torsdag 31 december 2009

Konstig besöksstatistik

Vilka är det egentligen som är här och kollar för säkerhets skull? Det är några tiotal varje dag som klickar in för att se om jag fått ur mig något nytt. Tyvärr förgäves. jag antar att jag borde be om ursäkt för bloggens plötsliga koma...

Så här sista dagen på året tyckte jag i alla fall att det skulle passa med ett sista inlägg för att avsluta snyggt. Bloggen finns förstås kvar i någon form och känner jag för det så skriver jag saker här, bara inte alls regelbundet eller konsekvent.

Framför allt europabörserna fick bra fart i december, med USA steget efter och lite oväntat möjligen Sverige helt på efterkälken. Jag tror fortfarande att det finns ett relevant steg uppåt kvar i närtid (januari, februari?). Jag tror Q4-rapporterna blir sådär, men att kommentarerna om framtiden kan se lite lovande ut och att sedan Q1, Q2 och kanske Q3 överraskar positivt och driver kurserna uppåt (med sedvanlig lead på typ 5-6 månader, så om Q3 är sista positiva överraskningen toppar börsen typ i mars). Som ni hör gäller mitt huvudscenario fortfarande:

"Upp nu, så får vi se sen"

Det där "sen" är ju lite lurigt förstås. Dels när det inträffar men inte minst hur. Jag tror nog inte på ett stort ras 2010, men det gör å andra sidan nästan ingen så då kan det verkligen inträffa. Jag tror ändå inte på ett stort ras, för det är så jag tror och jag sysslar inte med contrarianförsök som jag förklarat många gånger. Jag är på ett sätt, jag försöker inte vara tvärt emot det som är jag.

Mitt huvudscenario är istället en lång sidledes rörelse med trots allt relativt kraftiga vågor upp och ned på 10-20%. Under en nedgång på 20% kommer det förstås kännas riktigt allvarligt och många kommer sälja och sakta men säkert skalpas pengarna från amatörerna och hamnar hos proffsen, dels genom courtage och avgifter, dels genom köp/sälj-tajming på toppar och bottnar.

Efter några år med börsen fortfarande på samma nivå som idag och amatörerna barskrapade och uppgivna faller volatiliteten och omsättningen, mäklarleden sållas från små- och privatfokuserade firmor och aktiehandel ses som något alltmer främmande och meningslöst. Det blir allt svårare att göra skillnad och inte minst att investera stora belopp, men sakta sakta byggs ett fantastiskt köpläge upp.

I smyg faller värderingsmultiplarna, effektiviteten ökar hos företagen och små små eller t.o.m. lite större innovationer spänner fjädern för en ny vinstexplosion. Då kan också all makro vara redo (räntor, inflation, budgetunderskott, statsskulder, privatskulder, sparkvoter...). Drömmen vore att marknaden blir uppgiven på samma sätt som i slutet av 70-talet, början av 80-talet och samtidigt lika billig.

Blir det 2013, 2014 eller 2015 som utgör startskottet på en ny förmögenhetsskapande bubbla? Och har man tålamod att vänta ut läget? Eller är man ett pucko som försöker? Tiden får utvisa, men jag tror det blir ett svårt, spännande och lukrativt årtionde. Glöm bara inte att ha kul också.

NU, inte om 10 eller 20 år.

Make it count, bitches!

Gott nytt år,

Peter

2 kommentarer:

Anonym sa...

ooops, kunde inte låta bli att kolla ändå....
;-)

Lev väl

Dade sa...

Jag tänker fortsätta kolla in här med jämna mellanrum om Eeks skrivarsug faller på :-)

Ditt scenario är intressant... men känns som ett avsteg från din tidigare filosofi om att alla stimulanser m.m. världen över bygger upp en ny bubbla som kan brisera snart?