torsdag 31 december 2009

Konstig besöksstatistik

Vilka är det egentligen som är här och kollar för säkerhets skull? Det är några tiotal varje dag som klickar in för att se om jag fått ur mig något nytt. Tyvärr förgäves. jag antar att jag borde be om ursäkt för bloggens plötsliga koma...

Så här sista dagen på året tyckte jag i alla fall att det skulle passa med ett sista inlägg för att avsluta snyggt. Bloggen finns förstås kvar i någon form och känner jag för det så skriver jag saker här, bara inte alls regelbundet eller konsekvent.

Framför allt europabörserna fick bra fart i december, med USA steget efter och lite oväntat möjligen Sverige helt på efterkälken. Jag tror fortfarande att det finns ett relevant steg uppåt kvar i närtid (januari, februari?). Jag tror Q4-rapporterna blir sådär, men att kommentarerna om framtiden kan se lite lovande ut och att sedan Q1, Q2 och kanske Q3 överraskar positivt och driver kurserna uppåt (med sedvanlig lead på typ 5-6 månader, så om Q3 är sista positiva överraskningen toppar börsen typ i mars). Som ni hör gäller mitt huvudscenario fortfarande:

"Upp nu, så får vi se sen"

Det där "sen" är ju lite lurigt förstås. Dels när det inträffar men inte minst hur. Jag tror nog inte på ett stort ras 2010, men det gör å andra sidan nästan ingen så då kan det verkligen inträffa. Jag tror ändå inte på ett stort ras, för det är så jag tror och jag sysslar inte med contrarianförsök som jag förklarat många gånger. Jag är på ett sätt, jag försöker inte vara tvärt emot det som är jag.

Mitt huvudscenario är istället en lång sidledes rörelse med trots allt relativt kraftiga vågor upp och ned på 10-20%. Under en nedgång på 20% kommer det förstås kännas riktigt allvarligt och många kommer sälja och sakta men säkert skalpas pengarna från amatörerna och hamnar hos proffsen, dels genom courtage och avgifter, dels genom köp/sälj-tajming på toppar och bottnar.

Efter några år med börsen fortfarande på samma nivå som idag och amatörerna barskrapade och uppgivna faller volatiliteten och omsättningen, mäklarleden sållas från små- och privatfokuserade firmor och aktiehandel ses som något alltmer främmande och meningslöst. Det blir allt svårare att göra skillnad och inte minst att investera stora belopp, men sakta sakta byggs ett fantastiskt köpläge upp.

I smyg faller värderingsmultiplarna, effektiviteten ökar hos företagen och små små eller t.o.m. lite större innovationer spänner fjädern för en ny vinstexplosion. Då kan också all makro vara redo (räntor, inflation, budgetunderskott, statsskulder, privatskulder, sparkvoter...). Drömmen vore att marknaden blir uppgiven på samma sätt som i slutet av 70-talet, början av 80-talet och samtidigt lika billig.

Blir det 2013, 2014 eller 2015 som utgör startskottet på en ny förmögenhetsskapande bubbla? Och har man tålamod att vänta ut läget? Eller är man ett pucko som försöker? Tiden får utvisa, men jag tror det blir ett svårt, spännande och lukrativt årtionde. Glöm bara inte att ha kul också.

NU, inte om 10 eller 20 år.

Make it count, bitches!

Gott nytt år,

Peter

fredag 18 december 2009

Håll dig vaken nästa år

Här är en till som tycker det gäller att vara alert nästa år.

We've had two years of sledgehammer markets. There was no reward for subtlety or finesse; differentiation or hesitation. This should change. One thread running through our strategists' views on 2010 is that next year will require discrimination and nimbleness. The other thread is that almost all the team is starting the year optimistic on risk assets. However, returns will be lower than this year, and uneven - uneven within each asset class, and across the year.

/Gerard Minack

måndag 14 december 2009

Tack

Tack för alla kommentarer. Det värmer att se att några fått ut något av mina redogörelser här.

