tisdag 21 april 2009

Dragkamp mellan Fed/Treasury och IMF

Bland dagens informationsskörd fanns IBMs rapport igår kväll ("sådär"), Caterpillar idag ("dålig"), Alfa Laval (bättre än väntat om man inte tittar för noga), ZEW (mycket bättre framtidsutsikter i Tyskland, men svagare bedömning avseende nuläget), en kinesisk myndighet bekräftade att de ska sälja stora mängder koppar för att dra nytta av den orimliga uppgången i kopparpriset och Riksbanken sänkte räntan med "bara" 0,50 procentenheter, men viktigast av allt var striden mellan IMF och Geithner:

I korthet meddelade Geithner (efter bl.a. gårdagens mycket negativa spekulationer om utfallet av regeringens stresstester för banksektorn) att de flesta bankerna och hela systemet har tillräckligt med kapital och att "konservativt" räknat har TARP 135 mdr USD kvar för kapitalinjektioner. Marknaden tog emot beskedet med stor lättnad och kursuppgångar, nu när den tror att faran för banknationaliseringar är över. Resultaten presenteras den 4e maj, men det betyder inte på långa vägar att storyn är över då eftersom en 60-dagars kommentarsperiod då tar vid. Oavsett utfallet i den processen blir ändå den avgörande faktorn husprisutvecklingen kommande 12 månader och de resulterande (ökande) kreditförlusterna

Som motvikt (fast uppenbarligen tyckte inte marknaden det) redovisade IMF nya, mer pessimistiska beräkningar på kreditförlusterna i finanssektorn. T.ex. "uppgraderades" förlustestimaten för USA-relaterade krediter från prognosen i januari på 2,2 biljoner ("trillion"=1000 miljarder) USD till 2,7 biljoner. I oktober var IMFs prognos på 1,4 biljoner USD innan det är över. Globalt väntar IMF nu förluster på 4,1 biljoner USD för perioden 2007-2010.

Marknaden föll 4 procent från lunch till USA-börsens öppning och gick därefter upp med 4 procent. Dragkamp mellan pessimister och optimister med andra ord. Och jag sitter nervös, men nöjd med min kortposition. Game on!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din insats här. Vågar inte gå kort ännu. Känns som om uppgången temporärt kan ta oss upp en bra bit till, tror din initiala utfästelse om 820 på OMX mycket väl kan bli verklighet. Wall of worry, det som oroade mig mest var att du gick kort.. Men men vore ju kort och gott märkligt att just denna kris gick utan ett ordentligt bearrally, även om det känns irriterande att stå vid sidan om.

Peter sa...

Kul att min vändning nedåt var det som oroade dig mest. Bra dock att du valde din egen tajming istället.