fredag 30 juli 2010

Kanske lite mer negativ igen

När kycklingbenen landade i morse såg det ut som om börserna faktiskt ska ner en vända. Jag börjar tro på en ny attack mot maj, juni, juli-lägsta för S&P och Eurostoxx.

Vissa av kycklingbenen pekade mot sub-3% för US 10yr bonds, andra mot fortfarande höga VIX och VDAX (öven om de faller), ytterligare andra tog bara hänsyn till glidande medelvärden på 100-200 dagar (Eurostoxx har brutit ned. BINGO!), ett ben landade mitt i den starka rapportperioden och tyckte att aktierna reagerade negativt på bra resultat och ett ovanligt fult ben landade i Basel där regulatorerna låtit banklobbyn dra ned byxorna på dem.

Jag tror inte jag gör något idag, men om jag gör något idag eller nästa vecka ska jag nog sälja typ 20-25% av vad jag anser vara en maximal kortposition. Info kommer när så sker.

/fortfarande ganska vilse, men satsar nog hellre på nedsidan i höst

Är det här jag?

Från Buttonwood 28 juli 2010

For almost two centuries, Spain has hosted an enomously popular Christmas lottery. Based on payout, it is the biggest lottery in the world and nearly all Spaniards play. In the mid 1970s, a man sought a ticket with the last two digits ending in 48. He found a ticket, bought it, and then won the lottery. When asked why he was so intent on finding that number, he replied "I dreamed of the number seven for seven straignt nights. And 7 times 7 is 48."

Jag är för lat och obegåvad för att få ut hela mina resonemang här på Fria Nyheter. Ibland kan man se eventuellt lite mer djuplodande funderingar men för det mesta verkar det nog ut som om jag singlar slant.

Ofta motiverar jag mina beslut med "intuition", "lita på det undermedvetna", "mata in allt du hittar och var nöjd med den output hjärnan ger dig" eller "det har funkat hittills". Jag har heller uppenbarligen inga större problem med att först säga att jag ska ligga lång eller kort under överskådlig tid för att plötsligt en dag vända på klacken eller bara fega ur helt i en "Neutral" som nu.

Är jag i grunden bara en spansk turgubbe som är övertygad om mina egna sanndrömmar, men är för dum för att se hur fel jag har?

Angående en fråga om räntekurvor och annat i min beslutsprocess så är det som med det mesta. Räntor (policy och marknad), spreadar (risk/riskfritt, mellan länder, mellan löptider, bankavgifter, konkursförsäkringar [CDS]), valutarörelser, inflationsförväntningar mm ingår som några av de hundratals top-down-variabler jag matar mig själv med.

Ibland tänker jag mer medvetet att "givet allt annat så pekar ju faktiskt den positiva 10y-3m på att vi står inför en ekonomisk uppgång och sannolikt även en positiv period för aktier", eller att "med de här CDS-spreadarna, höga, även om de har fallit på sistone, så är nedgång mer sannolikt - inte minst för att det blir dyrt för banker och eller deras kunder att finansiera sig". Oftast är det emellertid mycket mer omedvetet och bara en bruskanal av många. Det är viktigt att påminna sig om att signalvärdet av spreadar och räntenivåer, förändringsriktningar inte är stabilt.

Vad säger en så enkel sak som att 10y-3m är 300bps? Är det positivt? Är det positivt om 10yr i sig är 300bps eller är det för nära deflation? Är 300bps spread bra om 3m är nära noll eftersom det indikerar max stimulans eller är det negativt eftersom Taylor säger att styrräntan egentligen borde vara minus 300 bps snarare än 0? Osv.

tisdag 27 juli 2010

Neutral

Resultatrapporterna är starka, marknaden är stark, banker är extra starka (UBS +9% idag t.ex.), amerikanska tioåringen har krupit över 3%-strecket och signalerar viss riskvilja och minskad oro för deflation, S&P har brutit upp genom 200-dagars, liksom europeiska bankindexet SX7P efter presentationen av de löjeväckande urvattnade Baselreglerna som presenterades igårkväll och likaledes löjeväckande stresstesterna i helgen.

Jag är fortfarande högst ambivalent inför utvecklingen och ligger kvar neutral. Jag hade tänkt skriva att jag ändå blir bearish (en contrarianreflex?), men fingrarna vill inte hacka ut orden på tangentbordet så jag låter bli. Ändå gnager det inom mig att det när som helst kan vända nedåt eftersom alla problem finns kvar. Problemen är dock av långsiktig och makroekonomisk karaktär och kan alltid skjutas lite till på framtiden. Här och nu gäller snarare att A) det finns gott om pengar, B) räntorna är låga och C) aktier är billiga på gällande prognoser. Jag gillar dock inte att springa med lämmelflocken mot stupet och hoppas att jag ska hinna vända i tid.

Neutral tills vidare.

måndag 19 juli 2010

Signaltolkning

Hur vet man om en negativ utveckling i en variabel är ledande och signifikant för andra variabler eller om den utgör ett tillfälle att köpa eftersom den står ut som en anomali i jämförelse med de positiva variablerna?

