onsdag 26 oktober 2011

Scenario 2011-2014

Det här är ett svar på en kommentar till förra inlägget
 
Det finns inget bra svar (jag har inget) på varför det föll på gamla nyheter. Jag trodde tex inte att det skulle göra det. De som verkar tycka att det var självklart (i efterhand) var de som brukar missa sånt här och som generellt inte är särskilt pålästa på makro.
 
Jag tror också att det kommer en slags "lösning", ett franskt-tyskt paket. Lösningen är dock inte hållbar över tid. Tillväxten kommer ändå vara för låg för skuldbördan, sparbehoven för stora. Det kommer se bra ut några månader, kanske kvartal, sen kommer skulderna tillbaka och biter alla i svansen. Recession, lägre vinstprognoser, fallande börser 2012.
 
Marknaden har INSETT att den inte har någon koll alls, eller iaf mindre koll än vanligt. Därför har hedgefonder extremt låg exponering och långfonder är mycket defensivt exponerade och med hög kassanivå. Privatpersoner fortsätter dessutom att ta ut sina pengar från aktiefonder. Det sista kan dock vända snabbt och ge ett kortare rally tillsammans med en euro-"lösning". Jag tror att riskerna med Kinas inbromsning, övergång till mer konsumtionsdriven ekonomi, eventuella husbubbla och problem med lån till lokala myndigheter är överdrivna men att bara själva potentialen till härdsmälta och den låga kvaliteten på information från Kina bidrar till att mycket få vågar chansa på att det löser sig.
 
Samma sak gäller europroblemen med allt från Grekland till alla PIGS till UK, Fra, Belg, US, Japans statsskulder, rekapitalisering av banker, exponering mot okänd mängd CDSer osv... Riskerna ligger inte i priserna fullt ut. Situationen är snarare binär - med både stor upp- och nedsida. Marknaden ligger någon slags mitt i, men kanske längre ned än mitten, dvs har diskonterat mer av det negativa - dock inte det mest negativa utfallet. Man har diskonterat 75% av ett ganska negativt utfall, men kanske bara 10% av ett riktigt negativt recessionsscenario.
 
Investerarna står på sidlinjen, på läktaren i en annan arena kanske man kan säga. Aktier ser billiga ut och har stått stilla i 15 år - det brukar vara ett bra läge. Samtidigt finns klar risk för recession när 25-70 års låneexcesser ska rensas ut. PÅ nästa års vinster handlas Europa på 9x vinsten, USA på 11x, men på glidande 10-årsvinster är multipeln snarare 20x jämfört med snittet på 15-16x.
 
Nedsidan är alltså typ 25% rent historiskt, men efter det lär årsavkastningen vara 10% så på bara tre år är man normalt på plus om man köper i läget som det ser ut nu. Samtidigt är uppsidan kanske 50% om det INTE blir en recession och alltså vinstprognoserna bibehålls -och därefter 6-7% om året. OBS dock att jag tror att det kommer gå ner mer än de historiska 25% som den långa multipeln implicerar.
Jag tror att muddle-through, en ok temporär "lösning" på Europa är diskonterat, ett paket som skjuter problemen ett år framför oss - dvs ser till att det finns pengar till Greklands löpande kostnader, en mur som skyddar Spanien och Italien och sänker deras lånekostnader mm.
 
Världen kommer då lugna ned sig, räntor falla, allokeringar till aktier öka, affärsaktivitet tillta igen, uppköpsaffärer bli fler, privatkundsinflödet komma tillbaka, vinsterna se bättre ut, prognoserna bli mer positiva... men en bit in i 2012 börjar bluffen synas tror jag. Då ser man att BNP-tillväxten inte blir så bra, att arbetslösheten är fortsatt hög, att skuld/bnp inte minskar, att finansieringsprogrammen inte kommer räcka... Det syns först i stigande räntespreadar, sedan i makrodata och någonstans mitt i i fallande aktiekurser och enstaka resultatmissar med hänvisning till ekonomin.
 
Sen accelererar det nedåt till börskrasch, recession och RIKTIGA strukturåtgärder, kanske tom utbrott ur euron av något land (Finland?). Det kan bli en snabb V-spik nedåt redan 2012 som man ska köpa i och det kan bli segare så man ska sprida köpen 2012-2014. Detta är mitt scenario idag. Räkna också med fortsatt hög volatilitet på vägen. Skala investeringarna därefter så du inte stoppas ut.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, men att inte helt veta vad marknaden INSER gör det hela mer komplext. Det är som om schackpjäserna helt plötsligt tillåts ta omöjliga steg.

Går det upp 10% så kanske faran är över för den här gången men då har vi ju såna gamlenivåer att man känner sig tryggare i en blankningssituation. Du menar det finns potential på 50%? Låter för mycket även om vi undviker recession tycker jag.

Många analytiker var ju negativa till cykliskt 2002, positiva 2007, negativa 2008, positiva april 2011, och sen efter nedgång på kanske gamla nyheter var det dags för defensiva val i senaste raset. Vågar vi tro att de bli lyriska till Volvo igen vid om omx når 1100?

Kanske bäst att gå back to basic och köpa billigt och sälja dyrt, alltså att sälja på höga nivåer i tron att marknaden hittar något att sänka kurserna med (gammalt eller nytt). Jag tror redan vi börjar närma oss nivåer där det kan falla på ganska mycket relativt trivialt.

Vad säger du föresten om zerohedge där nån verkar tro att uppgången till stor del är algoritmstyrd (man verkar mena att banklikvideringar drar upp euron som sen dragit upp börsen som jag tolkat det). Kan det ligga nåt i det?

Grattis föresten till din långposition, den borde betalat sig bra efter senaste uppgången, ligger du fortfarande lång eller minskar du nu?

Tyler sa...

Å ena sidan, å andra sidan...

Jag ligger kvar halvlång ett tag till. Jag tror att det finns många som tvingas in i marknaden den kommande veckan.

Anonym sa...

Ja, det kanske blir lättare för börsen att återta nygammal terräng men många fällor på vägen. Många shorts är nog ute nu men visst kan du ha rätt, å andra sidan om det faller 10% så kommer vi förmodligen att se krigsrubriker och det känns som det då kommer falla mer.

Stockholmsbörsen skulle kunna gå upp till 370, men också ned till 220, ganska brett intervall och marknadens nycker blir troligen avgörande, inte stora fundamentala förändringar.

Tyler sa...

OMX +4% idag, Eurostoxx +6% idag, Eurobanker +12% idag. Trevligt rally som får tom min halvgravida position att kännas riktigt bra.

Det gäller bara inte att glömma löftena till sig själv om att gradvis minska positionerna mot noll. Egentligen borde man sälja åtminstone 5% redan nu (2460 decembertermin Eurostoxx50).