Bloggen blev tyvärr för snuttifierad och inte alls så filosofisk och djuplodande som jag ville. Jag tyckte att den blev tråkig och meningslös och mest kommenterade huruvida jobless claims i USA för veckan var högre eller lägre än något anonymt konsensus gissat.

Om något borde jag gått igenom i detalj hur claims mäts, exakt när, vilka som ingår, varför resultaten mellan claims, payrolls och unemployment skiljer sig så mycket åt, hur och när dessa tal revideras och hur revisionstrenderna brukar se ut i t.ex. konjunkturuppgång resp –nedgång och vad det i sin tur betyder för hur den underliggande ekonomin utvecklas, och vad det kan betyda för börsen, medan alla andra är förblindade av det senast publicerade claims-talet.

För övrigt skulle jag inte ens gjort ovanstående (jo kanske en gång i alla fall), utan borde kommenterat livsfilosofier och deras samband med olika investeringsfilosofier. Jag borde pratat mer om psykologi och hjärnans konstruktion och självbedrägeri. Jag borde pratat om teknologi och utveckling och långsiktigt sunda investeringar (kortsiktig spekulation också, absolut, men det gjorde jag ju faktiskt). Jag borde recenserat böcker, förvaltare, journalister, fonder och företag/aktier. Jag borde försökt utbilda och inspirera - inte klippt in charts från Bloomberg.

Men, jag orkade inte, fann inte inspirationen. Kanske stirrade också jag mig blind på statistiken och hade därför inget betydelsefullt att berätta…


Jag återkommer som sagt om jag kommer på något som är värt att säga.

måndag 7 december 2009

Tappat sugen för bloggen

Jag har efter två år helt tappat intresset för att uppdatera bloggen. Det är mycket möjligt att jag skriver då och då när jag har något särskilt att säga - om börsen eller annat - men som det ser ut nu blir det långt ifrån dagligen och sannolikt inte ens veckovisa uppdateringar.

Bloggen blev inte riktigt vad jag trodde att den skulle bli, men det var i alla fall kul ett tag att dela med mig av min kamp på aktiemarknaden och samtidigt inte avslöja så mycket att jag riskerade att bli identifierad av branschkolleger eller affärspressen. Just pressen skulle älskat guldgruvan Fria Nyheter om journalisterna visste att det var jag som skrev den - så som de kämpar för att dra citat ur mig annars : )

Avslutningsvis tror jag fortfarande att aktiemarknaden har (minst) ett rejält kliv uppåt kvar innan det stora raset kommer. Jag tror toppen inträffar under 2010, kanske redan i mars, men den som tror på sina egna prognoser om börsutvecklingen är dömd att förlora sina pengar...

Vad gäller DSR, Det Stora Raset, så föreställer jag mig att det blir i samma storleksordning som 2008, men kanske utvecklas mycket snabbare eftersom marknaden redan repeterat förloppet en gång. Jag är dock inte särskilt övertygad om vare sig att det måste bli ett DSR eller att det blir just så snabbt som jag nyss skrev. Det kan lika gärna bli en mer Japanliknande utveckling med många års fallande eller stillastående nivåer, interpunkterat av relativt häftiga uppställ. Det kan också bli så att DSR helt uteblir och att antingen penningstryckande eller nya innovationer skapar en ny vår för aktier, men jag sätter ingen hög sannolikhet för just det scenariot 2010-2015

Jag är emellertid mer övertygad om att det inte blir en Buy and Hold-marknad nästa decennium utan de snabbfotades och paranoidas marknad - samt de smarta analytikernas marknad och Out of the box-tänkarnas marknad (olika branscher, olika tillgångsklasser, nya innovationer... eller gamla).

Jag kommer driva fonden vidare, lägga pengar på hög åt mig och mina kunder (om jag inte kör snett förstås) och framför allt se till att optimera min livsglädje så gott mitt förstånd räcker. Bloggen var tydligen inte rätt väg att gå för att öka min lyckonivå.

P.S. Använd solkräm

P.P.S. Och läs böcker