Hur vet man huruvida negativa kursreaktioner på positiva kvartalsrapporter förebådar vidare kursfall för marknaden eller om kursfallen utgör möjligheter att köpa bra bolag billigt?

Mitt svar är att "det vet man inte, man får lita på sin intuition och chansa". Jag påstår aldrig att jag vet åt vilket håll en aktie eller hela marknaden ska gå. Jag litar definitivt aldrig på att en enstaka variabel pekar ut riktningen, oavsett om det är GMs och GSs vinstutveckling, guldpriset, ISM orders/inventories, Baltic Dry, marknadsbrevskonsensus, vinstrevideringsmomentum eller aktiemarknaden själv. Jag går mer på känsla, läser och studerar allt jag kommer över, utan konkret prioritering och styrd av intuition (=erfarenhet och förtroende att summan av tidigare beslut visats sig hygglig).

Häromdagen gjorde jag en farlig kovändning då jag, strax efter att ha deklarerat min intention att ligga lång länge, plötsligt sålde ned fonden till neutralläge - till synes endast baserat på en negativ kursreaktion på några positiva bolagsrapporter. Jag vet inte hur eller varför, men plötsligt fick jag en illavarslande spindelkänsla att något var fel, att jag inte var särskilt unik i min tro och förhoppning om stigande kurser, att marknaden var sårbar efter misslyckade försök att bryta igenom 1100 på S&P och 2750-2800 på Eurostoxx 50, att de fyra (!) bottnarna 10% ned snabbt kunde bli nästa mål för den volatila marknaden...

Den här gången hade jag tur och undvek att följa med index 3% ned bara de närmaste timmarna efter beslutet. Det "tursamma" beslutet sätter spår i det undermedvetna och inverkar på framtida beslut - förhoppningsvis både på uppsidan och nedsidan.

Just nu är jag fortfarande ambivalent - det kan komma en lika kraftig bounce och ett kraftigt utbrott uppåt genom nämnda nivåer (det är ju billigt och räntorna är låga, stimulanser lär fortsätta om myndigheterna tror det behövs osv). Å andra sidan bla bla bla (bankreglering, sparpaket, skuldsanering, sänkta vinstprognoser, minskad penningmängd).

Jag sitter still på neutral ett tag, läser en bok, kopplar av mer med min FT och Economist och njuter mer av vädret.

torsdag 15 juli 2010

Ambivalent, men säljer

Damn, we're in a tight spot. Damn,...

Dapper Dans utrop i "O' brother where art thou", en för övrigt ganska kass fars, passar bra idag. Jag var beredd på en liten set-back på vägen upp, men på något sätt lyckas marknaden ändå överraska genom sättet det sker.

Jag är med andra ord osäker på vad jag ska eller bör göra. Min plan var att hålla kvar lång tills vidare (och som tidigare sagt - med ganska lång planeringshorisont). Hög likviditet, folk verkar prata om double dip, bankstresstester lurar runt hörnet, besparingsprogram i många länder... det är inte särskilt unikt att vara bearish så då är det lättare att vara bullish.

Samtidigt finns det skäl att tro att volatiliten fortsätter att vara hög och att det är förhållandevis lätt att trycka ned eurostoxx från 2700 till 2500 igen och då vill jag hellre ha kraft att köpa än tvingas till stop-loss.

Nä, better safe than sorry. Jag säljer ned mig till neutral och inväntar bättre lägen.

tisdag 6 juli 2010

Inget nytt

Om jag inte tvingas ta en stop loss för säkerhets skull en bit ner så förväntar jag att jag kommer ligga kvar lång ganska länge. Om någon makro- eller mikrosiffra sticker ut väsentligt eller om jag dyker på någon annan intressant information kanske jag kommer kommentera den. I annat fall ligger jag bara lite smånervöst kvar lång och väntar på pengarna : )

fredag 2 juli 2010

Fear

Ooops, 1 minut senare sätter jag kaffet i halsen..., men man får vara beredd på att marknaden ska testa nerverna åt båda hållen efter en sån här fokussiffra. Jag sitter kvar. Lång.

No fear

Puh! Payrollsiffrorna var kanske inte så bra (-125k vs. -130 väntat), men den positiva (initialt, nu efter fem minuter neutrala) reaktionen på marknaden indikerar åtminstone litegrann att marknaden diskonterat rätt mycket negativt. Arbetslösheten på 9,5% överraskade t.o.m. ganska ordentligt positivt, men som alltid ska man inte hänga upp för mycket på siffrorna i sig, som ändå revideras i efterhand. Det viktiga är marknadsreaktionen.

Jag har trott och hoppats att det är mycket fear därute, att man tagit för mycket höjd för i grunden samma negativa faktorer flera gånger om. Kanske får jag rätt, kanske får jag bara ett sista läge att sälja och frågan är om jag tar det...

Min vy är bullish, precis som innan. Jag hoppas kunna klättra uppför en brant vägg av oro. No Fear. Wall of Worry.