tisdag 20 november 2007

Germania.nu

Bland livets positiva nyheter idag står fyndet av Germania.nu högst på listan - en fet, mörk, liberal satir. Citatet från socialisten Herr Leijonmaahn i första kapitlet slår an tonen:

"Ty livets goda var något man hade all rätt att njuta av, ansåg herr Leijonmaahn, så länge man samtidigt ständigt beklagade sig över västerlandets dekadens och resursslöseri."

USD når nya lågvattenmärken mot euron idag och världen verkar för varje ny dag komma närmare balans. Excesserna på amerikansk bolånemarknad var tvungna att påverka realekonomin förr eller senare. Det tog åtminstone 5 år längre än väntat, men till slut kom verkligheten ikapp. Det är bra. Bara inte för mig tex.

Fattiga konsumenter med osäker eller ingen inkomst har lånat till bostäder och därefter successivt ökat belåningen för att finansiera en hemelektronikköpfest utan dess like. En del av överskottet har gått in i aktiemarknaden och drivit på kurserna uppåt vilket ytterligare ökat självförtroendet i USA. Då negativt sparande har orsakat spekulation i aktier och bostäder har byggbolag, banker och hedgefonder gjort rekordvinster. Detta har i sin tur ökat risktoleransen hos finansiella institutioner som lånat ut allt mer till allt lättare villkor och finansierat inte bara husköp utan enorma företagsköp och investeringar både direkt i de undermåliga huslånen och derivat på de senare.

När de första svaghetstecknen manifesterades i fallande huspriser var en lavin i de närmaste oundviklig. De svagaste bolånen gick omkull, vilket fick de mest belånade bostadsobligationerna att bli värdelösa, vilket fick paket av liknande bostadspapper att falla kraftigt i värde, vilket fick vissa högt belånade hedgefonder som investerade i de senare att gå omkull. Alla nämnda faktorer fick banker att göra förluster och minska sin egen utlåningskapacitet pga sämre likviditet och soliditet. Därmed minskar utlåningen till hushåll och företag - även de starkare som fortfarande skulle förtjäna att ta lån. Det får till slut till följd att den reala ekonomin tappar fart, eftersom konusmenterna har mindre lånade pengar att röra sig med, lägre självförtroende och vilja att göra av med de pengar de faktiskt har till förfogande samt lite lägre anställningsgrad eftersom företagssektorn tar det försiktigt med att anställa när ekonomin verkar sakta in.

Lägre företagsvinster leder till lägre aktiekurser om inte räntan sänks eller riskviljan ökar. Tyvärr ser det just nu ut som om inflationsimpulser från Asien hindrar stora räntesänkningar samtidigt som riskviljan minskar pga all finansturbulens. Lägre vinster och lägre värderingar betyder mycket lägre aktiekurser -först för husbyggare och -mäklare, sedan banker, konsumenter och därefter verkstadsbolag (om inte efterfrågan i Asien har frikopplat från Europa och USA och har egen styrka att driva efterfrågan på tex kullager och gruvutrustning)

Det positiva är att världen balanseras, förnuftet segrar och flaskhalsar hinner arbetas bort så fortsatt tillväxt kan ske utan risk för inflation. Det gäller bara att inte paniken tar ett fast grepp om företag och konsumenter så tillväxten allvarligt försämras på lite längre sikt för då blir det självuppfyllande. Just nu är det bara finanssektorn och någon procent av hushållen som påverkats men snart riskerar verkstadssektorn att tappa tempo. Som tur är finns det fortfarande extremt mycket pengar i rörelse och företagen har stora kassor så investeringsviljan är ännu inte allvarligt nedtryckt... bara lite avvaktande. En ny Twin Towers-händelse skulle dock kunna knäcka ekonomin ordentligt.

Inga kommentarer: