lördag 10 november 2007

Rika demokratier

Jacob Lundberg (blogspot) påpekade i somras att nästan alla stater med en BNP per capita på över 12 000 USD är demokratier. Lundberg skriver dessutom att inga demokratier någonsin har gått i krig med varandra. Det här kan bero på att de som har det tillräckligt gott ställt inte vill riskera allt, eller så är det nästan bara länder med demokrati som blivit så pass "rika". Oavsett grund är det uppenbart att demokrati och fred är eftersträvansvärt.

Lundberg avlutar sin kommentar från den 21 juni 2007 med att påpeka att rika människor är fredligare, kulturellt aktiva, ledigare, bryr sig mer om andra och miljön samt är lyckligare:

"I Star Trek har mänskligheten tack vare de tekniska framstegen lämnat kapitalismen och penningsystemet bakom sig. I stället för att tjäna pengar kan människorna ägna sig åt djupare, andliga och filosofiska behov. Människornas hemska förflutna representeras i stället av de fula ferengierna, som lever i ett rått frimarknadssystem och bara bryr sig om pengar.

Dessbättre finns det ingen motsättning mellan att bry sig om mjuka, icke-materiella frågor och att tjäna pengar – tvärtom, det är rika människor som har råd att se till något annat än bröd för dagen. Rika begår mindre brott, är mer kulturellt aktiva, arbetar mindre, bryr sig mer om familjen, tänker mer på miljön och är lyckligare. Även människor i en avlägsen framtid med högre välstånd kommer att vilja ha ett lite bättre rymdskepp, en lite bättre skola för barnen eller kortare arbetstid. För det behövs pengar."

Inga kommentarer: