torsdag 29 maj 2008

Äntligen!

"I närmare 60 år var poliosjuka Dianne Odell, 61, från Tennessee instängd i en järnlunga.
På onsdagen avled hon – efter att andningsmaskinen slagits ut i ett strömavbrott."

Varken hon eller familjen kan ha varit särskilt glada över hennes 60 år i fångenskap på minsta möjliga utrymme. Och då orkar jag inte ens börja prata om vad det har kostat och för vem

måndag 26 maj 2008

Stillsam dag på börsen

Jag vet inte om det händer mindre i världen eller om det är jag som inte bryr mig. Eurovisionsschlagerfestivalen var rätt trevlig med ovanligt bra bidrag. Jag gillar vinnarlåten även om det knappast är något jag skulle lyssna på till vardags. Norges bidrag skulle däremot kunna hamna i min iPod.

Nu har vi till slut en ordentlig rymdsond på Mars. De kommande 90 dagarna ska det letas efter vatten, spår av liv och liv. En del hoppas innerligt att inget sådant hittas. Det gäller en del religiöst fanatiska som måste skriva om historien, sina läror eller åtminstone uttolkningen av de senare. Men det gäller även vissa framtidsforskare och tänkare. Orsaken till detta är hypotesen om "Det stora filtret" eller "...muren". Denna antar att universum inte genomsyras av liv helt enkelt eftersom någon punkt i utvecklingen från rena grundämnen till rymdkoloniserande varelser är så osannolik att passera att den inte passeras. Om det finns dött liv utanför jorden betyder det att andra kolonisatörer stött på väggen och då betyder det att vi har väggen framför oss. Om vi inte hittar liv kan det betyda att väggen är bakom oss och vi hade den otroliga turen att klara oss igenom den (det kan ha varit bildandet av DNA, klivet upp på land, atomosfärens utveckling, tektonisk aktivitet osv). Enligt vägghypotesen är det alltså bättre om universum är tomt och vi kan befolka det än om det finns dött liv därute som visar att civilisationen dör ut när koloniseringen börjar.

Det finns MÅNGA hål i hypotesen, men jag tänker inte utgöra försvarare, bara presentatör. Det kan lika gärna vara vi som är resterna av kolonisationen. Vi började kanske med mars, eller testade både Jorden och mars, men mars visade sig snart ofruktbar. Våra förfäder gömmer sig kanske för att bespara oss kulturchocken i mötet med miljarder gånger intelligentare varelser.

Gå in på kurzwaeilai.net och läs mer om väggen och andra spännande visioner.

Vad gäller börsen så verkar rallyt ha tagit en paus. Det här kan bli den ungefärliga nya nivå där ett jämviktläge uppnås i väntan på avgörande information om framtida tillväxt och inflation. jag tror emellertid inte det. Jag tror att börsen är inne i en schizofren fas där det kollektiva humöret kommer pendla mellan eufori och depression i takt med extrapolerande av mer eller mindre meningslös statistik. Antalet nya jobb i USA som presenteras nästa fredag kan säkert skicka iväg börsen 3-4 procent upp eller ner trots att siffran i sig om ett år sannolikt revideras mer än 100% (nedåt om du frågar mig). Hursomhelst, bankernas nedskrivningar är inte över och effekterna på ekonomin har öht inte gjort väsen av sig ännu. En del tar det senare som något positivt, medan jag tror att den negativa överraskningen blir desto större när tillväxten letar sig nedåt.

Hur det kan komma som en överraskning att den största husprisnedgången och kreditkontraktionen på 80 år kommer pressa ned tillväxten förstår jag emellertid inte - jo, det gör jag förresten; Det beror på att marknadsaktörerna byts ut hela tiden och de flesta blir kvartalskapitalister eller daytraders och ett endast fåtal sura historiebjörnar som jag varnar för apokalypsen *skratt*. Märk väl dock att jag tjänat minst lika mycket pengar på stigande kurser som fallande så jag har inte permafrost i pannbenet, men just nu tycker jag mig se att det står skrivet på väggen att euforing gått för långt. Håll i er!

måndag 19 maj 2008

Hur värderar placerarna världen?

Till attt börja med kanske de inte gör det. Det finns helt enkelt kapital där ute som ska placeras i någonting, t.ex. aktier, obligationer, fastigheter, råvaror, valutor eller "kontanter".

* En obligation ger kanske 4% mer eller mindre riskfritt, men utan tillväxt
* Många aktier ger 4% utdelning, direktavkastning, och med potential till tillväxt eller kursstegring
* Råvaror har ingen inneboende "avkastning" utan är ett bet på att utvinningskostnaderna ska stiga innan efterfrågan mattas.
* Kontanter eller money market funds är mest menlöst av allt och förutsätter att man inte kan hitta yield någonstans eller tror att inflationen snart ska äta upp obligationsavkastningen

Ja, i det perspektivet blir aktier inte så dumt trots allt, om man inte tror att insterna ska falla så kraftigt att utdelningarna sänks eller tillväxten uteblir under överskådlig tid. Få är så negativa.

Förutom denna relativvärdering kan man göra en mer absolut värdering som bygger på vad man är beredd att betala för kassaflödet i ett företag (antingen ens förväntade utdelningar plus framtida aktiekurs) eller företagets kassaflöde och anta att en aktie, en andel i företaget, värderas på samma sätt.

Som det är nu antar analytiker att vinsterna stiger med knappt 10% i år och med ca 10% nästa år. Frågan är om investerarna har gjort samma kalkyl. Jag gissar att de senare för 2 månaders sedan räknade med ett helt annat scenario men nu kanske har anslutit sig till analytikerna. Är det rimligt? Vi har sett problemen på hus- och finansmarknaderna och olje- och matprisinflationen är negativt för de flesta och det mesta. Hur kan man tro att vinsterna ska öka som om ingenting har hänt? Eller är det så att placerarna under en period har räknat med negativ tillväxt (tex när det var som värst i januari och mars) och de senaste 2 månaderna reviderat upp prognoserna till nolltillväxt t.ex. Det ÄR MÖJLIGT.

söndag 18 maj 2008

Jag saknar inspiration

Jag saknar saker som berör mig, händelser att kommentera. Jag imponeras av vissa bloggare som alltid har nya saker att säga eller orkar uttrycka samma åsikter på ett nytt sätt. Bloggare som Johan Norberg, Mattias Svensson, Germaniakillarna osv. T.om. en del socialistiska bloggare förtjänar beröm för sin iver, nit och fantasi när det gäller att förvanska sanningen till röd favör.

Själv sitter jag stillatigande och ser jordbävningar i Kina, stormar i Burma, galopperande inflation i Zimbabwe och embryon till detsamma i Baltikum och Island utan att röra en tangent. På marknaderna fortsätter farsen och i populärkulturen syns ständigt nya vinklingar på gamla idéer.

Vad sägs t.ex. om Madonna och Justin Timberlake? För sisådär 20-25 år sen var Madonna en lönnfet popdebutant och långt senare var Justin en töntig yngling i ett pojkband. Nu är de king and queen of pop (om Inte Michael Jackson opponerar sig förstås) tillsammans, regisserade av diverse rapartister och -producenter, eftersom de själva har tappat gnistan.

Eller vad tycker ni om realitysåpan "Celebrity Rehab" där riktiga B-kändisar i stil med Surreal Life har lagts in på drogrehabilitering tillsammans. Bland deltagarna finns birollsinnehavaren bredvid John Travolta i filmen Grease, porrstjärnan Mary Carey, sångaren i Crazy Town (kommer ni ihåg låten "Butterfly" där sångaren framför rockrapen täckt av tatueringar och piercingar, ackompagnerad av en Van Gogh-inspirerad färgglad video?), bodybuildern och skådespelaren Chyna och några till low-lifes.

onsdag 14 maj 2008

Molotov Alva

Molotov Alva är huvudperson i en dokumentär i tio avsnitt helt inspelad i Second Life. Min egen Avatar i 2L är fullständigt naked och ignorerad. Jag har haft den i ett par år men vet fortfarande inte vad jag ska göra med den. Jag har t.o.m. glömt vad jag heter där, även om anteckningarna finns i min kodbank.

Kan man inte bara trycka "skip forward" 25 år och få se hur det är att på allvar gå in i 2L, internet eller liknande som i Gibsons noveller eller Lawn mower man. Jag orkar inte vänta.

tisdag 13 maj 2008

Fortfarande negativ

Det har varit en kamp på aktiemarknaden i maj. Börsen som helhet rör sig inte ur fläcken – jo, förresten, intradag är svängningarna stora och mer eller mindre oförklarliga. Marknaden handlar upp och ner på makrostatistik och företagsrapporter, men inom ett intervall eller s.k. trading range. Hög inflation i UK kanske pressar kurserna på fm och stark detaljhandel i US lyfter kurserna på em. Avvikelserna är fånigt små för en utomstående men analyseras och extrapoleras in absurdum av oss på marknaden.

Det är inte lätt att göra vare sig till eller från i den här miljön. Jag tror fortfarande att vi har sett det bästa aktier har att ge på ett tag, men på kort sikt är det egentligen aldrig någon idé att försöka spå börsutvecklingen.

Min syn i korthet: Aktier ser billiga ut och är faktiskt det med nuvarande vinstprognoser. Jag tror emellertid att prognoserna ska ned rejält för att normalisera ett antal makroekonomiska obalanser som byggs upp under lång tid. Därmed är aktier mycket dyrare än de verkar och det kommer investerarna upptäcka pö om pö det kommande året. Kanske ger det sakta fallande kurser eller så kommer en plötslig smäll, triggat av ett enstaka nyckeltal på makro-, eller mikrosidan. Buyers beware!

onsdag 7 maj 2008

Kultur, vilken kultur?

Kultur är de avtryck människan gör. Kultur är de avtryck vi råkar göra snarare än de en elit skulle önska att vi gjorde. Stenålderslämningar och liknande var knappast medvetna, precis som våra riktiga kulturyttringar inte heller är det. Det är vi alla, allas våra gärningar totalt sett som är dagens kultur. Att subventionera "skräp"-kultur (STV1, STV2, teater, opera, museum mm med låga tittarsiffror) som en liten minoritet uppskattar är ett fruktansvärt slöseri med allmänna medel.

Coca cola, Seinfeld och McD, för att inte tala om Play Station, Grand Theft Auto IV, privata skyskrapor osv. är mycket bättre exempel på vad människan faktiskt gillar och hur hon lever, dvs vår kultur - det som framtiden kommer beskriva som vår kultur. Skattesubventionerade dokumentärer om ålderdomshem eller bidrag till icke-kommersiell konst , litteratur, TV och tidningar däremot är på sin höjd misslyckad kultur, skräpkultur som glädjer få och kostar många.

Att sossarna f.ö. kallar det för "skatterundgång" (på morgon-TV i tisdags) om privata företag får dra av på skatten för kulturbidrag är mer än upp-och-ned. Det innebär ju förstås minskad rundgång eftersom pengarna slipper gå via skattekontoret. Problemet är väl som vanligt att Margareta Winberg, eller vem sossarna har som frontfigur, alltid vill maximera statens makt och använder vilka argument som helst oavsett sanningshalt.

tisdag 6 maj 2008

Guld värt Hans

Som svar till Hans: Jag håller med om att det alltid är spännande med aktier och alltid ”extra svårt” som en del uttrycker det. Jag tycker att det är fascinerande vad marknaden klarar av att ta i termer av negativ information och ändå gå upp – nästan oavsett utgångspunkt. Hursomhelst, nu när hela europaindex gått upp 15% på en månad och därmed ligger bara några procent under nivåerna innan det finanskrisinspirerade raset i januari så har jag svårt att tro att kurserna ska hålla om ekonomin försämras avsevärt. Och det tror jag att den kommer göra – kanske långsammare än jag trodde tidigare, men desto uthålligare svaghet i gengäld.

Jag är förvånad över att investerarsnittet inte är oroligare än det är över priser på energi, mat och metaller och hur det börjar läcka över till löneinflation. Jag undrar också hur man kan vara så säker på att företagens vinster inte ska falla trots att möjligheterna att finansiera både investeringar och konsumtion krympt historiskt mycket senaste året.

Om inte konsumenter kan eller får låna på huset för att köpa fler TV-apparater, bilar och iPods och om de som vill låna till konsumtion eller investeringar inte får för att bankerna har för lite kapital och om det befintliga spenderingsutrymmet faktiskt krymper pga utgifter på låneräntor, mat samt bensin- och energikostnader så undrar jag var tillväxten ska komma ifrån. Om dessutom lönerna börjar stiga (Kinesiska löner stiger och därmed förbättras förhandlingsvillkoren även i väst) så faller företagens vinstmarginaler utöver fallande försäljning. Det innebär mycket lägre vinster och då tror jag att även kurserna måste falla. Oddsen blir mer och mer på vår sida för varje dag det går upp utan grund.

GULD: Jag tror att guld kan ses som ett beständigt värde. Man kanske över tiden t.ex. bör kunna köpa lika mycket bostad eller energi eller kanske andel av BNP för 1 kg guld. I praktiken är det enklast att bara mäta guldpriset per ounce i förhållande till oljepriset per barrel över tiden för att få en idé om riktningen. Jag får det till att guldpriset bör minst dubblas eller oljepriset minst halveras för att skapa balans. Startpunkten eller längden på ett historiskt genomsnitt är avgörande för resultatet, men lite olika varianter av 5, 10, 25, 50 och 100 år ger trots allt ganska likartade slutsatser. Fortfarande kvarstår frågan om huspriser, BNP och oljepriser ska ner eller om det är guld som ska upp. Lite av varje brukar svaret vara, men guld ska nog dubblas och övriga variabler samtidigt ner i varierande grad med 5-25%. Om centralbankerna trycker tillräckligt med pengar ska nog allt upp, t.o.m. aktier (jämför Zimbabwe där börsen steg 300 000 procent förra året).

Förresten angående frågan om var man ska gå in i guld. 700 är för billigt tror jag. Jag tajmar desssutom sällan så exakt. Jag tror att det räcker gott att gå in här och nu eller möjligen chansa på att få in guldet på 800, men jag har svårt att tro att vi når ens den nivån

fredag 2 maj 2008

Payrolls bättre än väntat. Låg arbetslöshet

Aktiemarknaderna skuttar glatt uppåt efter sysselsättningsstatistiken i USA. Antalet anställda krymper (dock mindre än väntat) men arbetslösheten minskar.

Nu är baissen över, är placerarnas dom. Det hände aldrig något, mer än typ 1000 mdr USD i förluster på dåliga huslån (mindre än hälften redovisat än så länge). I övrigt är världen precis som innan den s.k. finanskrisen: inga efterdyningar, inga dominoeffekter, ingen påverkan på köplust, lånevilja och utlåningsvilja... Företagens vinster ska växa, inflationen anses under kontroll, konsumenter har pengar över efter energi-, boende- och matkostnader.

Jag tror inte på det här, men vad spelar det för roll när aktiekurserna rusar?

I väntans tider. Mer statistik, fler rapporter

I onsdags gjorde Fed ingen besviken. Det blev precis som väntat.

Idag presenteras statistiken över sysselsättningsförändringen i USA kl halv tre svensk tid. Trots att tillförlitligheten i siffran är minimal, trots att volatiliteten är extrem och trots att statistiken bakåtjusteras i flera år framöver så brukar den ha ett rejält och direkt genomslag på aktier och obligationer.

Det finns en viss risk att siffran är riktigt svag och kan sätta press på börsen. Antalet nya arbetslösa som presenterades igår var lite sämre än väntat och det är knappast någon hemlighet att finanssektorn och bilindustrin går minst sagt knackigt over there.

Å andra sidan spelar det nog mindre roll den här gången, precis i enlighet med tillförlitligheten hos siffran i sig. Det finns gott om pengar i världen och de ska placeras i någon tillgångsklass. Kontanter är inte ett alternativ när inflationen fått lite fäste och metaller, råvaror och liknande exotiska tillgångar är inte öppna för alla. I praktiken får man (de stora livförsäkringsbolagen och allemansfonderna) välja mellan obligationer och aktier och obligationer är inte så lockande nära all-time low i ränta och med risk att avkastningen eroderas av inflationen. Aktier kan ju faktiskt ses som en real hedge mot stigande priser och bara inte vinsterna faller väsentligt så är aktier ganska billiga.

Att sen jag råkar tro att vinsterna ska göra just det senare (falla rejält) och kurserna gå samma väg är en helt annan femma (jag tänker på sedlarna som fanns på min tid, till skillnad från dagens myntvariant).