onsdag 19 november 2008

Guilty!

Fred Sheehan och Proxmires förutsägelse:


Fred skrev om följande i september i år

I förhöret med Greenspan i juli 1987 inför hans nominering som ordförande för amerikanska centralbanken, Fed, frågade senator Proxmire gång på gång Greenspan om hans historik som avregleringsivrare och varandes för ökad bankkoncentration och utvidgning av bankernas affärsområden (tvärtemot Glass-Steagall-lagen från 1933).

Proxmire sa i korthet att ”Greenspan har ej offentliggjorda lobbyuppdrag för ökad bankkoncentration. Det vore bra om tillträdande Fed-chefen kunde övertyga om att han inser problemet med ökad bankkoncentration som medför minskad konkurrens och ökad systemrisk.”.

Proxmire avslutade med ”Tillsättningen av en person med åsikter och track record som Greenspan borde medföra en högljudd debatt, men det lär den tyvärr inte göra. Det skrämmer mig och borde skrämma alla andra också, senatorer som mannen på gatan

Vi vet hur det gick: Bankmarknaden koncenterades och utvidgades tills flera bolag blev så stora att de skapade systemrisk. Greenspan drev på en lånebubbla med upprepade räntesänkningsperioder. Till slut höll det inte längre och nu sitter vi med samma skit som på 30-talet, precis det som Proxmire varnade för redan när Greenspan tillsattes 1987.

Inga kommentarer: