måndag 24 november 2008

Hur svag är husförsäljningen i USA egentligen?

Husförsäljningen (andrahandsmarknaden - alltså ej nybyggen) i USA i oktober höll en takt på 4,98 miljoner enheter (ca 90% är hus och 10% är lägenheter). Det är ungefär samma takt som resten av 2008 så på så sätt är det varken bättre eller sämre. Priserna föll snabbare än någonsin (mätningarna i den här serien började 1968 och ligger nu på -11-12% i årstakt), kanske p.g.a. alla exekutiva auktioner.

Mätningarna bygger på inrapporterad kontraktsskrivning och är normalt 1-2 månader gamla. Det betyder att den mycket svaga siffran vi fick se idag baseras på husförsäljningen i augusti och kanske en del av september - INNAN ekonomin tvärstannade i september och framför allt oktober. Förutom att nästa och nästnästa mätning lär vara svagare än dagens siffra så vill jag påpeka att (den låga) takten på 4,98m var trots de största rabatterna (prissänkningarna på årsbasis) på 40 år. Min slutsats blir att det krävs ännu lägre priser, mycket lägre priser för att få igång omsättningen av bostäder. Nu är inte det någon större slutsats utan snarast konsensus bland ekonomer, men det är ändå värt att poängtera.

Omsättningstakten måste öka för att man ska arbeta bort överskottet av hus till salu. Nu finns en årsförsäljning av hus i kö jämfört med en prisstabiliserande nivå på fem månader. För att komma dit krävs en kombination av så låga priser att omsättningshastigheten går upp till t.ex 7 miljoner enheter och att tid går (två år t.ex) så delar av överskottet betas av och vi når stabilitet vid 2-3 milj enheter till salu och en omsättningstakt på t.ex. 7m. På de två år som det tar att nå stabilitet torde priserna falla lika mycket till som de redan gjort och under tiden blir kanske arbetslösheten i USA ökar med ytterligare 4 procentenheter. Om detta scenario infrias dubblas kreditförlusterna i USA jämfört med bedömningarna idag.

Jag hoppas verkligen att Obamas nya finansminister har några ess i skjortärmen att ta fram så det inte blir mer av samma sak som han redan orkestrerat från sin position som chef för NY Fed (och drivande i skägget Bernankes krishantering).

Inga kommentarer: