måndag 15 september 2008

Ben, helikoptermannen

Nej, det är inte en ny Pixar-film, utan en thriller i realtid på marknaden, med Ben Bernanke i huvudrollen. "Quantitative Solace - med rätt att trycka pengar"

Jag skrev tidigare att jag nästan hoppades att Fed skulle ta till någon panikåtgärd, t.ex. sänka räntan. Det de gjort nu är nästan ännu värre för marknaden. De tillåter AKTIER som säkerhet i utbyte mot lån hos Fed. Är det någon som känner att systemet ser starkare ut när Fed tar över 5 000 miljarder dollar i osäkra fastighetskrediter från Fannie och Freddie och sen spär på problemen med att acceptera aktier som säkerhet.

För ett år sedan accepterades endast de högst ratade instrumenten från stora banker. Nu tar Fed vilken skit som helst i säkerhet. De kunde lika gärna släppa pengar från helikoptrar eller rakt av köpa upp överskottet av fastigheter och mangla dem med bulldozrar. Det skulle säkert vara billigare, men tyvärr göra risken för framtida moral hazard och spekulation ännu värre. I vilket fall som helst blir inte inflationsutsikterna bättre av Feds illa dolda penningtryckande.

Inga kommentarer: