onsdag 25 april 2012

Minskar shorten ytterligare. Går till 1/3 kort

Protection mode.
 
Nu skyddar jag månadens vinster då jag befarar att den här rekylen blir mer än bara någon dag lång. Det rimligaste torde vara omkring 5% studs och då är vi ungefär halvvägs nu.
 
Jag brukar normalt inte bry mig om såna rörelser när jag har större saker i siktet. Nu vill jag ändå skydda månadens vinst och har "lärt" mig hur gärna marknaden vill tro på europapolitikernas lögner och åtgärder. Just nu är det t.ex. Hollande som verkar bråka lite mindre om fiscal compact (i praktiken är det han vill göra ännu värre än bara riva upp avtalet. Han vill införa "tillväxtåtgärder" utöver de automatiska besparingsåtgärder man nu kommit överens om. Suck. Dvs han vill att underskott ska mötas med större offentliga satsningar och ännu större underskott...).
 
Därmed har marknaden plötsligt glömt att Grekland reviderar upp sin underskottsprognos, att Hollands regering upplösts, att Europa-PMI var väldigt svag, att US huspriser fortsatte nedåt till nytt 10-årslägsta, att UK idag redovisade recessionssiffror (fallande BNP) och det här är bara info från innevarande vecka.
 
Nu kan jag i alla fall i lugn och ro försöka hitta ett läge att sälja igen på, kanske i samband med månadsskiftet. Om jag har fel och det faller direkt så är jag trots allt lite kort (1/3) och kommer ändå tjäna pengar och jag kan ju alltid sälja i fallet om jag vill.

måndag 23 april 2012

Minskar exponeringen

Efter den senaste tidens nedgång drar jag nu ned exponeringen från 100% maxkort till ca 2/3 av maxkort. Jag är lika negativ som innan men inga träd växer till himlen och rasen går sällan i räta linjer. Eurostoxx50 har fallit drygt 14% sedan toppen 16-19 mars och efter det känns det inte som om jag behöver vvara "all in" kort just nu.

onsdag 18 april 2012

Vad tror du att vinsten blir för S&P 500?

Plotta in din egen vinst och fundera ut din egen vinstmultipel så kan du gissa s&P500 sen :)
 
TIPS
 
1. Extremt skuldberg torde medföra sämre tillväxt och vinster än annars (och större nedgång i en recession än normalt)
2. Vinstmultipeln brukar bli ensiffrig när det ser riktigt mörkt ut så då är både vinster och multiplar låga samtidigt
3. Motkraften är QE, penningtryckande. Hur långt räcker det?
 
 

fredag 13 april 2012

OMX vs EuroStoxx50

Från SHB idag: "Vi uppmärksammar att OMX utklassat Euro Stoxx 50 på sistone. Mätt på ett 20-dagars glidande medelvärde är outperformance hela 3,2 standardavvikelser - så mycket utanför Bollingerbandet har dessa index inte handlat sedan augustikraschen."
 
Om man bara läser det rakt av så kan man säga att SHB varnar för en krasch i OMX (och kanske även EuroStoxx50, men värre i OMX). SHB själva är emellertid permabull som vanligt.

tisdag 10 april 2012

Bob Janjuah på Nomura tror på 10% nedgång i Q2, överraskande uppsida därefter och en riktig björnmarknad med start runt årsskiftet till 2013

Bob's World kom ut i eftermiddags.
 
Förutom att konstatera att de positiva vädereffekterna nu avklingar och kan leda till några månaders besvikelser istället för de positia vi sett hittills i vinter, så påpekar han hur utsatt den amerikanska konsumenten är, deras sparbehov, riskerna med Kinas ekonomiska "landning" (successivt lägre tillväxt), svaga resultatrapporter och de långsiktigt negativa effekterna med stimulanspaket; "Pump And Dump" som alltid leder till spräckta bubblor.
 
Hans slutord är att i har ca 10% nedsida kvar i den pågående rekylen, men att uppgången därefter kan överraska i styrka (mer US TWIST inför presidentvalet) och därefter övergå i en riktig baissemarknad med start i slutet av 2012 eller början av 2013. Slutmålet på björnen hoppas han nås inom 12-24 månader med S&P 500 på 800 (nu 1380), dvs 40-45% ned från nu.
 
Jag håller med om allt - nästan lite töntigt överens