrikes val i helgen
Frågan om QE och andra åtgärder från världens centralbanker
 
Grekland: Syriza eller Ny Demokrati? Marknaden verkar tro att det spelar stor roll. EU också, eftersom de arbetar på en plan att ge lättnader till Grekland givet att Ny Demokrati vinner och håller gamla reformlöften. På sikt spelar det ingen roll alls. Det finns inga åtgärder Grekland kan vidta för att lösa problemet på bara några år. För varje dag som går tappar man dessutom tempo pga utflöden ur bankerna och landet och omotiverade arbetare. På kort sikt tar nog börserna ett glödjeskutt om ND vinner, men det lär bli kortvarigt och inte värt att spela på, mer än möjligen genom att minska sina kortpositioner lite direkt och inom några procent eller dagar sälja ut igen.
 
Frankrike: Sossarna tar nog över parlamentet och Frankrikes kreditbetyg sänks när det står helt klart vilka åtgärder Hollande och hans parti vidtar. Negativt.
 
Koordinerad QE från BOJ, BOE, ECB, Fed: Det här är det stora hotet mot en blankare just nu, och mot världsekonomin på något års sikt. Penningtryckandet är det som skapat problemen vi har nu och mer av samma sak gör det bara värre. På kort sikt kommer börserna rusa, men max några veckor tror jag. Och frågan är faktiskt om centralbankerna faktiskt kommer göra det om inte börserna först faller så mycket att det liknar kris. S&P 500 är ned 6,5% sedan sin årstopp. Det är knappast tillräckligt för att vidta extrema åtgärder ovanpå gamla extrema åtgärder. Deras ekonomi växer officiellt realt med ca 2% i årstakt. Det är mindre än 3% men i alla fall styrfart. Då är det inte utrymme att ta chanser med framtiden genom extremt penningtryckande.
 
BOE har tryckt pengar successivt hela tiden så lite mer gör varken till eller från tror jag. Planen att ge bankerna likviditet för utlåning där BOE garanterar eventuella kreditförluster är dels idiotisk (VILL man garantera kreditförluster och dåliga investeringar så är det precis så man ska göra), dels inte lär ge någon effekt eftersom bankerna brottas med kapitalkrav och riskvikter som gör att de inte får ge ut nya lån till företag och individer. Däremot kan de köpa statsobligationer... Suck.
 
BOJ hoppade över just det här tillfället.
 
ECB kör nog en omgång LTRO till, LTRO3. Problemet är att det saknas tillgångar att swappa in om inte ECB sänker tillgångskraven så man får skicka in vad som helst. Senast skämtade man om att Higgsbosonen accepterades som säkerhet (subatomisk gravitationspartikel som kanske men inte helt säkert existerar), vilket säger något om hur lite acceptabla tillgångar som finns att "repa" in.
 
Som sagt, marknaden lär ta ett skutt upp om centralbankerna annonserar en koordinerad åtgärd, men håll fingret på säljknappen för det är bara ett säljläge och knappast likt effekterna av QE1, QE2, TWIST och LTRO1+2 för då hade inte ekonomin vikt över lika mycket och processen i Europa gått så långt.
 
Spaniens 10yr bond yield nådde precis över 7% igår. Den varningssignalen bör man inte ignorera.

1 kommentar:

Anonym sa...

intressant