tisdag 25 mars 2008

Behovsprovat barnbidrag

Maud vill behovsprova barnbidraget. Ja, vad säger man?

Jag tycker till att börja med att barnfamiljer, om de nu ska särbehandlas, borde betala barnbidrag till staten för att de tär på samhällets resurser på så många andra sätt än de utan barn. Fast framför allt tycker jag att ingen ska få bidrag (och ingen ska betala skatt heller... mer än frivilligt). Men om vi glömmer de utopiska drömmarna och hanterar verkligheten som den ser ut idag så tycker jag att:

1. det verkar vara komplicerat och dyrt att behovspröva barnbidraget. det ger en lägre effektivitet i skattesystemet
2. det är ORÄTTVIST att de som tjänar mest och betalar mest i skatt ska få minst tillbaka. När vi nu ändå har ett system där ambitiösa och smarta individer, som gör sig så värdefulla för andra att de belönas med hög inkomst, straffbeskattas för sin förmåga och sitt bidrag så kan de åtminstone få lika mycket tillbaka som alla andra.

3. Visst, jag ogillar också det absurda i att samla in skat för att ge ut som bidrag till samma personer, efter att den administrativa apparaten parasiterat bort sin andel. jag ogillar emellertid ännu mer att man tar in skatt från produktiva individer och ger till andra individer.

Kan inte Maud helt enkelt fullfölja sin tanke och inse att ingen har behov av barnbidrag i dagens samhälle. Behovsprovat borde helt enkelt betyda avskaffat barnbidrag. Många vill säkert ha bidraget, men det är ingen anledning. De som faktiskt inte klarar sig utan barnbidrag skulle kanske till att börja med tänkt efter innan de skaffade barn om de inte kan försörja det. Och om det inte går ihop så står det alla fritt att söka socialbidrag, vilket i mina ögon är precis vad det alltid ska kallas när man sätter sig i en situation man inte klarar av.

Att kasta bidragspengar efter alla möjliga särintressen ger moral hazard-problem liknande det som försäkringsbolag står inför; i det här fallet att folk inte bryr sig om konsekvenserna av sitt handlande eftersom alla felbeslut (att inte skaffa utbildning, att skaffa barn utan tillräcklig ekonomi o.dyl.) följs av bidrag. Bidragens existens gör att bidragen behövs eftersom folk beter sig oansvarigt i vetskap om skyddsnätets existens.

Germania skriver bra om det mesta som har med politikers klåfingrighet att göra och har även en liten passus om barnbidragen. Check it out!

Inga kommentarer: