onsdag 30 november 2011

10 dagar i november, Eurostoxx50 ned och upp 10 procent

Jaha, marknaden föll 10 procent och sen steg den 12 procent. Det var de senaste tio dagarnas handel. Vad gör man nu då? Det senaste uppstället var 1) på nya rykten om ECBs eventuella inblandning i krisen och 2) koordinerad dollartillförsel av fem centralbanker
 
Inget har emellertid ändrats i grunden. Visst har vi fått lite nya PIGS-regeringar och olika Europamyndigheter har haft möten och diverse företrädare har uttalat sig om behovet av ingripanden, men INGET har gjorts i praktiken. Skulderna är kvar, underskotten är kvar, sparbehovet är kvar, obalanserna är kvar och den beslutssvaga EU-strukturen är kvar. Om något har situationen blivit värre för alla som var lite osäkra innan har blivit mer osäkra nu. Det gäller företagsledare, konsumenter och investerare. Bara genom att några på marginalen har börjat förbereda sig på det värsta betyder att vi har kommit lite närmare just det utfallet. Stigande obligationsräntor i Tyskland och Japan indikerar dessutom att ett verkligt worst case ligger i korten hos vissa.
 
Alla utom de som räknas vill att ECB ska lösa allt genom att trycka pengar. Problemet är att de som räknas (tyskarna) vill inte. En annan sak är att penningtryckande knappast löser problemet utan bara skickar det vidare x dagar eller månader. Efter all QE som gjorts i Japan, UK och USA krävs nu ett vanvettigt stort program för att få effekt i Europa... ens på kort sikt. Det "bästa" sättet är nog att sätta ett datum någon månad eller två fram i tiden då ECB ska börja ett stort QE-program (minst 1Tn EUR krävs nog) så kan marknaden handla upp fram till den tidpunkten och sen handla ned strax efter att det påbörjats.
 
Allt fler har börjat inse att det blir recession i Europa 2012. Vad betyder det för vinsterna för bankutlåning, för huspriser, för säkerhetsvärden hos bankerna, för bankvinster/förluster (och det kommer ovanpå svårigheterna med kapitalkrav och fundingsvårigheter)? Vad betyder det för värderingen av dessa vinster? Ska marknaden upp eller ned då? Glöm inte att vi i spåren av en finanskris kan väntas växa långsammare än vanligt även efter att recessionen är och att sparbehovet och underskotten växer under recessionen och förvärrar läget ytterligare. Den osäkerheten torde medföra lägre multiplar. Japans exempel visar också att marknadens rörelser blir mer sammanhängande med BNP efter en finanskris, vilket är ytterligare ett argument för fallande aktier 2012.
 
Frågan just nu är snarare HUR LÅNGT räcker risk-on rallyt denna sista dag på året för många finansföretag? För ingenting har lösts, det är bara en reaktion och ett hopp om att det vi just nu ser ska vara en signal på vilja att hitta lösningar. Här ska man egentligen sälja mer, men vem orkar ta mer risk nu efter ett slitsamt år?

tisdag 29 november 2011

Citis syn på ECB-bazookan

Buiter på Citi angående en finansiell EU-bazooka:
 

·         First, market conditions need to be very tight and disorderly. It is possible that it would take one or two actual auction failures by Italy or Spain as a potential catalyst to spur the ECB into action.

 

Dvs, Buiter säger i praktiken att något riktigt dåligt måste hända först, men sen kan Merkel och ECB svälja stoltheten och trycka pengar.

MS syn på vinsterna

Morgan Stanley är inte bättre än andra, men här är i alla fall vad de säger just nu:
 
Consequently, we now forecast European EPS growth of -8% in 2012 (-6% previously) compared to consensus which is looking for 10% growth.
 
dvs, MS ligger 18%-enheter lägre i vinstutveckling än genomsnittet

måndag 28 november 2011

Självplågeri: Index upp 6,6% på ett handelsdygn

Det här känns när man ligger kort. Om man som jag vill ligga kvar kort så gäller det att inte ha för mycket risk på. Den här typen av uppställ är inte oväntade eller konstiga i sig. Det är ändå förvånande att man orkar lyfta det på nyheter om att NU ska Europa lyckas samarbeta om krisfinansiering, ECB-köp etc...

torsdag 24 november 2011

Vinstmarginalerna är i fara

Konsumenter har spenderat allt mer, trots svag löneutveckling. De har minskat sitt sparande, förlitat sig på bidrag och använt bostaden som bankomat. Detta har medfört rekordhöga marginaler för de privata företagen. Mycket talar för att marginalerna blir sämre framöver, tex publika sparbehov och konsumenternas behov av högre lön eller åtminstone behov att spara mer.
 
Här är några grafer från Morgan Stanleys eminente Gerard Minack. Vågar du betta på att vinstmarginalerna håller?
 
 

Marknaden ställer upp 2% från sista printen igår

Kul marknad att handla i. NOT!
 
Det torde komma en positiv rekyldag snart och det kanske blir idag (inget jag tänker handla på dock), men jag tror att det här morgonuppstället i terminen är helt fel och något man ska sälja.
 
 

tisdag 22 november 2011

Dags för amerikansk makrostatistik att göra prognosmakarna besvikna?

Den vita grafen (Eco surprise index CESIUSD) har redan letat sig upp från absoluta bottennivåer (nästan enbart negativa makroöverraskningar) till nästan gamla toppar. Jag säger ingenting om korrelationen med aktiemarknaden, eftersom den verkar högst föränderlig, men det verkar i alla fall vara dags för negativa överraskningar i amerikansk makrostatistik. Jag har svårt att föreställa mig att marknaden tar emot det positivt (konstigare saker har förstås hänt, men jag skulle bli förvånad).
 
Här är grafen över CESIUSD, S&P500 samt Eurostoxx50.
 
Tyler rekar blankning, men ta det försiktigt med omfattningen så du inte blir utstoppad i ett panikrally.

måndag 21 november 2011

Fortsatt negativ - vinstprognoser och värdering

Jag börjar få lite vatten på mitt kuvert (vatten på min kvarn för den som inte kan sin Nilecity) nu rent kursmässigt (jag är kort och marknaden faller) och jag känner mig därför lite starkare mentalt, även om situationen i grunden är densamma som tidigare (dvs utom kontroll). Marknaden är styrd av politiker och deras nycker vad gäller monetära och fiskala paket samt deras tolkning av inomstatliga och mellanstatliga överenskommelser och traktat – inte minst avseende t.ex. EU och ECBs möjligheter att trycka pengar.

 

Jag tror dock att vi har passerat en avgörande punkt och att den ekonomiska skadan av det vi brett kan kalla för eurokrisen är så stor att en global konjunkturnedgång nu är oundviklig. Den utdragna debatten har skadat ekonomin och vält några kritiska dominobrickor. Flera Europeiska länder kan förväntas gå in i recession 2012 och vissa redan i Q4 2011. USA och Kina påverkas i mindre utsträckning av utvecklingen i Europa, men eftersom de själva redan visat sig svaga så gör varje extra börda situationen så mycket tyngre. Svaghet i USA och Asien påverkar förstås i sin tur Europa negativt. Företagens investerings- och anställningsvilja är låg och regleringar tvingar banker att minska utlåningen. Nu vill man se ljuset i tunneln istället för att investera i blindo och den mentaliteten ger upphov till en negativ spiral för tillväxten.

 

Man kan måla fan på väggen i form av skulddeflation (Europeiska banker ska minska sina BR med 1-3 Tn euro), handelskrig (tullar) och valutakrig (valutakursmanipulation), eller för den delen en uppdelning av eurozonen (bankkollapser, valutakaos, likviditetsbrist och sammanbrott av finans- och leveranskedjor i företagssektorn). Detta worst case-scenario behövs inte för att tro på fallande börs. Det gör dock sitt till i form av riskaversion och som ett slags yttersta hot man delvis vill vara förberedd på. Det försvagar därmed investeringsviljan och tillväxten i samhället samt graden av girighet och värderingsmultiplarna på finansmarknaden.

 

Idag räcker det med att inse att marknaden räknar med någon procents BNP-tillväxt 2012, medan det i praktiken kanske blir någon procents tillbakagång för BNP och någon/några procent för de noterade bolagens försäljning. Vinsten faller normalt med 1-3ggr så mycket beroende på hur effektiva företagen var i utgångsläget; idag skulle jag gissa att vinsten faller i det övre intervallet. Om vinsterna faller med 5% istället för att stiga med marknadens diskontering på kanske 5% (analytikerna tror på +10%, men de är alltid lite efter) så har vi -10% på börsen vid oförändrade värderingar. Om börsen dessutom blir orolig för utvecklingen 2013 (med nuvarande utveckling sannolikt tillbakagång även då, istället för 5-10% vinsttillväxt) så finns ytterligare 10-15% nedsida innan vi ens börjar fundera på värderingsmultiplarna.

 

Under 2012 tror jag därför att, även om vi slipper extrema utfall av eurokrisen, så får vi någon gång en situation då investerarnas vinstprognoser för 2013 är 20% lägre än de är idag (sannolikt 30% lägre än analytikerna tror idag). Någon gång då prognoserna har justerats ned med 20% tror jag dessutom att oron för framtiden, extrapoleringar av den tråkiga trenden och kanske någon tillfällig "kris" med koppling till euron, Grekland, Italien, USAs budget osv eller något annat gör att värderingarna är 10-20% lägre än idag. Sammantaget ger det en börs som står 30-35% lägre än idag.

 

För OMX betyder det ca 600 (low 2008 var 556,8 och low sep 2011 var 833),

för S&P500 ca 800 (low 2009 var 666,8, low sep 2011 var 1075) och

för Eurostoxx50 ca 1500 (low 2009 var 1765, low september 2011 var 1936).

 

Jag tror förstås inte att vi går raka vägen till 2008-2009-lows. Snarare tror jag att vi först sätter nya 2011 lows i november/december och alltså slår ut septemberrekordet, men någon gång i vår (2012) lär det komma en kraftig positiv rekyl som man ska försöka undvika att förlora pengar i. Därefter kommer nog nästa våg nedåt – kanske en maj-september-baisse igen och därefter kan det vara läge att plocka upp stora stabila kassatunga bolag att ha i portföljen med ett långsiktigt perspektiv. Kanske ska man även köpa börsen i allmänhet, men det får vi se då hur landet ligger. Kanske är jag bankrutt på mina shorts innan dess pga snabblagstiftning om eurobonds, utvidgad EFSF samt obegränsad ECB-likviditet och penningtryckande som kringgår traktatet som förbjuder det.




fredag 18 november 2011

Bob's world (Nomura) om ECB och att trycka pengar

Så här (bl.a.) säger Mr Janjuah i sitt senaste marknadsbrev (idag 18 nov)
 
Germany appears to be adamant that full political and fiscal integration over the next
decade (nothing substantive will happen over the short term, in my view) is the only
option, and ECB monetisation is no longer possible. I really think it is that clear and
simple. And if I am wrong, and the ECB does a U-turn and agrees to unlimited
monetisation, I will simply wait for the inevitable knee-jerk rally to fade before reloading
my short risk positions
. Even if Germany and the ECB somehow agree to unlimited
monetisation I believe it will do nothing to fix the insolvency and lack of growth in the
eurozone. It will just result in a major destruction of the ECB‟s balance sheet which will
force an ECB recap. At that point, I think Germany and its northern partners would walk
away. Markets always want short, sharp, simple solutions. This is why the begging
bowl is out for ECB unlimited monetisation. But, as in the immortal words of Messrs
Jagger and Richards, „you can‟t always get want you want‟.
 
I firmly believe that any conditional or finite monetisation would actually be the worst
idea (most of the downside, very little of the upside, of infinite monetisation), but
probably the most likely „compromise‟ if Germany were ever to „give‟ on this issue.
 
...och...
 
Having said all that, on a shorter timeframe a case can be made for a largely technical bounce higher in risk assets – based on price action rather than any genuinely positive fundamental developments.
 
samt...
 
I still put an 80% probability on the break to the downside and 1100s S&P/perhaps low 1000s before year-end.

torsdag 17 november 2011

En riktigt STOR genomgång av det ekonomiska läget

Pictet Investment Strategy 2012:
 
I korthet på svenska: Den ekonomiska tillväxten i väst blir låg. Det blir fortsatt volatilt på de finansiella marknaderna, aktier faller men svänger kraftigt, guld är fortfarande ett bra ställe att hålla pengarna. Företagsobligationer (i säkra bolag) kan vara bästa stället att söka bättre avkastning
 
 
1. Global overview: current major trends in the global economy
  • Developed markets' growth cycle is not virtuous due to the lack of credit and job creation. Growth rates are well below their potential. At the opposite, emerging market economies benefit from vigorous domestic demand: economic growth does not show any sign of serious
    slowdown.
  • Inflationary pressures should recede by the end of this year in both developed markets and emerging markets' economies. Headline figures evolve well above levels targeted by central banks.
  • In 2011, developed markets' central banks adopted new rounds of quantitative easing except the ECB. However, the efficiency of monetary intervention is limited because credit mechanisms are still broken: the deleveraging process is still ongoing.
  • The euro crisis is intensifying. Governments struggle to adopt adequate measures to tackle the source of the problem.
  • As a consequence, financial markets are requiring higher risk premiums for sovereign bonds. It generates aggravating financing conditions in the real European economies. Hence economic growth is on the path of a vicious circle.
 
 
... 55 punkter till...
 
57. Investment strategy takeaway (I)
Because the doubt about the sustainability of the global economic recovery and the final outcome of the euro crisis remain the two main drivers,  the 2012 investment outlook should be amazingly similar to 2011.
Financial markets should be driven by political decisions. In developed markets' economies, economic policy will be required to boost economic growth, but governments lack leeway to act due to deep public deficits and painful overindebtedness.
Receding inflationary pressures should allow developed markets' central banks to act in favour of growth. But will they do it ?
We have determined 3 volatility regimes for most asset classes: equities, currencies and commodities.
The low volatility regime is observed in a standard economic growth cycle. It does not apply to economies of developed markets ever since they evolve in a overindebtedness regime.
In 2012, financial markets should continue to evolve in volatility regimes ranging from average to high, in function of the systemic risk aggravation (euro crisis and bank bankruptcies).
In these volatility regimes, the correlation between asset classes should stay abnormally high in 2012.
 
58. Investment strategy takeaway (II)
In such an environment, our tactical asset allocation style remains appropriate. We articulate the asset allocation and the portfolio construction in  two stages. The first aims at protecting capital and at generating a return from defensive assets: gold, corporate bonds and low volatility equities.
The second aims at generating a return through the tactical asset allocation.
The frequent sudden and brutal tendency disruptions should constitute the investor's environment.
The major market tendencies to construct the TAA should be:
  • A continuation of the equity secular bear market. The economic slowdown is pressuring earnings growth, which is the main driver of equities.
  • Developed markets' sovereign bonds are classified in two groups. The first, safe government bonds, is represented by German Bunds and US  Treasuries. The second includes government bonds that remain at risk.
  • The aggravation of the over-indebtedness of states crisis could affect the safe haven status of the German Bunds and US Treasuries.
Performance discrepancies between currencies could increase in an elevated global market volatility regime. However, unilateral central bank currency market interventions create dysfunctions. As a consequence, playing these markets will prove difficult.
Even though gold has become more volatile, the asset maintains its safe haven status. The unavoidable developed markets' central bank interventions constitute the fundamental driver for the increase in gold price towards our medium term price target of USD 3'000.
Corporate bonds, particularly in the investment grade segment, are of real interest for investors. Corporate bonds remain a strategic asset.
 
 

tisdag 15 november 2011

Ingen kan vara säker, men jag tycker att det negativa väger över

Det är klart att man inte kan vara SÄKER på någonting så komplicerat som ekonomiska skeenden, men för mig väger riskerna på nedsidan tyngre än möjligheterna på uppsidan just nu.

Givet historiskt rekordhöga vinstmarginaler, väldigt irriterade löntagare och stater med skatteintäktsbehov, så ska nog underliggande vinstmarginaler ned rejält (kanske från 9% till 6-7%). Det kan tex ta underliggande P/E från 10 till 14, vilket är OK, men inte bättre än så.

Dessutom lär vi få se recessioner orsakade av skuldbördor och relaterade nedskärningar, så de faktiska vinsterna ska ned mycket mer. I det perspektivet är aktier dyra - särskilt om man beaktar allmän osäkerhet, riskaversion, lågkonjunktur, minskat sparutrymme... Då kanske faktiskt P/E ska vara 14-16 för ett normalföretag utan särskild skuldsituation så om recessionen utöver normalisering också ger 30% cykliskt lägre vinster så ska aktier ned med lika mycket (under tex 2012).

Alltså: stora risker, dyra aktier, allmän riktning nedåt i sentiment, konsumtion, vinstprognoser osv. Det tror jag betyder lägre vinster, lägre P/E-tal, lägre aktiekurser. Rejält mycket lägre.

Men, se upp för fortsatt hög volatilitet och uppställ på myndigheternas försök att kickstarta ekonomin. Det gäller alltså att siza rätt så man inte blir utstoppad.

Slowdown i Kina pga Europa

Guvernören i Guangdong är lite baissad efter oktober. Europakrisen sprider sig:
 

Whilst the province, that now accounts for around a quarter of China's overall trade, saw "reasonable" trade growth of 26 percent to $435 billion in the first half of the year, the rate had slowed markedly since then, with Guangdong's October exports falling 8.7 percent, month on month, to $73 billion, Zhu said.

 

"Guangdong has already experienced a marked trend of export declines from the influence of the European debt crisis and volatility in the global economy," Zhu told reporters.

 

"If the debt crisis in Europe continues for some time, as our main export market, I expect that in the near term, our exports will remain under relatively great pressure," said Zhu, who recently replaced the province's longstanding governor Huang Huahua who had reached retirement age.

 

Zhu said the export crunch could be as acute as that experienced during the 2008/09 financial crisis when thousands of factories in the Pearl River Delta closed down and millions of migrant factory workers were laid off.

 

fredag 11 november 2011

Det gör ont

Jahapp... Nu är marknaden upp 2% sen jag vände på klacken och lade mig kort. Inte kul alls. Men det känns än så länge i alla fall hederligt. Vi får se hur länge marknaden orkar vara positiv på att Grekland och Italien inte har gjort någonting mer än utsett nya ledare som ska genomföra besparingar och sänka ekonomin.

torsdag 10 november 2011

Varför jag är kort, tankar om läget 10 november 2011

Tankar om läget 10 november 2011

 

Värderingen på befintliga prognoser för 2012 och 2013 är låg ur ett historiskt perspektiv, ca 8-9x P/E i Europa och 10-11x P/E i USA. Omkring 14-16 är mer normalt så ur det perspektivet är uppsidan 50%. Samtidigt står vi sannolikt inför recession i Europa och därmed kraftigt sänkta vinstprognoser, från 5-10% tillväxt till kanske 25% minskning. Nedgraderingarna kan dessutom bli mycket värre om ekonomin fångas i en negativ spiral av besparingar, låg BNP, hög arbetslöshet, underskott och höga skuldräntor med krav på ytterligare besparingar.

 

Aktier är alltså billiga på pappret och det finns få intressanta alternativ (guld, olja, mjuka råvaror, obligationer, bankkonto?), men den ekonomiska nedsidan är stor och aktier utgör residualen, balansposten, som påverkas mest och först om (när) vinsterna faller.

 

Uppsidan definieras kanske främst av nyhetsrisk och politisk risk, dvs olika uttalanden och kanske också politiska beslut (oavsett om de har någon långsiktig effekt) som kan ge hopp om framtiden eller orsaka en short squeeze. Det är lite svårare att föreställa sig en hållbar fundamental utveckling som motiverar en relevant uppgång härifrån. Givet marknadens volatilitet de senaste månaderna kan vi förstås alltid få se 10% upp eller nedgång på några dagar utan att det betyder något eller sänder någon signal om den framtida utvecklingen.

 

Som jag ser det är inte det viktigaste att göra helt rätt eller ens ta ställning här. Det viktiga är att överleva till nästa spelomgång. I mina ögon definieras det av en större nedgång inom ett år eller två och därefter en nystart som kan leda till en längre uppgång. Jag vill ligga rätt i den nedgången och även om jag tror att det kan komma ett uppställ till, tex drivet av QE eller en tillfällig lösning för EFSF, Grekland, Italien så vill jag vara neutral eller kort för den överskådliga framtiden.

 

Det finns en massa "om och men" och "å ena sidan, å andra sidan" och fundamenta har nästan inget med marknaden att göra de här åren. Däremot kan man lugnt säga att risken för vinstprognoser är på nedsidan och risken för negativa ekonomiska spiraler är mycket större och allvarligare på nedsidan än uppsidan. Samtidigt är det som jag tidigare sagt så att "alla och hans hund" är negativa och underinvesterade så att åstadkomma tillfälliga short squeeze:ar torde vara ganska lätt.

 

Uppsidan skulle vara att företagen använder sina kassor till att investera och anställa. Minskad arbetslöshet ger bättre statsfinanser och minskat sparbehov. Det skulle ge en dubbelt positiv effekt för tillväxten och därmed ytterligare positiv effekt på (lägre) skuldräntor och statsfinanser. Frågan är vilka företag och varför som skulle våga satsa nu när det ser ut som om ekonomin är på väg ned i en fallande spiral av (upprepar från första stycket) besparingar, låg BNP, hög arbetslöshet, underskott och höga skuldräntor med krav på ytterligare besparingar.

 

Just nu ifrågasätter man Grekland, Portugal och Italien, men Frankrike är inte långt därifrån och faktum är att Europas "starka man" Tyskland har underskott och 80+% statsskuld. Det är snubblande nära Rogoff/Reinharts gräns på 90% av BNP för att fastna i spiralen av låg tillväxt och besparingar. Tyskland. Landet som ska baila ut alla andra… Tänk inte ens tanken att Tysklands exportmaskin skulle fallera det minsta lilla pga svaghet någon annanstans i världen, tex Kina och Brasilien om de senare i sin tur får problem med exporten till väst.

 

På den positiva sidan så är inget av detta någon nyhet, man har ältat det i flera år och folk har sålt aktier i enlighet med det.

 

MEN, om vinsterna faller i takt med en negativ makroekonomisk spiral utan tydligt slut så kommer aktier falla kraftigt oavsett positionering. Tidigare strukturella bottnar har legat kring 5-8x cykliskt justerade P/E-tal, s.k. CAPE och dit är det minst 50% nedsida.

 

Roubini, A-list FT idag om Italien:

…So if you cannot devalue, or grow, or deflate to a real depreciation, the only option left will end up being to give up on the euro and to go back to the lira and other national currencies. Of course that will trigger a forced conversion of euro debts into new national currency debts.

 

The eurozone can survive with the debt restructuring and exit of a small country such as Greece or Portugal. But if Italy and/or Spain were to restructure and exit this would effectively be a break-up of the currency union. Unfortunately this slow-motion train wreck is now increasingly likely.

 

Only if the ECB became an unlimited lender of last resort and cut policy rates to zero, combined with a fall in the value of the euro to parity with the dollar, plus a fiscal stimulus in Germany and the eurozone core while the periphery implements austerity, could we perhaps stop the upcoming disaster.

onsdag 9 november 2011

Går ned till Neutral

Jag säljer av min risk, går ner till Neutral = noll marknadsexponering här. Säljer tyvärr hårt tillsammans med många andra...

måndag 7 november 2011

En liten sällsynt inblick i arbetet på en hedgefond, november 2011

Mailkonversation i eftermiddag:
 

Zero Hedge skriver att paradoxen med tilltagande tecken på europeisk bankstress samtidigt med stigande aktiemarknad och starkare euro kan förklaras av tvingade banklikvideringar av USD-tillgångar. Sin vana trogen varnar ZH för vilken total reversal aktiemarknaden kommer göra när marknaden inser att den köpt aktier i ett risk on-scenario som i grunden bygger på risk-off och bankstress.

 

***

 

Som vanligt, från ZH, så är det ett intressant ämne men jag undrar om USD-asset delevering från europabanker kan driva EURUSD? Jag vet inte hur mycket som omsätts i EURUSD varje dag men om 1trn delev per år är en hyfsad proxy och om vi antar att typ 25% av det är USD så blir summan som ska växlas från USD till EUR mindre än EUR1bn per dag. Räcker det?

 

***

 

Räcker absolut inte i ren FX-växling, men ZHs take är att det inte är växlingarna i sig, utan balansen av efterfrågan i USD-swappen. Jag tror fortf inte det har någon substans, men kan ej bedöma.

 

***

 

Swapelli-swap-swap-swap.

 

***

 

Om man vill få överläget i en konversation ska man alltid prata om swappar

 

tisdag 1 november 2011

Den här gången är jag inte så uthållig...tror jag

Jag har fått ett extraliv tack vare uppgången i oktober. Sen kom MF Globals konkurs och Greklands folkomröstning om bailoutpaketet och stökade till det igår. Risken är att det blir dominobrickan som startar ett nytt "risk off"-ras som redan nu skickar ner marknaden tio procent till, dvs närmare 15% från igår 17:30. Jag tror inte att så blir fallet. Jag tror att det är köpläge idag, men jag kommer avvakta någon dag och har det fortsatt nedåt är det större sannolikhet att jag säljer än att jag köper.
 
MF Global verkar inte få Lehman-liknande spridningseffekter och jag tror faktiskt att grekerna röstar ja till bailoutpaketet efter att ha röstat nej till regeringen i förtroendeomröstningen. Har du riktigt mycket tarmar och oförstånd så köper du nu. Jag avvaktar dock och ligger kvar halvlång i vad som verkar vara fortsatt extrem turbulens.